MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 13. 04. 2014.

Baranjac - vicešampion Logičkog maratona

Nikola Živanović (lijevo)Nikola Živanović (lijevo)

U Budimpešti je od 21. do 23. III. 2014. godine održano prvenstvo u rješavanju logičkih zadataka pod imenom "14th 24-Hour Puzzle Championship", na kome je Nikola Živanović zauzeo drugo mjesto. To takmičenje poznato je i pod imenom "Logički maraton" i jedno je od najcjenjenijih, ali i najnapornijih takmičenja u svijetu logičke enigmatike. Dobro upućeni poznavaoci kažu da je taj maraton, koji se održava u Mađarskoj, nešto kao atletski miting u Zürichu – jedan i poseban.

Takmičenje se sastojalo iz 14 setova zadataka, koje su sastavili eminentni logičari iz čitavog svijeta. Poslije izjednačene i beskompromisne borbe 30 učesnika, prvo mjesto osvojio je Peter Hudak iz Slovačke, a treće Zoltán Horváth iz Mađarske. Od takmičara s ovih prostora Čedomir Milanović iz Srbije osvojio je 16. mjesto, njegovi kolege Zoran Tanasić i Milovan Kovačević bili su 23. i 27, a jedina učesnica iz Hrvatske Katarina Cvenić zauzela je 29. mjesto.

Nikola Živanović je, inače, rođeni Baranjac, koji je do 1997. godine živio u Belom Manastiru, a otada živi u Somboru. Već godinama nalazi se u samom svjetskom vrhu na polju logičke enigmatike.

(Tekst: Ilija Đurković, blog Enigmatikatio)

Pročitano 1340 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok