MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 07. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VI/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je sjećanje jedne bake na svoje selo Branjinu, koja se nekad zvala Kišvaluba, iz koje se poodavno doselila u Beli Manastir.

Sjećenje na nekadašnju Kišvalubu
Krajem aprila ove godine došla gerontodomaćica kod te bake i obavila joj generalno spremanje i pranje prozora u verandi, a potom su malo proćaskale. Baka je bila nešto snuždena, to se odmah vidjelo. Zato ju je gerontodomaćica pitala je li neki problem u pitanju, a ona će zanesenih očiju: "E, ne znaš ti… Nema više tak'i kuća ko_što_j' kod nas bilo u_Kišvalub'… dok su s nama živ'le Švabe!...

Kak'_su te kuće bile uredne i mirisne: avlije puna oni' loptica (grmolikih biljaka s cvatom u obliku bijelih loptica, op.), šljiva, jabuka, a zova miriše… miriše… A kad sam bila dijete od dvan'est godina, igral' smo se "skakanja na gradac". Na tom je mjestu nekada bijo manastir, koji je – tak' se divan'lo – prop'o u_zemlju, pa kad tu skačemo, ono sam' odzvanja!"

Kuća bakinog muža Pante nalazila se u takozvanom "Budžaku", a izgrađena je na temeljima starim 700 godina. Za svakog rata tri puta je rušena i paljena pa se onda iznova zidala. Baki sjećanja sama naviru: "Kišvaluba_j' imala tri kraja, "Budžak" i "Ledine". Prvi kraj, to ti je čim stigneš u Kišvalub', drugi kraj je iza crkve. U ta dva kraja većinom su živ'li Švabe. Tu_s' švapska crkva i švapska škola . Uč'telj je bio Štivić. A Srb' su živ'li u trećem kraj' i u "Budžak'", uč'telj im je bio Marjanović. E, da, i Cigani_s' živ'li na "Ledinama".On' su tam' bil'. Li'epo nam je bilo baš – e, Bože sveti naš!" - završi baka svoje kazivanje i zagleda se nekuda daleko. Vjerojatno je u mislima otišla u svoju dragu Branjinu, za kojom, kako stari, sve više tuguje.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok