MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 09. 07. 2011.

Petlovačko jezero

Petlovačko jezero
Ukras sela

Da Baranja postaje sve uređenije i oku njenih stanovnika i posjetilaca sve privlačnije područje, ne treba više posebno isticati. Umjetno jezero u baranjskom Petlovcu, starijem imenjaku onog poznatog sela Petlovca iz TV-serije "Selo gori, a baba se češlja", jedan je od dokaza za takvu tvrdnju. To jezero nalazi se  na zapadnoj strani Ulice Zvonka Brkića, uz samu državnu cestu D517 koja prolazi tom ulicom. Ima površinu od 0,8 hektara. Mještani ga zovu samo Jezero, a kad se spominje u širem kontekstu, onda se govori o petlovačkom jezeru ili o jezeru u Petlovcu.

Uređenje jezera
Osnovna namjena jezera bila je (i ostala) prihvat viška oborinskih voda, ali je sve do 2009. godine bilo prilično zapušteno, puno smeća i rastinja, iako su ga povremeno čistili članovi ŠRD-a "Som". Uređeno je krajem 2009. godine. Uređenje su financirale "Hrvatske vode", dok je radove izvela darđanska "Odvodnja". Produbljeno je jezersko korito i očišćeno od smeća i rastinja, a na sredini jezera nasut je umjetni poluotok u obliku zrcalne slike latiničnog slova "L", donjim dijelom spojen sa zapadnom obalom. Radovi vrijedni oko 500.000 kuna trajali su mjesec dana.

Petlovačko jezero
Raj za pecaroše, kupače, šetače, rekreativce...

Druga faza uređenja
Nakon prve faze, uređene su obale i prostor oko jezera, posijana trava i poribljena voda, tako da jezero, uz svoju osnovnu namjenu, sada ukrašava naselje i rekreativcima pruža dodatne sadržaje: odmor, šetnju, kupanje, pecanje. Dio radova na uređenju jezera besplatno je obavilo OPG Zadravec, a dio su uradili volonterskim radom članovi Udruge mladeži "Petlovac". Jezero je svečano otvoreno 4. VI. 2010. godine na Dan Općine Petlovac.

Rekreacijsko jezero
Prva sezona kupanja počela je već Prvog maja 2010. godine, ali se broj kupača proredio nakon što se 2. VII. iste godine desila velika tragedija u kojoj su se, blizu obale, ali u vodi dubokoj nekoliko metara, utopila dvojica mladića u dobi od 21 i 35 godina. Ipak, jezero je postalo mjesto za rekreaciju (uglavnom kupanje i ribolov) Petlovčana i drugih Baranjaca.

Pročitano 1775 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok