MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 27. 04. 2015.

Održana javna tribina u Matici umirovljenika Darda

Pravna savjetnica Marija MilčićPravna savjetnica Marija MilčićU ponedjeljak, 27. IV. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Matice umirovljenika Darda održana je javna tribina o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribinu su organizirali Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s Maticom umirovljenika Darda.

Na tribini je bilo dvadesetak zainteresiranih osoba, a organizirana je u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Na početku tribine "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić upoznala je prisutne s radom i socijalnim programom Mirovne grupe Oaza. U nastavku je pravna savjetnica Marija Milčić iz Centra za mir objasnila bitne razlike između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i predočila prednosti i mane i jednoga i drugoga.

Nakon završenog izlaganja, prisutni su postavljali pitanja, na koja je odgovarala pravna savjetnica. Ispostavilo se da među slušaocima – umirovljenicima ima već dosta prakse, ali i loših iskustava sa sklapanjem navedenih ugovora. O tome se povela živa rasprava, u koju su se postupno svi uključivali i aktivno sudjelovali pa je vrijeme predviđeno za tribinu upravo proletjelo. Na koncu su svi ponešto naučili ili dopunili dosadašnje znanje. Kao u i svemu drugome, tako i u pravu u praksi ima dosta iznimaka, ali još više pravnih praznina. Praksa pokazuje da se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju češće zloupotrebljava od ugovora o doživotnom uzdržavanju.

"Oazina" mlada zaposlenica Sanela Stanojević, koja je bila na tribini, ovako ocjenjuje cijelo događanje: "To je bilo pametno utrošeno vrijeme, kako za starije osobe, tako i za nas mlađe jer nikad se ne zna kad će nam baš te korisne informacije zatrebati. Jedina zamjerka na javnu tribinu koju smo mogli čuti bilo je pitanje: 'Gdje ste do sad bili'? Jer da su se takve korisne tribine održavale ranije, većina bi bila informirana i njihovo neznanje i starost ne bi se moglo zloupotrebljavati."

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok