MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 27. 08. 2013.

Snimanje priloga o "Oazinom" programu za "BaranjaMediju"

Olga Bečanović, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaOlga Bečanović, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaU dva navrata tokom mjeseca kolovoza 2013. godine novinar belomanastirskog internetskog portala "BaranjaMedija" Aleksandar (Saša) Kovačević posjetio je Mirovnu grupu Oaza s namjerom da za spomenuti portal snimi videoprilog o "Oazinom" trogodišnjem socijalnom programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji uključuje dvije socijalne usluge: pomoć u kući i dostavu besplatnih toplih obroka.

Razgovor s voditeljicom socijalnog programa
Prvo je razgovarao s Vesnom Nedić, "Oazinom" direktoricom, projekt-koordinatoricom i voditeljicom toga socijalnog programa. Ona je pobliže predstavila program: zašto je pokrenut, otkad se radi na njemu, koliko korisnika ima, koliko osoba radi na njemu, tko ga financira. Također je istaknula i veliku pomoć partnera na programu: Centra za socijalnu skrb, patronažne sestre Katarine Jelić iz Doma zdravlja Belog Manastira i Grada Belog Manastir, koji već nekoliko godina iznosom od 90.000 kuna sufinancira dostavu besplatnih toplih obroka, dok drugi (znatno veći) dio financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Vesna Nedić, voditeljica 'Oazinog' socijalnog programaVesna Nedić, voditeljica 'Oazinog' socijalnog programaSnimanje priloga kod korisnica
Potom je s asistenticom na programu Dubravkom Simendić novinar obavio snimanja u domovima starih osoba. Zajedno su krenuli, na temperaturi nešto nižoj od 40 stupnjeva, prvo kod teta Mare Glumac, koja stanuje nedaleko od "Oaze", ali je nisu zatekli kod kuće.

Olga Bečanović
Slijedio je posjet gospođi Olgi Bečanović, koja stanuje na drugom kraju Belog Manastira. Bez obzira što joj se kćerka, koja je bila u posjetu, pripremala za povratak u Beograd, a sin baš stigao iz Njemačke, teta Olga – koja već otprije ima iskustva s medijima – lijepo ih je primila. Čim je primijetila kameru, presvukla se u elegantnu ljetnu haljinu iz Tunisa. Govorila je o "Oazinim" gerontodomaćicama te o njihovom radu i pomaganju u održavanju stana, nabavkama, šivanju, pranju, posjetima liječniku, čišćenju snijega, pa o tome da je ona dugogodišnja korisnica "Oazinog" programa za stare osobe, o korisnosti takvog programa i koliko program olakšava život starim osobama.

Dubravka Simendić i Radmila Tošić, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaDubravka Simendić i Radmila Tošić, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaPredložila je da se uvede i usluga besplatnog prijevoza, koji bi bio vrlo koristan kad se stare osobe razbole jer privatne osobe kad to obave svoju uslugu skupo i naplate. Govorila je i o kućnim popravcima koje "Oaza" priušti svojim korisnicima preko gerontomajstora na javnim radovima. Slikala se sa svojim cvijećem, s knjigama i svojom kujom Dijanom, koja baš snimatelju u inat nije bila raspoložena za promociju, a inače je uvijek "u prvom planu" kad netko dođe.

Radmila Tošić
Nakon tog posjeta, tandem Kovačević – Simendić našao se u stanu teta Radmile Tošić, iz čije se kuhinje "čuo" fin miris sataraša. Kratko je i jasno objasnila za BaranjaMediju što njoj radi gerontodomaćica i koliko je time zadovoljna: pospremanje, usisivanje, pranje kupatila, sređivanje dokumentacije, krpanje, cijepanje i unos drva, popravci itd. I ne samo to, teta Rada je bez greške, samoinicijativno, pred kamerom izrecitirala jednu svoju podužu pjesmu. Ona se, naime, bavi i pisanjem pjesama.

Dubravka Simendić i Mara Glumac, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaDubravka Simendić i Mara Glumac, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaMara Glumac
Pošto se sljedeća baka još nije bila vratila iz posjeta bolesnoj sestri, snimatelj i asistentica vratili su se teta Mari Glumac. Ovaj puta vrata su bila otključana i ona je iskreno ispričala što joj znači rad njene gerontodomaćice, a posebno kako je oraspoloži i obodri jer je plaše mnogobrojne bolesti i udaljenost djece. "Samo da me ne napusti" – dodala je na kraju tužno.

Pročitano 1286 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok