MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 09. 02. 2012.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica u prvom mjesecu 2012.

Socijalna usluga pomoć u kući
Gerontodomaćica Dragana Vranješ

"Oazine" gerontodomaćice su i u mjesecu siječnju 2012. nastavile pružati pomoć u kući na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji je financiralo dosadašnje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. "Oazin" gerontotim, koji se sastoji od voditeljice, asistentice, patronažne sestre i šest gerontodomaćica, održao je tri konzultativna sastanka, na kojima su rješavani tekući problemi obilaska, bolesti i smrti starih osoba, uzimanje novih korisnika, potrebe za pranjem rublja u "Oazinom" malom vešeraju te potrebe šivanja, krpljenja i popravaka te razmjene odjeće.

Sveukupno su gerontodomaćice izvršile 398 obilazaka 53 stare osobe iz Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane. Tokom mjeseca dvije su osobe umrle pa su u program obilaska mogli ući novi korisnici s liste čekanja, a jedna osoba, nezadovoljna boravkom u domu na koji se nije privikla, vratila se "Oazi" kao bivša korisnica.

Osnovni poslovi gerontodomaćica
Najviše je obavljeno osnovnih poslova u zimskim mjesecima: spremanje kuća i stanova 234 puta, cijepanje sitnih drva za potpalu (u nekim slučajevima i krupnih) te unos ogrjeva da bude na dohvat ruke starim osobama 142 puta, nabavka namirnica u trgovinama, pekarama i na tržnici 127 puta te razgovora o njihovim problemima i zdravlju 187 puta. Gerontodomaćice su 16 puta spremale i čistile dvorišta i šupe, 16 puta pripremale jednostavnija jela, 39 puta su oprale posuđe, 26 puta rublje (bilo u "Oazi" ili u domovima starih osoba), 22 puta su odnosile odjevne i druge predmete u "Oazinu" radionicu na šivanje i krpanje, 15 puta plaćale kućne račune, 16 puta odlazile doktoru za redovne medikamente i uputnice.

Socijalna usluga pomoć u kući
Gerontodomaćica Biserka Bakač s korisnicom
Socijalna usluga pomoć u kući
Gerontodomaćica Dragica Štalman unosi drva

Dokumentacija i briga o zdravlju
Kako su stari ljudi često i zaboravni, u 9 slučaja im se sređivala neka kućna dokumentacija, a 6 puta je trebalo odlaziti u ustanove (mirovinsko i zdravstveno) radi dokumenata potrebnih za obnovu polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. U apoteku su domaćice otišle 22 puta, 4 puta su peglale rublje, 12 puta čitale slijepim osobama i s njima šetale, a 25 puta provele i masažu tijela.

Posebni zahtjevi
"Oazine" gerontodomaćice obavljale su i čitav niz drugih radnji koje su starim osobama važne: naručivanje pilića, ispuštanje vode iz sistema, praćenje slijepe osobe na postoperativnu iradijaciju u bolnicu, puštanje i zatvaranje koka u dvorište da se prirodno hrane, klanje pjetlića za frižider i pakovanje mesa, čišćenje oraha, čišćenje cijevi na pećima, kuhanje sarme i pečenje palačinki, topljenje čvaraka, presvlačenje postelje, stavljanje kapi u oči, nabavka smjese za piliće, snabdijevanje pelenama inkontinentnih kada zaborave na produženje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Socijalna usluga pomoć u kući
Gerontodomaćica Dragana Vranješ s korisnicima
Socijalna usluga pomoć u kući
Gerontodomaćica Dragica Štalman s korisnicima

Relaksacija
A prilikom posjeta ponekad je ostalo i nešto vremena da gerontodomaćica s korisnicima pogleda obiteljski album, da se zapakuju pokloni unukama koje će posjetiti u drugom gradu, da se srede i uredno prepišu stari recepti i još puno toga.

Pročitano 1302 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok