MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 01. 08. 2011.

Informacija za medije

Dostava besplatnih toplih obroka
Besplatni topli obroci dostavljani su...

U ponedjeljak, 1. VIII. 2011. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica i voditeljica programa Vesna Nedić uputila je tiskanim i elektronskim medijima opširniju informaciju s ilustrativnim prilozima o početku provođenja trogodišnjeg "Oazinog" socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastir". Informacija je upućena sljedećim novinama, radijskim i televizijskim stanicama: "Glas Slavonije", "Večernji list", "Vjesnik", "Jutarnji list", Radio Baranja, Radio Banska kosa, Radio Osijek, Slavonski radio, Gradski radio, HRT Osijek, RTL televizija, STV televizija, OSTV televizija. Informaciju objavljujemo i na "Oazinoj" web-stranici:

Početak provođenja trogodišnjeg socijalnog programa
Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, uz financijsku pomoć Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, započinje provođenje programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Program se sastoji od dvije socijalne usluge: pomoć u kući i dostava besplatnih toplih obroka, a namijenjen je korisnicima s područja Grada Belog Manastira (grad Beli Manastir i prigradska naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina). Korisnici programa bit će osobe starije od 65 godina, s malim ili nikakvim primanjima, koje žive same. Program će se provoditi tri godine i njime će biti obuhvaćeno 50 korisnika za uslugu pomoć u kući i 40 korisnika za uslugu dostava besplatnih toplih obroka.

Dostava besplatnih toplih obroka
...korisnicima s područja Grada Belog Manastira...

Da bi se realizirao taj program Mirovna grupa Oaza planira:

  • organizirati pomoć u kući: spremanje kuća i stanova, briga za osobnu higijenu, odlazak kod liječnika, sređivanje raznih dokumenata, plaćanje računa, nabavljanje namirnica, pripremanje obroka u kući, pranje suđa i rublja, nabavka odjeće, obuće, ogrjeva i zimnice, popravak, krpanju i prepravak odjeće i posteljine i dr. za 50 korisnika;
  • organizirati dostavu besplatnih toplih obroka za 40 socijalno najugroženijih osoba na području Grada Belog Manastira;
  • zaposliti, pored svojih aktivistica, još tri gerontodomaćice u pružanju pomoći u kući;
  • senzibilizirati javnost za deinstitucionalizaciju osoba treće životne dobi i promicanje alternativnih oblika skrbi u zajednici.

Program će se financirati iz prihoda od igara na sreću u ovoj i u sljedeće dvije godine s godišnjim iznosima od 450.000 kuna. Partner na programu je Grad Beli Manastir, koji u programu sudjeluje s dodatnim godišnjim iznosom od 90.000 kuna namijenjenim za nabavku besplatnih toplih obroka.

Uz "Oazu", trogodišnje programe dobilo je još 18 hrvatskih udruga koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću u ukupnom godišnjem iznosu od 7.000.000 kuna.

Dostava besplatnih toplih obroka
...u posljednja tri mjeseca 2010. godine

Skupa s Centrom za socijalnu skrb i Patronažnom službom Doma zdravlja Beli Manastir (koji su i do sada pomagali u pripremi "Oazinih" projekata) utvrdit će se na terenu korisnici kojima su potrebne socijalne usluge tog "Oazinog" programa. Nakon toga odabrat će se, prema unaprijed zadanim kriterijima, 50 korisnika kojima je potrebna pomoć u kući i 40 korisnika kojima će se dostavljati besplatni topli obroci. Pomoć u kući započinje 1. kolovoza, a dostava besplatnih toplih obroka 1. rujna 2011. godine.

U toku je organizacija nabavke i dovoza besplatnih toplih obroka, a početak njihove dostave očekuje se nakon svih dogovora i utvrđivanja liste korisnika kojima će se dostavljati. Topli obroci će se nabavljati od Crvenog križa Osijek i korisnicima dostavljati svaki radni dan, a za subote, nedjelje i praznike dostavljat će im se suhi obroci.

Pružanjem socijalnih usluga, uglavnom pomoći u kući, Mirovna grupa Oaza bavi se već sedam godina i jedna je od prvih udruga koja se time počela baviti na području Baranje. Dostava besplatnih obroka, koju je u cijelosti financirao Grad Beli Manastir, bila je organizirana u posljednja tri mjeseca 2010. godine (listopad – studeni – prosinac), s posebnim zalaganjem belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša.

Pročitano 917 puta
Prethodni i sljedeći članak: « "Skok-klub" ima akciju na kub Na današnji dan »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok