MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 23. 08. 2012.

Poziv na obilježavanje Međunarodne noći šišmiša

Jezero Veliki Sakadaš, 31. VIII. 2012, 18:30Jezero Veliki Sakadaš, 31. VIII. 2012, 18:30Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine se pridružuje obilježavanju Međunarodne noći šišmiša, koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira krajem kolovoza s ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja te skupine životinja.

Program obilježavanja Međunarodne noći šišmiša u Parku prirode Kopački rit održat će se u petak, 31. VIII. 2012, na pristaništu brodova na jezeru Veliki Sakadaš (ulaz u Park iz Kopačeva) s početkom u 18:30 sati.

Program:

  • upoznavanje sa zanimljivim detaljima o životu i navikama šišmiša i o potrebi njihove zaštite;
  • vožnja brodom po Posebnom zoološkom rezervatu uz otkrivanje šišmiša pomoću šišmiš-detektora.

Šišmiši – ugrožene vrste sisavaca
Na svijetu postoji više od 1.150 vrsta šišmiša, koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je na svjetskoj razini 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak su 204 vrste nedovoljno poznate, a 5 se vrsta vodi kao izumrle. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini ugrožen je upravo zbog raznih gospodarskih aktivnosti koje za posljedicu imaju krčenje šuma, kao i zbog upotrebe pesticida.

Stoga je  Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša – UNEP/EUROBATS, povodom svoje 20. obljetnice, proglasio 2011. i 2012. godinu Međunarodnom godinom šišmiša, a u suradnji s Konvencijom o migratornim vrstama – UNEP/CMS. Na sastanku zemalja članica 2010. godine izglasana je Rezolucija 6.9 Sporazuma – Godina šišmiša, kojom se zemlje članice potiče na provedbu kampanje promicanja potrebe zaštite šišmiša.

Šišmiši u Hrvatskoj
Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma, koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježene na teritoriju Sporazuma jedna je od najbogatijih država s faunom šišmiša. Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte. Nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području, veći je i "indeks zdravlja" tog područja.

Noć šišmiša i Obiteljski vikend
Cijeli program Noći šišmiša besplatan je za posjetitelje. Dodatno, u subotu i nedjelju (1-2. IX. 2012) Javna ustanova Park prirode Kopački rit organizira Obiteljski vikend, tokom kojega će obitelji (od 2 do maksimalno 5 članova) moći kupiti ulaznicu za vožnju brodom i obilazak Kopačkog rita po promotivnoj cijeni od 100 kuna za cijelu obitelj. Stoga Javna ustanova pozivamo sve zainteresirane obitelji da iskoriste tu promotivnu akciju i da posljednje dane prije početka nove školske godine provedu zajedno u prirodi. Posjete je potrebno najaviti na telefon broj 031/752-320.

Pročitano 1843 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok