MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 10. 01. 2020.

Svjetski dan smijeha

Izreka Čarlija Čaplina o smijanjuIzreka Čarlija Čaplina o smijanju"Smijeh je najbolji lijek", krilatica je s kojom je indijski liječnik Madan Kataria 1998. utemeljio Svjetski dan smijeha, koji se slavi dva puta godišnje: 10. siječnja i 2. svibnja, i dokazao da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa, koji je u suvremenom načinu života u svakodnevnom porastu.

Cilj je Svjetskog dana smijeha potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, poručuju brojni liječnici, koji ističu kako se smijati treba svakoga dana.

Ako je organizam pod stresom, povećava se razina kortizola i adrenalina, što može izazvati povišenje krvnog tlaka i začepljenje arterija, a istraživanja pokazuju da smijeh izaziva posebne fiziološke promjene koje pomažu organizmu. Tako zvonki smijeh povećava stvaranje limfocita i aktivnost stanica koje ubijaju tumorske stanice. Smijanjem se povećava razina gama-interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bilo koje bolesti.

Smijeh je lijek jer dovodi kisik u krvožilni sustav i potiče lučenje endorfina (proteina koji se sastoji od 31 aminokiseline) te može promijeniti kemiju mozga nabolje.

(Izvor i opširnije: vecerni.hr)

Pročitano 394 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok