MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 04. 04. 2011.

Izlet na Balaton

Balaton kod Balatonkerestura
I mađarska ima more - Balaton

Jeste li čuli za Alsópáhok? Do prije desetak dana za to mađarsko selo nismo ni mi znali, a sada se možemo pohvaliti da smo i bili u njemu. Naime, "Oazina" je projekt-koordinatorica boravila u tom selu od 4. do 7. IV. 2011. godine na privatnom radnom odmoru u hotelu "Kolping", koji ima bazen s termalnom vodom i u koji inače dolaze mađarski bračni parovi s djecom (jer je hotel prilagođen za boravak sasvim male djece) i umirovljenici iz Austrije. To je bila i prilika da administrator ove stranice i njegov prijatelj "Oazinu" projekt-koordinatoricu odvezu do Alsópáhoka (nekih 210-215 km) i da se isti dan vrate kući.

Takvo putovanje treba iskoristiti da se usput nešto i vidi. Kako nas je put od Pečuja vodio pored Sigetvara prema Kapošvaru i dalje preko Marcalija prema Kesthelju, jedinu stanku napravili smo kod Sigetvara da bismo razgledati Park mađarsko-turskog prijateljstva na mjestu gdje je bio šator turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kad je 1566. godine opsjedao sigetsku tvrđavu, koju je bratio Nikola Šubić Zrinski.

Sigetvar
Park mađarsko-turskog prijateljstva
Alsópáhok kod Kesthelja
Kompleks hotela Kolping

 

Alsópáhok kod Kesthelja
Pravi raj za roditelje s malom djecom...
Alsópáhok kod Kesthelja
...i umirovljenike

Nakon ručka i razgledanja hotelskog kompleksa u Alsópáhoku, smještenog oko seoske crkve, nas dvojica Baranjaca zaputili smo se kući, ali po nešto izmijenjenoj maršruti. Jedan od nas nikada nije bio na Balatonu pa je to bila prilika da dođe na obalu i "upozna" se s najvećim jezerom u srednjoj Evropi. Za razgledanje nekog od bisera balatonskog turizma (Kesthelja ili Šiofoka) nije bilo dovoljno vremena pa je trebalo izabrati neko manje mjesto - a sva su mjesta na obalama Balatona u službi turizma - i u njemu izaći na obalu. Izabrali smo da  to bude u Balatonkeresturu i nismo se pokajali. U tom mjestu, naime, jedna rječica utječe u jezero, a njeno ušće je ograđeno nasipima od kamenja. Na jednom od nasipa izgrađena je šetnica, kojom se posjetioci mogu odšetati bar stotinjak metara u jezero i uživati u pogledu, a pecarošima služi kao mjesta s koga će zabacivati svoje udice. Detalje više nećemo otkrivati, ali ćemo preporučiti svima koji to mogu i žele da posjete Balaton i Balatonkerestur - isplati se.

Balaton kod Balatonkerestura
Baranjac na obali mađarskog mora
Balaton kod Balatonkerestura
Labud na Balatonu

 

Balaton kod Balatonkerestura
Šetnica kod Balatonkerestura
Balaton kod Balatonkerestura
Raj za pecaroše

 

Balaton kod Balatonkerestura
Je l' ovo pravo more?

 

Pročitano 1155 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok