MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 14. 08. 2017.

Program Festivala Tarda

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

(Fotoalbum s TardaFesta 2016)

Festival Tarda (latinski: tarda aqua – spora voda) trodnevni je festival glazbe, ruha i hrane, koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća te na prijelaz iz 18. u 19. stoljeće. Riječ je o stoljećima koja se odnose na vladavinu sultana Osmanlijskog carstva Sulejmana Veličanstvenog te na vladavinu obitelji Esterházy. Iako na prvi pogled možda djeluje nepovezano, ali obje su vladavine direktno utjecale na povijesna događanja u baranjskom mjestu Darda.

Sultan Sulejman dao je izgraditi čuveni turski most koji je povezivao Osijek i Dardu, a trenutno se vrše arheološka istraživanjima u darđanskom jezeru Đola i oko njega, gdje je most završavao. Nadalje, rimsko-njemačka carica i hrvatsko-ugarska kraljica Marija Terezija (1717-1780) poklonila je 1749. godine obitelji Esterházy naselje Darda, nakon čega je ubrzo, na temeljima turske utvrde, izgrađen dvorac, koji je danas zaštićeno kulturno dobro.

Ta su povijesna zbivanja iznjedrila veliki broj priča i legendi kako o Sulejmanovoj vladavini i teroru kojim su bili podvrgnuti graditelji mosta (koji je svojevremeno glasio za svjetsko čudo zbog rekordne brzine u kojoj je izgrađen), tako i o grofoviji Esterházy, koja je bila prepuna intriga i elemenata boemskog života. Upravo to povijesno blago ponukalo je Udrugu za ruralni turizam Đola da osmisli festival kojim bi širu javnost upoznala s tim pričama, legendama i predanjima, koja su ostavila veliki trag na Dardu kakva je ona danas.

Godine 2016. po prvi put održan je festival pod imenom TardaFest i to u trajanju od dva dana, a tematski se odnosio isključivo na povijesna zbivanja vezana uz Sulejmanov most. Nekoliko tisuća posjetitelja prošetalo je parkom i sudjelovalo na mnogobrojnim radionicama. Gledali su izložbe slika, sajam antikviteta, modnu reviju kostima iz 16. stoljeća, učili fraze iz turskih sapunica, oslikavali keramiku i svilu te gledali predstave i učili o turskoj kulturi.

Završnog dana dovršena je slamnata sablja, koja je u velikom vatrenom spektaklu spaljena uz zvuke bubnjeva i romantičnu priču o turskom vojniku koji je bacio oružje da bi se vratio svojoj voljenoj supruzi. Val dobrih kritika koji je uslijedio nakon festivala motivirao je organizatore da 2017. godine Festival Tarda potraje tri dana. Od petka do nedjelje, 18-20. kolovoza, trajat će ovogodišnji festival i to na tako da će pse rva dva dana pričati priče s turske utvrde, a trećeg dana bit će upriličen bal u Dvorcu Esterházy.

Sadržajno sva tri dana bit će iznimno bogata različitim aktivnostima, prilagođenim svim dobnim skupinama. Posjetitelji će u ugodnoj, prekrasnoj, šarenoj hladovini moći pogledati sajam, izložbe fotografija i projekcije turskih filmova te sudjelovati u brojnim edukativnim i kreativnim radionicama, kušati odličnu gastroponudu i baranjska vina… Bit će tu i sevdaha, plesnih radionica, predstava i skečeva, mačevanja, kandžijanja i kovanja željeza, vožnji kočijom i čamcima, modnih revija i revija frizura, promocija knjižica i kuharice, a sve će se završiti koncertom novosadskog benda TheFrajle.

Organizatori festivalom žele istaknuti ne samo povijest svog mjesta, već i ljepote Baranje i njenih ljudi koji vrijedno rade na promociji regije kao sve atraktivnije turističke kontinentalne destinacije ruralne Hrvatske. Zbog tog nastojanja u provedbu festivala su se, osim 20-ak udruga i raznih inicijativa, uključile i Općina Darda, Turska razvojna agencija TIKA te Turski kulturni centar Yunus Emre iz Zagreba, koji su i financijski podržali cijelu priču, te Turistička zajednica Baranje, koja je velika pomoć u logističkom smislu.

Bogdanka Ćudić Vilić
Razvojna direktorica Udruge Đola i voditeljica Projekta Tarda
Kontakt: e-mail bcv.003@gmail.com, tel. +385-99-83-46-999

Pročitano 1211 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok