MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 22. 11. 2019.

Održana izložba povodom slave VSNM

Prezentacija narodnih nošnjiPrezentacija narodnih nošnji(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 22. XI. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine održana je izložba u povodu Svetog Arhangela Mihaila, slave Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) u Gradu Belom Manastiru. Vijeće je izložbu organiziralo u suradnji s Udrugom roditelja i djece Pčelice, SKUD-om "Jovan Lazić", Kolom srpskih sestara (KSS) "Sveta Jelena Dečanska" i Srpskim udruženjem žena (SUŽ) "Dukat".

Na izložbi su bili izloženi ručni radovi, "čaršapi", narodne nošnje i druga etnografska građa baranjskih Srba. Program je vodila Svetlana Žarković, predsjednica VSNM, a o narodnim nošnjama govorio je etnograf Milan Dvornić. Žensku i mušku narodnu nošnju manekenski su predstavili članovi SKUD-a Teodora Dragosavljević, Ana Kojić, Dragana Radovanović i Aleksandar Ostojić, dok je istovremeno predsjednica SKUD-a Svetlana Pešić opisivala dijelove nošnje.

Izložba narodnih nošnji, 'čaršapa' i ručnih radovaIzložba narodnih nošnji, 'čaršapa' i ručnih radovaRad "Pčelica" predstavila je Bojana Kurlagić, nakon čega su djeca izvela kraći program vezan za krsne slave. Rad KSS-a predstavila je Dajana Vukadinović, a rad SUŽ-a "Dukat" Ljubica Buha. Na kraju je duet Hranislava Mesarić (vokal) & Milan Kliba (gitara) izveo tri pjesme, na zadovoljstvo brojne publike: "Pukni zoro" "Dimitrijo, sine Mitre" i "Ajde Jano".

Poslije završetka programa publika je mogla razgledati izložene predmete, posebno ručne radove koji su djelo nedavno preminule članice KSS-a Ljubice Bačvanin (umrla 24. X. 2019). Za sve prisutne priređena je i prigodna zakuska.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok