MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 17. 12. 2012.

Seminar "Baranjske perspektive razvoja"

Učesnici seminara u Belom ManastiruUčesnici seminara u Belom ManastiruU ponedjeljak, 17. XII. 2012. godine, od 10 do 15 sati, u belomanastirskom Hotelu "Patria" održan je seminar "Baranjske perspektive razvoja", koji su organizirali osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap", LAG Baranja i Hrvatska mreža za ruralni razvoj. Seminar je sastavni dio projekta Rural.net, koji udruga "Slap" u okviru programa "IPA CBC Mađarska-Hrvatska" provodi u partnerstvu s Manjinskom udrugom "Naši ljudi" iz Mađarske, LAG-ovima "Baranja" i "Beremend" te Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj. Tim projektom jačaju se ljudski kapaciteti za razvoj ruralnih prostora s obje strane granice te se izrađuje lokalna razvojna strategija LAG-a Baranja te zajednička regionalna razvojna strategija i platforma djelovanja (LAG-ovi "Baranja" i "Beremend").

Strategija loklanog razvoja Baranje
Cilj seminara bio je okupiti ključne dionike ruralnog razvoja Baranje, sagledati mogućnosti i perspektive uključivanja LAG-a Baranja u LEADER-program EU te predstaviti nacrt Strategije lokalnog razvoja Baranje. Kroz rad tematskih grupa nastojalo se otvoriti prostor za javnu raspravu, moguće nove poglede, ideje i perspektive razvoja Baranje u području gospodarstva, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, socijalnog zapošljavanja, civilnog društva…

Sonja Vuković i Janoš SelešiSonja Vuković i Janoš SelešiVišnja Jelić MückVišnja Jelić Mück

Nakon pozdravnih riječi predsjednice "Slapa" Sonje Vuković, predsjednika LAG-a Baranja Janoša Selešija, gradonačelnika Grada Belog Manastira Ivana Doboša i saborskog zastupnika Deneša Šoje, Višnja Jelić Mück iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj predstavila je LEADER-pristup ruralnom razvoju i provedbu LEADER-programa u Hrvatskoj.

Gordana StojanovićGordana StojanovićTomislav PanenićTomislav Panenić

Grupa za civilno društvoGrupa za civilno društvoPotom su održana tri predavanja: Tomislav Panenić iz Ureda za međunarodnu suradnju i ruralni razvoj općina Tovarnik, Nijemci, Tompojevci, Lovas i Grada Iloka – TINTL (Vukovarsko-srijemska županija) održao je prezentaciju na temu "Lokalna strategija kao pokretač razvoja", Gordana Stojanović iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje govorila je na temu "Razvojna strategija LAG-a Baranja", a Sonja Vuković iz "Slapa" na temu "Sadržaj strategije i proces izrade".

Rad u grupama
Poslije predavanja učesnici su se podijelili u pet grupa u kojima su održane otvorene tematske rasprave iz oblasti turizma, gospodarstva, poljoprivrede, civilnog društva i ljudskih potencijala. Sve grupe raspravljale su o tzv. swot-analizi i donijele pet ključnih preporuka za svoju oblast, koje su na kraju voditelji grupa iznijeli pred cijelim skupom. "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić bila je voditeljica grupe za civilno društvo.

Seminar je završio ručkom i druženjem učesnika.

Pročitano 1956 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok