MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 08. 04. 2015.

Svjetski dan Roma

S promocije brošure 'Romi u Baranji'S promocije brošure 'Romi u Baranji'Dan 8. IV. obilježava se u cijelom svijetu kao Svjetski dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. IV. 1971. godine u London, koji je bio jedan od najvažnijih događaja u romskoj povijesti. Na tom kongresu službeno je prihvaćen naziv "Rom", što na romskom jeziku znači "čovjek". Također su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prema popisu iz 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje, koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje, koja simbolizira nebo. U sredini zastave nalazi se crveni kotač, koji predstavlja putovanja i migracije Roma. Romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi "Đelem, đelem" ("Idem, idem").

Pročitano 1019 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok