MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 18. 10. 2019.

"Oazina" dječja radionica neobičnog slikanja

Na 'Oazinim' radionicama treba se lijepo ponašatiNa 'Oazinim' radionicama treba se lijepo ponašati(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 18. X. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je devetnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Početna tema te radionice bilo je slikanje neobičnim tehnikama.

Zamisao je bila da se djeci pokažu neki neobični načini slikanja. Prva tehnika je bila da se na papir stavi veća kap dobro razvodnjene tempere i da se puhanjem kroz slamčicu ta boja rasprši po papiru. Može se kapnuti i više različitih boja i tako mogu nastati prekrasne slike. Druga tehnika je da se papir prvo pokvasi vodom i na mokri papir se nakapa boja koja se rasprši i jako lijepo izgleda. Tako mogu nastati prekrasni, nježni cvjetovi i bilo što drugo, prema inspiraciji.

Radionica je lijepo počela, djeci je bilo zanimljivo. Nakon nekog vremena, ekipa se jako opustila, malo i previše. Rezultat svega bili su uprljani zidovi i razbijeno veliko ogledalo. Najvažnije je da se pritom nitko nije ozlijedio. Takvo ponašanje potaklo je voditeljicu da drugi dio radionice ne bude slikanje, već rasprava o ponašanju i nenasilju. Kako je voditeljica bila bolesna i nije mogla pričati zbog gubitka glasa, djeca su dobila zadatak da napišu pravila kako se trebaju ponašati na radionici.

Na pitanje "Što je nasilje?" djeca obično odgovaraju da je to fizičko nasilje i tuča. Voditeljica im je objasnila da se i loše ponašanje, neuvažavanje tuđih potreba, nestašluci koji su van kontrole također mogu smatrati nasiljem. Djeca su bila postiđena, ali nije loše da se i ova prilika iskoristila da im se ukaže na taj problem. Uvijek im se govori da nisu u školi i da se mogu opustiti, ali ovaj put su malo pretjerali. Društvo se ipak razišlo u miru i u nadi da će se svi ubuduće lijepo ponašati. Rezultat je ove radionice, što se tiče slikanja, velik broj apstraktnih radova i slika svemira.

Na radionici je sudjelovalo dvanaestero djece. Za sljedeću radionicu priprema se nešto dinamičnije, kako bi djeca potrošila višak energije. Možda su za tu silnu energiju krivi i slatkiši i grickalice koje djeca dobivaju za pauzu, ali bit će toga i ubuduće. Moraju se malo i počastiti.

Zabavne radionice za djecu održavaju se u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Sandra Kušenić.

Pročitano 87 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok