MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 03. 05. 2013.

"Ćiro" će postati belomanastirska turistička atrakcija

Legendarni 'Ćiro' ostaje kod kućeLegendarni 'Ćiro' ostaje kod kućeKonačno je razriješena višegodišnja neizvjesnost oko sudbine tzv. "Ćire", koji se sastoji od lokomotive i tri vagona te još jedne lokomotive, parkiranih u krugu propale beljske šećerane i prepuštenih zubu vremena. A nekad popularnog "Ćire" mnogi se Baranjci nostalgično sjećaju još iz vremena postojanja beljske uskotračne željeznice.

Nakon stečaja tvrtke GP&Partners, koja je u prostoru beljske šećerane planirala pokrenuti škrobaru, "Ćiro" se našao u stečajnoj masi te je trebao biti prodan na dražbi. Budući da se radi o kulturnoj baštini i jednom od posljednjih primjeraka željezničkih kompozicija iz toga vremena, odbor vjerovnika jednoglasno je odlučio je da će "Ćiru" pokloniti Gradu Belom Manastiru. Službeni ugovor o primopredaji potpisali su stečajna upraviteljica Živka Posavac i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.

Iako je bilo nekoliko pisama namjere sa zahtjevom da se "Ćiro" pokloni ovima ili onima, stečajna upraviteljica Posavac mišljenja je da je pronađeno najbolje i najpravednije rješenje. Nakon što se izvrši i službena procjena stupnja kulturne baštine, gradska vlast imat će obavezu čuvanja i održavanja. Gradonačelnik Doboš kaže da postoji više ideja o budućoj lokaciji "Ćire": "Treba učiniti sve kako bi ga se zbrinulo na najbolji mogući način, a dosadašnji prijedlozi idu u pravcu turističke valorizacije".

(Foto: Ivica Getto)

Pročitano 3037 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok