MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 04. 05. 2012.

Za "Oazin" socijalni program 60 posto novca manje

Dostava besplatnih toplih obroka
Dio 'Oazinog' tima koji se brine za tople obroke

U petak, 4. V. 2012. godine, "Oazina" predsjednica Vesna Nedić bila je pozvana u Zagreb, u Ministarstvo socijalne politike i mladih, na pojedinačne konsultacije oko smanjenja proračuna za "Oazin" trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" i na potpisivanje novog ugovora. Nije tu zapravo bilo prostora ni za kakve stvarne konzultacije jer je Ministarstvo već donijelo odluku da će svim udrugama koje pružaju socijalne usluge najugroženijima smanjiti sredstava za oko 60 %.Ministarstvo je svjesno da se radi o najugroženijim skupinama hrvatskog društva, pa kako je teško odlučiti kome treba više, a kome manje, odlučilo je svim udrugama sredstva smanjiti za isti postotak. Naprosto, kažu, novca ima samo toliko.

 

Udrugama, pa i "Oazi", prepušteno je da same odluče kako će najsvrhovitije rasporediti smanjena sredstva, a to neće biti lako, iako je jasno da kresanja mora biti. Glavne aktivnosti "Oazinog" programa koje su se dosad financirale sredstvima spomenutog ministarstva bile su:

  • organiziranje nabavke toplih obroka;
  • dostava toplih obroka starim, bolesnim i najsiromašnijim osobama s području Grada Belog Manastira – za 40 korisnika;
  • pomoć u kući – za još 50 korisnika;
  • zapošljavanje tri gerontodomaćice s punim radnim vremenom i još dvije s pola radnog vremena.

Kako će se smanjivati spomenute aktivnosti, odlučit će "Oazin" Upravni odbor. Neće mu biti lako. Kojim korisnicima reći da više neće dobivati tople obroke ili da ih više neće posjećivati gerontodomaćice, a sami su, bolesni i financijski jedva spajaju kraj s krajem? Možda su Vlada i Ministarstvo ipak trebali imati više sluha za slične socijalne programe, a štedjeti negdje drugdje.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok