MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 24. 05. 2012.

Kulinijada u Jagodnjaku 2012.

11. Kulinijada u Jagodnjaku
Jedanaesta Kulinijada u Jagodnjaku

Kristijan i Slađan Novosel iz Gata pored Valpova osvojili su najvrednije zlato Kulinijade u Jagodnjaku, koja je održana 24. V. 2012.godine. Kulini oca i sina Novosel već su osvajali medalje na Valpovačkoj kulenijadi, a nastavljaju dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje kulina.

Drugo zlato pripalo je kulinu Nevene Stojković iz poznate jagodnjačke "kulinarske" obitelji, dok je treće po vrijednosti zlato otišlo za kulin proizveden na "Belju". Sva četiri kulina osvojila su po 97 od 100 mogućih bodova i dijele ih tek decimalne razlike. Osim njih, još devet kulina ostvarilo je više od 90 bodova i time se okitilo zlatnom medaljom 11. Kulinijade u Jagodnjaku.

Ukupno je u takmičarskom dijelu sudjelovalo 94 kulina, dok je još 50-ak kulina predstavljeno u tzv. revijalnom dijelu Kulinijade. Pored zlatnih medalja, 25 proizvođača je osvojilo srebrne medalje, a 35 "kulinara" za svoje je proizvode osvojilo brončane medalje, dok je 21 "kulinar" dobio zahvalnice. Time je znatno premašena prošlogodišnja Kulinijada na kojoj se takmičio 81 proizvođač kulina.

11. Kulinijada u Jagodnjaku
Osvajači zlatnih medalja

Kulinijadu je pred mnoštvom gostiju i posjetitelja otvorio Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva, istaknuvši značaj takve manifestacije za promociju te specifične proizvodnje, ali i razvoj turističkih potencijala Slavonije i Baranje. Zlatne medalje najboljim proizvođačima dodijelio je pak Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Tom prilikom je naglasio kako je Ministarstvo pripremilo novi zakon koji će po znatno jednostavnijoj i transparentnijoj proceduri omogućiti da više od dosadašnjih sedam hrvatskih proizvoda budu zaštićeni i bolje prepoznati u cijeloj Europi.

- Jedan od takvih proizvoda, koji je već u visokom stupnju registracije, definitivno je i baranjski kulen. Realno je za očekivati da će se vrlo brzo dogoditi i službeno proglašenje baranjskog kulena zaštićenim proizvodom sa zemljopisnim porijeklom. Uz završetak procesa zaštite zemljopisnog porijekla, trebaju uslijediti aktivnosti oko udruživanja proizvođača u cilju zajedničkog nastupa na domaćem i inozemnim tržištima, potom standardizacija, brendiranje i ozbiljnije promotivne kampanje. Ovakve manifestacije, poput Kulinijade u Jagodnjaku, nešto su što je nužno dodatno poticati jer to su mjesta gdje proizvođači, uz stručnu pomoć, izmjenjuju iskustva i rezultati su jasno vidljivi – rekao je ministar Jakovina.

11. Kulinijada u Jagodnjaku
Otac i sin Novosel iz Gata kod Valpova

Osvajači zlatnih medalja:
-    Kristijan Novosel
-    Slađan Novosel
-    Nevena Stojković
-    Belje d.d.
-    Nada Pap
-    Hrvoje Matijević
-    Milan Dvornić
-    Emanuel Pačarić
-    Mile Carić
-    Tihomir Bogdan
-    Ivica Brkić
-    Dragan Prodanović
-    Vladimir Ćorić

 

Pročitano 1320 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok