MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 28. 10. 2011.

Javna tribina "Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?"

Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?
Javna tribina u Belom Manastiru...

Kao što je bilo i najavljeno, Udruga žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka i Mirovna grupa Oaza, u suradnji s organizacijom CARE International NWB, organizirale su javne tribine (u obliku okruglih stolova) pod nazivom "Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?" Javne tribine su održane u Belom Manastiru (27. X. 2011) i u Valpovu (28. X. 2011). Mirovnu grupu Oaza na tribinama su predstavljale Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Dubravka Simendić.

 • Teme tribine bile su:
 • Problem odustajanja romske djece od osnovnog obrazovanja i načini sprečavanja odustajanja.
 • Problem odsutnosti Romkinja s političke scene Republike Hrvatske.

Na tribinu u Belom Manastiru odazvale su se tri osnovne škole (Beli Manastir, Darda, Jagodnjak), Grad Beli Manastir (gradonačelnik i njegov zamjenik) te samo jedan predstavnik romskih udruga. Na tribinu u Valpovu odaziv je bio veći. Osim predstavnika škola, romskih udruga, gradova Valpova i Belišća, na tribinu su došli su i predstavnici Centra za socijalnu skrb.

 • Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?
  ...javna tribina u Valpovu
  Na tribinama je posebno istaknuto na:
 • potrebu rada s roditeljima na osnaživanju romske djece za završetak školovanja;
 • neučinkovitost zakona po kome su roditelji obavezni vršiti svoju dužnost;
 • nemogućnost provedbe sankcija za nepoštivanje zakona;
 • propuste i nedovoljnu međusobnu povezanost relevantnih institucija za rješavanje problematike obrazovanja romske djece te da treba pokušali  iznaći modele suradnje za efikasnu primjenu zakona;
 • moguća rješenja kojima bi se smanjivalo odustajanja od osnovne škole i potrebu za nastavak školovanja u srednjim školama;
 • potrebu aktivnog uključivanja Romkinja u savjetodavna i stranačka tijela.

S obzirom da su problemi veliki i da će trebati mnogo vremena da se riješe, na tribinama su od sudionika osnovana dva tima, jedan u Belom Manastiru i jedan u Valpovu, koji će u budućnosti raditi na rješavanju tih problema.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok