MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 05. 06. 2012.

Promocija četverobroja časopisa "Povećalo"

Promocija časopisa 'Povećalo' posvećenog Trijanonskom sporazumu
Promocija 'Povećala' posvećenog Trijanonskom sporazumu

U utorak, 5. VI. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8 ("Ljepotica"), predstavljen je četverobroj 4-7 "Povećala", časopisa za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji, u kome su objavljeni radovi sa znanstvenog kolokvija s međunarodnim sudjelovanjem: Trianon (1920.-2011.) -  dodiri i približavanja: povijesna zbilja na raskrižju vjerodostojnosti, koji je održan u Belom Manastiru prije godinu dana, 16. VI. 2011. godine.

Promociju je otvorio Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu Grada Belog Manastira i tajnik Organizacijskog odbora Kolokvija. On je iskao da je važnost toga skupa bila u tome što se nakon velikog vremenskog odmaka našlo snage da se stvari poslože na svoje mjesto. Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš istakao je pak činjenicu da i mali gradovi poput Belog Manastira mogu vrlo uspješno okupiti npr. historičare, koji će o jednom historijskom događaju kakav je bio Trijanonski sporazum progovoriti s različitih pozicija, ali i uskladiti svoja stajališta.

O odjecima trijanonskih odluka govorio je Igor Josipović, asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strosmayera u Osijeku, a o radovima objavljenima u časopisu – koje su napisali stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Srbije – govorio je Davorin Taslidžić, urednik "Povećala" i ravnatelj Zavoda za baranjsku povjesnicu.

Na kraju je govorio Duško Kostić, poznati baranjski romski aktivist i prvi Evropljanin koji je dobio norvešku Studentsku mirovnu nagradu (2011). On je izlagao o previranjima u romskoj zajednici kad je i taj etnički korpus podijelila trijanonska granica i kad je bilo "prelazaka" iz Kraljevine Mađarske u Kraljevinu SHS.

Pročitano 1798 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok