MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 01. 04. 2021.

Edukacija "Škola za lokalni održivi razvoj 2021."

Edukacija "Škola za lokalni održivi razvoj 2021."Edukacija "Škola za lokalni održivi razvoj 2021."U srijedu, 31. III. 2021. godine, od 10 do 16 sati, u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u Zagrebu, u organizaciji organizacije civilnog društva "ODRAZ – Održivi razvoj zajednice", održao se prvi dan edukacije "Škola za lokalni održivi razvoj 2021.". Na edukaciji je sudjelovala "Oazina" zaposlenica Katarina Gaćina.

Edukacija se provela u sklopu projekta "SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost", koji za cilj ima doprinijeti postizanju održivog razvoja u Hrvatskoj. Više o samom projektu može se pročitati na sljedećoj poveznici.

Na tom prvom bloku edukacije Lidija Pavić-Rogošić, direktorica "ODRAZ-a", predstavila je načela i globalne ciljeve održivog razvoja. Sanela Mikulčić, ispred energetske zadruge građana Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK), govorila je o energetskoj tranziciji grada prema klimatski neutralnom te kako se tu uklapaju građanske inicijative i građani.

Afirmiranjem, potporom i djelovanjem dionici različitih sektora mogu i moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bismo život na planeti Zemlji proveli kvalitetno i odgovorno čuvajući ekosustav te prihvatljive/pravične društveno-gospodarske odnose. Biti, a ne imati!

Šokantni klmatski podaci nikog nisu ostavili ravnodušnimŠokantni klmatski podaci nikog nisu ostavili ravnodušnimDrugi dan edukacije održao se u četvrtak, 1. IV. 2021. godine. Marko Stančec, voditelj projekata SUSTINEO, predstavio je šokantne klimatske podatke te što bi se moglo dogoditi ako ovim tempom nastavimo trošiti prirodne i ljudske resurse na nepravedan način prema ekosustavu.

Ovdje ćemo iznijeti samo neke kako biste dobili sliku o ozbiljnosti problema. Prosječno globalno povećanje temperatura do 2100. godine za "samo" 1.5 °C značilo bi povećanje trenutne temperature za 3.0-4.5 °C, odumrlo bi 70% koraljnih grebena, suše bi trajale dva mjeseca duže te bi 13% stanovništva bilo zahvaćeno sušama i toplinskim valovima svakih pet godina! A govorimo o povećanju od "samo" 1.5 °C. Veće povećanje sa sobom bi donijelo i gore scenarije.

Na kraju edukacije sudionici, među kojima je bila i "Oazina" zaposlenica Katarina Gaćina, podijeljeni su u grupe: dionici čiste tehnologije, borci za klimatsku pravdu, dionici konvencionalne energije te dionici razvijenih zemalja. Svaka grupa imala je scenarij u skladu s interesnom grupom koju su zastupali te su na temelju svojih interesa i prioriteta definirali politike u određenim područjima. Utjecaj predloženih rješenja na smanjenje temperature do 2100. godine imali su priliku provjeriti putem simulacijskog modela koji se može vidjeti na sljedećoj poveznici.

Utjecaj dobrih odluka može biti presudan za lokalni održivi razvoj i klimatski uspjeh.

Prethodni i sljedeći članak: « Svjetski dan zdravlja Svjetski dan Roma »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok