MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 26. 10. 2012.

Hrvatski arhiv weba (HAW)

Web-stranica Hrvatskog arhiwa weba (HAW)Hrvatski arhiv webaWeb-stranica Hrvatskog arhiwa weba (HAW) (HAW) zbirka je odabranih sadržaja preuzetih s interneta i pohranjenih na računalnom poslužitelju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu. Njegova je svrha preuzimanje i trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine. Publikacije se za arhiviranje odabiru prema zadanim kriterijima Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nakladnici i autori mrežnih publikacija mogu putem obrasca obavijestiti Knjižnicu o izlaženju svoje publikacije. Arhivirane publikacije dostupne su putem kataloga NSK i na stranici arhiva haw.nsk.hr.

Povijest

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu još je 1998. započela s katalogizacijom mrežnih publikacija. Publikacije nisu bile arhivirane, tako da im se moglo pristupiti jedino na njihovoj izvornoj web-adresi. Mnogi sadržaji vrijedni čuvanja zbog toga su nepovratno izgubljeni.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zajedno sa Sveučilišnim računskim centrom (SRCE) izgrađuje arhiv od 2004. Tada je pokrenut projekt uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka mrežnih publikacija (Digitalni arhiv mrežnih publikacija - DAMP) s ciljem trajnog čuvanja i osiguravanja pristupa građi i za buduće generacije. Sustav je izgrađen na konceptu selektivnog pobiranja javno dostupnih sadržaja. Do kraja 2011. arhivirano je više od 4.100 naslova u preko 28.000 pobiranja. Veličina cijelog arhiva je preko 3,9 terabajta s preko 99 i pol milijuna datoteka.

Naziv Digitalni arhiv hrvatskih mrežnih publikacija u 2010. promijenjen je u Hrvatski arhiv weba. Taj naziv preciznije opisuje namjenu i svrhu arhiviranja sadržaja s weba i u skladu je s nazivima sličnih arhiva drugih nacionalnih knjižnica.

Što sadrži HAW?

Sadržaji koji se prikupljaju predstavljaju dio hrvatske nacionalne baštine i upotpunjuju nacionalnu zbirku sadržajima vrijednim u znanstvenom i kulturološkom smislu. S naročitom se pažnjom prikupljaju sadržaji koji postoje samo na webu i dokumentiraju sadašnji društveni trenutak, društvene trendove, popularna zbivanja, važne sportske, političke, kulturne i druge događaje.

Arhivirane publikacije dostupne su na http://haw.nsk.hr/ i mogu se tražiti preko naslova, URL-a, ključnih riječi i predmetnih područja. Svaka je publikacija opisana u katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) i dostupna putem WebPAC-a NSK-a (http://katalog.nsk.hr/).

U Hrvatskom arhivu weba pohranjuju se publikacije objavljene na internetu – statične publikacije čiji se sadržaj ne mijenja (npr. knjige) i građa čiji se sadržaj mijenja i/ili nadopunjuje (npr. časopisi, e-novine, e-zini, portali, mrežna mjesta ustanova, udruga, događaja, znanstvenih projekata). Publikacije se za arhiviranje odabiru prema utvrđenim Kriterijima odabira obveznog primjerka mrežne građe za obradu i arhiviranje koji se odnose na sadržaj, nakladnika, strukturu publikacije, domenu i format objavljivanja. Publikacije se prikupljaju učestalošću koju određuje NSK.

Kako obavijestiti NSK o postojanju publikacije na webu?

Nakladnici mrežnih publikacija putem Obrasca za prijavu mrežnih publikacija obavještavaju NSK o postojanju svoje publikacije na internetu. Time izvršavaju svoju obvezu dostave obveznog primjerka i omogućuju njegovu obradu i arhiviranje.

Programska podrška

HAW se temelji na programskoj podršci DAMP koju je razvio Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (SRCE). Programska podrška DAMP kontinuirano se nadograđuje kako

bi slijedila razvoj weba i pratećih tehnologija te osigurala kvalitetno pobiranje web-sjedišta odabranih za arhiviranje. Redovito se nadograđuje i obogaćuje web-sučelje sustava kao i podsustav za indeksiranje i pretraživanje sadržaja arhiva.

Pročitano 1527 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok