MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 15. 09. 2021.

"Otvorite vrata za žene Afganistana"

Ženska mreža HrvatskeŽenska mreža HrvatskeŽenska mreža Hrvatske, uočio izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije vezano za situaciju u Afganistanu, koji je najavljen za petak, 17. IX. 2021. godine, uputila je "Zahtjev Ženske mreže Hrvatske uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije: otvorite vrata za žene Afganistana."

Zahtjev donosimo u cijelosti:

"Ženska mreža Hrvatske pridružuje se izjavama zabrinutosti zbog razvoja događaja i preuzimanja vlasti od strane Talibana u Afganistanu. Prema izvještajima ženskih nevladinih organizacija, aktivistkinja i medija, žene i djevojčice u Afganistanu su meta i prve žrtve talibanskog nasilja te nemaju više mogućnost sigurnog napuštanja zemlje.

Pridružujemo se apelu žena svijeta, uključujući brojne članice Europskog ženskog lobija koje traže države da otvore granice za siguran prolaz letovima i konvojima i pruže utočište svima koje to zatraže.

Josep Borell, Visoki predstavnik EU za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku najavio je održavanje izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU za 17. kolovoza u poslijepodnevnim satima vezano za situaciju u Afganistanu.

Tim povodom, Ženska mreža Hrvatske, kao članica Europskog ženskog lobija traži od Visokog predstavnika Josepa Borella da uvrsti na dnevni red pitanje sigurnosti, zaštite prava i uspostave humanitarnih koridora za sve koji žele napustiti Afganistan, osobito za žene.

Pozivamo Vladu RH te Ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana da se osobno založi da pitanje sigurnosti žena bude dio agende na ovom sastanku.

Ženska mreža Hrvatske izražava solidarnost sa ženama i djevojčicama Afganistana. Žene trebaju prestati biti korištene kao oružje u ratovima. Žene imaju pravo na svoj identitet, pravo na obrazovanje i zaposlenje i pravo na život bez nasilja. Žene u Afganistanu trpe ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Svijet ne smije skrenuti pogled.

Za Žensku mrežu Hrvatske

Mirjana Kučer

Sanja Juras"

Prethodni i sljedeći članak: « Sastanak programskog tima "Hodajmo zajedno" »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok