MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 10. 12. 2014.

Konferencija "Korak naprijed, natrag dva"

Zagovaranja ljudskih pravaZagovaranja ljudskih prava(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 10. XII. 2014. godine, s početkom u 9:30 sati, u zagrebačkom Hotelu Intercontinental održana je konferencija "Mobilizacija građana za socio-ekonomsku uključenost i zaštitu ljudskih prava: Korak naprijed, natrag dva". Konferenciju je organizirao GONG u suradnji s Kućom ljudskih prava Zagreb, Centrom za građanske inicijative Poreč i Volonterskim centrom Osijek u sklopu projekta "LIBERA – podrške organizacijama u istraživanju i zagovaranju". Na konferenciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Cilj konferencije bio je osigurati razmjenu ideja i modela dobre prakse mobilizacije i uključivanja građanki i građana u zagovaranje zaštite ljudskih prava i socio-ekonomske uključenosti u razdoblju društvene krize i problema među kojima su: kriza ekonomskog sustava, ugrožavanje javnih dobara i radničkih prava, kriza liberalne demokracije uz jačanje desnog populizma i isključivog nacionalizma te kršenja manjinskih ljudskih prava.

Teme konferencije bile su:

1) Aktualni društveni problemi koji ugrožavaju ljudska prava (moderatorica Martina Horvat)

 • Kriza liberalne demokracije i desni populizam s naglašenim nacionalizmom: Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti;
 • Okolišna kriza, kriza upravljanja i ekonomskog sustava: Tomislav Tomašević;
 • Izazovi zaštite ljudskih, osobito manjinskih prava: Sanja Sarnavka, Kuća ljudskih prava, i Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

2) Mogućnosti odgovora na probleme i novi oblici djelovanja (moderator Duje Prkuta)

 • Oaze dobre ekonomije: Dražen Šimleša, ZMAG;
 • Novi oblici umrežavanja i taktičke platforme za dobro upravljanje: Teo Celakoski, "Ne damo naše autoceste" i prosvjedi za Varšavsku; Ivan Novosel, kampanje "Glasaj protiv" i "Svi mi – za Hrvatsku svih nas", i Emina Bužinkić, GOOD-inicijativa;
 • Lokalne zagovaračke akcije i rad u zajednici: Udruga za unapređenje duševnog zdravlja Vrapčići, Udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Udruga roditelja "Korak po korak", Ruke za bolju Makarsku, "Roda", "Lori", Zagreb Pride, "Krijesnica", "Hepatos": Martina Horvat, GONG.

3) Dobre prakse i preporuke za nove mogućnosti djelovanja u zaštiti ljudskih prava

U sklopu ove teme održane su radionice u manjim grupama s ciljem razmjene modela dobre prakse i izrade preporuka:

 • Odgovori na okolišnu i ekonomsku krizu (voditelji: Dražen Šimleša i Jelena Berković);
 • Odgovor na ugrožavanje sekularizma i rastući nacionalizam uz ugrožavanje prava nacionalnih manjina, rodne ravnopravnosti i LGBTIQ-osoba (voditeljice: Nives Miošić i Silvia Žufić Dujmović);
 • Odgovor na ugrožavanje prava skupina u pojačanom riziku od isključenosti (osobe s invaliditetom) – ( voditelji: Duje Prkut i Fani Bugarin Šoljan);
 • Potencijal mladih i obrazovanja (voditeljice: Nikoleta Poljak i Emina Bužinkić).

4) Biblioteka i poster-prezentacije grupnih zaključaka

 • Poster-prezentacije preporukā i zaključaka radionica
 • Biblioteka – izložene publikacije organizacijā i ustanovā
 • Neformalna razmjena
Pročitano 1235 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok