MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 02. 02. 2019.

Svjetski dan vlažnih staništa

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena konvencija o očuvanju vlažnih staništa. Kopački rit uvršten je na listu svjetski značajnih vlažnih staništa 1993. godine, a na listi se u Hrvatskoj još nalaze PP Lonjsko polje, PP Vransko jezero, delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

Vlažna staništa su ključna za ublažavanje klimatskih promjena, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja. Ona utječu povoljno na ublažavanje klimatskih promjena na više načina. Močvare prirodno apsorbiraju i skladište ugljični dioksid CO2 (dok ga isušene močvare otpuštaju), što je osobito važno kada se zna da je nivo CO2 u našoj atmosferi narastao za 40% u odnosu na predindustrijsko vrijeme.

Vlažna staništa također ublažavaju suše, služe kao rezervoari i pročistači podzemnih voda, sprečavaju poplave.

(Izvor: FB-stranica PP Kopački rit)

Pročitano 378 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok