MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 09. 07. 2012.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VI/2012)

Ponekad je korisnicima potrebna i masažaPonekad je korisnicima potrebna i masažaPočetkom šestog mjeseca 2012. godine otpočela je druga godina "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", čiji su korisnici stare osobe s područja Grada Belog Manastira. Socijalna aktivnost pomoć u kući toga projekta tokom šestog mjeseca odvijala se u Belom Manastiru, Šećerani i Branjinom Vrhu, a obavljalo ju je šest "Oazinih" gerontodomaćica, jedna gerontodomaćica zaposlena u javnim radovima i jedan gerontomajstor, također zaposlen u javnim radovima.

Ukupno su održana četiri sastanka gerontotima, kojima prisustvuju i voditeljica projekta, asistentica na projektu te patronažna sestra. Ukupno se obilazilo 48 osoba, od kojih je troje muškaraca, a jedna je, nakon operacije kuka, u vrlo poznim godinama završila u domu za stare osobe.

Osnovni poslovi gerontodomaćica
Gerontodomaćice su izvršile 327 obilazaka te po vrstama poslova odradile sljedeće: 182 spremanje kuća i stanova, 37 uređivanja dvorišta te 96 nabavki prehrambenih artikala, ali i drugih potrepština. Ponekad, iako rijetko (9 puta), gerontodomaćice pripreme neki jednostavniji obrok ili podgriju jelo slijepim ili bolesnim osobama, ali zato suđe peru češće (30 puta). Briga za osobnu higijenu rijetko je potrebna (odrezati nokte slijepoj osobi ili počešljati osobu koja je polomila ruku), ali se zato rublje pralo 13 puta za pet osoba i to samo ponekad ručno, a uglavnom strojno u "Oazinom" vešeraju. Potrebna sredstva za čišćenje i pranje zasada su dostatna, a pranje je besplatno, što korisnicima mnogo znači. Često se rublje i osuši u "Oazi", a glačanje se vrši u domovima korisnika.

Krpljenje i šivanje
U dva navrata gerontodomaćice su nabavile i više odjevnih predmeta od onih korisnica koje imaju višak nepotrebnih, ali urednih stvari i razdijelile ih onima koje ih nemaju i kojima su ti predmeti dobrodošli. U "Oazinoj" radionici za krpljenje i šivanje vrše se razni popravci svima koji ne mogu platiti krojača, a ne mogu ni pribaviti nešto novo, čak ni na rasprodajama. Krpljeni su npr. prsluci, proširivane haljine, premještana dugmad, sužavane košulje i suknje, šivane jastučnice i zakačke na zavjese, peglana odijela itd. Napomenimo da su korisnici vrlo zahvalni za tu aktivnost, kao i za sitne popravke (koje bi ih dosta koštale), a koje im besplatno odrađuje "Oazin" gerontomajstor.

Ostali poslovi
U poslove gerontodomaćica spadaju i plaćanje kućnih računa (26 puta), odlazak kod doktora za redovne recepte i savjete (14 puta), sređivanje razne kućne dokumentacije (najčešće medicinske)… U jednom slučaju gerontodomaćica je čak podnijela zahtjev za izmjenu liječnika opće prakse jer se korisnica više ne može penjati na kat u ambulanti. "Oazine" gerontodomaćice išle su u ljekarnu 18 puta, peglale 4 puta, masirale svoje korisnike 22 puta, a 2 puta dijelile besplatne novine i časopise, 18 puta čitale slijepima ili ih vodile u šetnju, banku ili frizeru, 15 puta poradile nešto u vrtu, 3 puta mjerile tlak i 139 puta našle vremena i za razgovor o problemima korisnika…

Posebni poslovi
Uz sve nabrojano, na dnevnom redu našli su se i posebni poslovi: pranje hladnjaka, prozora i tepiha, rezanje bršljana, pomoć pri klanju peradi za frižider, čišćenje i branje graška i višanja, pravljenje sokova za bolesne, vezanje paradajza za kolce, a kod jedne bake, čiji je stan u suterenu, trebalo je istjerati i - živu žabu koja se tu sakrila u hladovinu!

Tiskovna konferencija za EUTiskovna konferencija za EU

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok