MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 20. 03. 2020.

Danas je Svjetski dan sreće

Svjetski dan srećeSvjetski dan srećeSvjetski dan sreće obilježava se svakog 20. ožujka (marta). Proglasili su ga Ujedinjeni narodi, a inicijator je bila Kraljevine Butan 2011. godine.

Prijedlog da se Svjetski dan sreće (engl. International day of happiness) proslavlja svakog 20. III. prihvaćen je jednoglasno – sve 193 zemlje članice glasale su za i donijele rezoluciju 66-281. Cilj je da se poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj.

Rezolucija preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast, koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda. Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promoviranju navedenih ciljeva i da, kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, a samim tim i o važnosti obilježavanja Svjetskog dana sreće.

Ideja o Svjetskom danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u podnožju Himalaja, koje je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina 20. stoljeća uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja, koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima, već u osjećaju sreće u narodu. Ta mjera poznata je kao bruto nacionalna sreća.

(Izvor: sr-Wikipedia)

Pročitano 324 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok