MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 24. 04. 2010.

Svjetski dan Roma

Svjetski dan Rom
Obilježavanje Svjetskog dana Roma

U subotu, 24 IV. 2009. godine, i u Belom Manastiru obilježen je Svjetski dan Roma. To obilježavanje, koje su organizirale Udruga romskog prijateljstva LUNA i Udruga Roma Grada Belog Manastira – Baranje, počelo je nogometnim turnirom u Nastavno-sportskoj dvorani. Slijedio je kulturno-zabavni program s nastupima nekoliko udruga i KUD-ova u kino-dvorani (među njima i SKUD "Sveti Sava" iz Tenja), a nastavilo se u Velikoj vijećnici, gdje je za izvođače priređena zakuska. Na obilježavanju Svjetskog dana Roma Mirovnu grupu Oaza predstavljala je Dubravka Simendić.

Duško Kostić, predsjednik "Lune" i inicijator mnogih romskih aktivnosti, rekao je da se preko sporta i kulture Romi nastoje zbližiti s većinskim i ostalim narodima koji žive u Baranji te da se kroz rad belomanastirskih romskih udruga nastoje boriti za poboljšanje kvalitete života. Romi su, inače, uz dvije već spomenute udruge, okupljeni još i u Romskom kulturno-umjetničkom društvu Đelem, đelem, Udruzi baranjskih Roma i Udruzi mladeži Roma Osječko-baranjske županije.

Mirko Marković, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, istaknuo je važnost obrazovanja Roma kako bi lakše došli do posla i poboljšali svoj pložaj u društvu te istaknuo da će im Ministarstvo osigurati sve uvjete za obrazovanje pa i stipendije za one darovitije.

(Snimio: Rajko Cicak)

Pročitano 876 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok