MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 12. 12. 2019.

Mirovna nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić", koje već jedanaestu godinu zaredom dodjeljuje osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, svečano su uručeni 12. XII. 2019. godine, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Putem javnog poziva za jedanaesti ciklus mirovne Nagrade i priznanja "Krunoslav Sukić" zaprimljeno je 28 nominacija. Odbor Nagrade dao je preporuku da se Nagrada i priznanja sa zahvalnošću uruče sljedećim dobitnicima:

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2019.

 • Boženi (Božici) Ciboci
  za doprinos izgradnji mira nakon rata ustrajnim, a samozatajnim istraživačkim radom na utvrđivanju ljudskih gubitaka, koji je dodir nade za obitelji žrtava, poputnina budućim generacijama i jamstvo vjerodostojnosti civilnih inicijativa.

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2019.

Dodijeljena su četiri priznanja:

 • Inicijativi #spasime
  za otpor nasilju i pokretanje nezamislivo kreativne snage davanja od srca, solidarnosti, povezivanja i suradnje, kojima nenasilnim metodama napredujemo prema društvenim odnosima ravnopravnog dostojanstva za žene i djevojčice.
 • Snježani Prijić-Samaržija
  za prepoznavanje potrebe te otvaranje prostora suradnje akademske zajednice s društvenom u stvaranju institucionalne podrške studiranju, izgradnji, očuvanju i unaprjeđivanju mira.
 • Centru za nenasilnu akciju
  za dugogodišnji nenasilan rad na uključivanju pojedinaca, posebnih grupacija i veterana iz svih strana u ratu u mirovno obrazovanje, dijalog, suradnju i komemoracije, koje otvaraju i osvajaju emancipirajući prostor inkluzivne kulture sjećanja koja vodi pomirenju.
 • dodijeljeno je posthumno Marijani Mitrović
  da se sa zahvalnošću proslavi bujanje života, radosti i samosvijesti učenika, kolega, branitelja i mirovnih aktivista čiji su životi promijenjeni i trajno obogaćeni susretom s Marijanom. Ona je lučonoša onoga što se danas zove odnosom ravnopravnog dostojanstva. Njena želja, ljudska i stručna podrška da svi još dalje i stalno uče i čine svijet boljim mjestom učinile su je kamenom temeljcem suvremenog odgoja i obrazovanja u Osijeku, Slavoniji, ali i mnogo šire.

Priznanje "Krunoslav Sukić" KNJIGA GODINE 2018./2019.

dodijeljeno je trima knjigama:

 • Hrvoju Klasiću za knjigu "Bijelo na crno,
  za štivo koje ima potencijal pobuditi propitivanje savjesti nas građana i našega društva; koje poziva slijediti misiju istraživanja povijesti radi dosezanja istine i radi sadašnjosti, a za bolju budućnost.
 • Luki Tomcu za knjigu "Stories from the front lines of climate change – 1 °C rising"
  koja fotografijom, pričama pojedinaca, narativima zajednica i degradiranih čitavih ekosustava vodi u samo srce klimatske krize – ispunjava nas tugom, ali i nadom u pozitivnu promjenu koja leži u ljudima.
 • Hrvoju Polanu, Viktoru Ivančiću i Nemanji Stjepanoviću za knjigu "Iza sedam logora: od zločina do kulture zločina"
  koja izaziva nelagodu, ali je dragocjen prilog i putokaz za daljnja istraživanja i tematiziranja prešućenih dijelova vlastite povijesti nužnih za procese koje dovode do suočavanja s prošlošću, a time i do toliko potrebnoga pomirenja. Ova knjiga pomaže tražiti odgovore na pitanja koja ne bi trebala ostati samo retorička: "Što nam se to dogodilo i kako je moguće da nam se to dogodilo?"
 • Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2019.

dodijeljeno je sa zahvalnošću dvjema školama:

 • učenicima i učiteljima Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar
  za zajedništvo u poduhvatu da njihova škola postane učeća zajednica za mir – mjesto stjecanja znanja i usvajanja stavova i vještina koje njeguju međusobne odnose, onemogućuju nasilje, a osnažuju za nenasilne obrasce odgovornog građanstva, prijateljstvo, solidarnost i suradnju.
 • učenicima i učiteljima Osnovne škole "Antun i Stjepan Radić" Gunja,
  primjer su kako se uvažavanje i proslava različitosti te mirotvorno djelovanje vraćaju kao osjećaj sigurnosti, radosti, prijateljstva i solidarnosti koje se iz škole "prelijevaju" na obitelj, prirodu i zajednicu.

 (Opširnija obrazloženja mogu se
pročitati na web-stranici Centra: ovdje;
srodni članci:osijek.hr, glas-slavonije.hr, nenasilje.org)

Na svečanom uručenju nagrade i priznanja bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Pročitano 240 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok