MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 28. 05. 2011.

Rode na banderi...

Rode u Bolmanu
Rodino gnijezdo navrh bandere

Nedavno smo u osječkom "Glasu Slavonije" mogli pročitati ovakvu zanimljivu vijest: "Unatoč dobroj volji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, čijim je posredovanjem trebala biti financirana obnova jedne kuće u državnom vlasništvu u baranjskom mjestu Luču, radovi nisu počeli zbog nesvakidašnjih razloga. Na dimnjaku kuće u Ulici Marka Oreškovića su se, naime, smjestile rode, a budući da je riječ o zaštićenim pticama koje se ne smiju ometati dok imaju mlade, obnova će čekati sve dok dugokljuna obitelj ne krene na put toplijim krajevima."

Ljudi koji dugo pamte reći će da danas u Baranji ima mnogo manje roda nego što ih je nekada bilo. Pa iako se na rode oduvijek gledalo sa simpatijama, nije ih se ubijalo i nisu uništavana njihova gnijezda, došlo je vrijeme da ih moramo paziti još više kako ne bi potpuno nestale iz našeg zavičaja. Jedan takav primjer bilježimo u Bolmanu. Na početku Ulice Vuka Karadžića, uz ogradu grunta na kome je nekad bio poznati Bogdin bircuz, na visokoj banderi koja više ne služi svrsi zbog koje je tu postavljena, nalazi se gnijezdo u kome jedan par roda mirno i neometano odgaja svoje potomstvo.

Rode u Bolmanu
Tu gdje je nekad bio Bogdin bircuz danas je bandera s rodama
Pročitano 845 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok