MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 20. 12. 2012.

Počinje uređenje Šećeranskog jezera

Ustava na Karašici uz Šećeransko jezeroUstava na Karašici uz Šećeransko jezeroPredstavnici gradova Belog Manastira i Belišća, Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije te Hrvatskih voda s hrvatske te grada Mohača s mađarske strane potpisali su partnerski sporazum kojim su dogovoreni detalji i uvjeti provođenja partnerskog projekta nominiranog u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007-2013, za koji je odobreno dva milijuna eura, od čega Mohaču, kao nositelju, pripada 800.000 eura. Beli Manastir će dobiti 310.000 eura te investiciju koju će provoditi Hrvatske vode vrijednu oko 263.000 eura.

Od tog novca izgradit će se  biciklistička staza krunom nasipa Karašice duga 3.900 m, rekonstruirati postojeća zgrada u nadzorno-informativni centar, koji će biti u funkciji turističke ponude Šećeranskog jezera i Grada Belog Manastira u cjelini, biciklističko odmorište na mjestu stare ustave između Šećeranskog jezera i Karašice, skejtpark i ostali različiti sadržaji. Zamisao je da  Šećeransko jezero i njegova okolica budu idealno mjesto za odmor, rekreaciju i brojna zabavna događanja.

Grad Beli Manastir i prije potpisivanja partnerskog sporazuma počeo je predradnje vezane uz gradnju budućeg rekreacijskog centra. Već je prokopan kanal koji Šećeransko jezero spaja s novim jezerom, nastalim nakon iskopavanja zemlje za popravak karašičkog nasipa, a od Ministarstva poljoprivrede očekuje se suglasnost za određene površine na kojima su planirani još neki zahvati.

Šećeransko jezero, službenog naziva Lajmir, iskopano je početkom 20. stoljeća i služilo je za potrebe nekadašnje šećerane. Prostire se na približno tri hektara, a vodom se napaja iz Karašice.

(Izvor: Radio-Baranja)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok