MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 11. 03. 2012.

U Hrvatskoj se svakog dana osnuje osam udruga

Fotografija s portala Liderpress.hr
Na udruge mnogi građani ne gledaju s blagonaklonošću
S portala Index prenosimo kratak članak o udrugama, dok se opširan članak o istoj temi može pročitati na web-stranici Liderpress:

Početkom ove godine u Hrvatskoj je bilo registrirano čak 45.100 udruga, što je vidljivo iz Registra udruga. Prema računici Liderpressa, svaki dan se registrira čak osam novih udruga.

U nevladinom sektoru u Hrvatskoj, pokazuje Registar udruga, zaposleno je 18.500 osoba (u Registru udruga nema podataka o zaposlenim osobama, op. adm.). To je oko 1,3 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj.

Igor Vidačak, v.d. ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, kaže da je realno očekivati da će udio zaposlenih u neprofitnom sektoru u odnosu na ukupan broj zaposlenih i dalje rasti. "To su uostalom i europski trendovi", kaže Vidačak.

Zanimljivo je istaknuti da je NVO-sektor u Hrvatskoj zabilježio "bum" upravo u kriznim vremenima. Godine 2008. neprofitni je sektor u Hrvatskoj zapošljavao 17.291 osobu, godinu potom 18.228, a u 2010. godine 18.667. U dvije godine je, dakle, stvoreno 1.376 radnih mjesta. Radi se o povećanju od osam posto.

Neprofitne udruge financiraju se novcem iz državnog proračuna, iz europskih fondova te od donacija.

Pročitano 582 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok