MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 16. 11. 2020.

Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancijeMeđunarodni dan tolerancijeDan 16. XI. (16. 11. / 16. studenoga / 16. novembar) obilježava se kao Međunarodni dan tolerancije. Taj dan podsjeća nas na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas, to je dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije, koju su članice potpisale 16. 11. 1995. godine.

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te brojne druge.

UNESCO je dao definiciju tolerancije i ona glasi u cijelosti ovako:
Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.
Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama

(Izvor: skole.hr; opširnije i ilustracija: sosvt.hr)

Pročitano 205 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok