MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 31. 01. 2020.

Izrada hvatača snova u "Oazi" (II)

Hvatači snova ili društvene igreHvatači snova ili društvene igre(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 31. I. 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je trideseta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Kako na prošloj radionici nije bilo puno djece koja su željela izrađivati hvatače snova, na ovoj radionici su to mogli uraditi. Osim toga, djeca su mogla igrati društvene igre.

Postupak izrade hvatača snova objašnjen je u članku o prošloj radionici, koji možete pročitati ovdje. Jedino nije objašnjeno njihovo značenje. Hvatač snova je nastao u indijanskom plemenu Ojibwa (čitaj: Odžibva; o plemenu: ovdje ili ovdje).

Snovi su za Indijance imali mnogo značenja, a jedna od najstarijih tradicija vezana je uz vjerovanje kako je zrak oko nas prepun dobrih i loših snova te da naša sudbina i životne odluke ovise o tome koji se snovi uvuku u podsvijest tijekom noći. Najčešće su ih pleli djedovi i bake za novorođeno unuče te ih vješali iznad kolijevke da bi djetešce lijepo sanjalo. Svaki, pa i najmanji pokret pera značio bi prolazak još jednog prekrasnog sna, a to je i zabavljalo dijete koje bi ležalo ispod njega. Kad se u mrežu uhvati dobar san, on lagano prolazi njome i spušta se na uzglavlje. Mekano pero (ili perje) isprepleteno oko kruga koji drži mrežu predstavlja dobar zrak i pomaže da se dobri snovi lagano spuste u podsvijest, tako lagano da se često ne možemo sjetiti što smo sanjali. Istodobno, loši snovi "ne znaju" put kroz mrežu i zbunjeni ostaju zapetljani u njoj do prvih zraka sunca. Tada isparavaju iz mreže kao kapi vode na suncu i nikad ne uspiju doći do podsvijesti i nanijeti zlo (opširnije o hvatačima snova: 24sata.hr).

Na radionici su opet izrađeni prekrasni hvatači snova. Neki su ih izrađivali po drugi put. Najsimpatičnije objašnjenje bilo je da je drugi hvatač snova potreban za maminu i tatinu spavaću sobu jer djeca ponekad i tamo spavaju.

Djeca koja nisu izrađivala hvatače snova, igrali su društvene igre. Najviše zanimanja bilo je oko slaganja domina (nitko nije igrao igru već su slagali i rušili domine). Zanimljiv je bio i šah. Osim toga igrali su i memori. Ono što je tipično za današnju djecu je da nemaju strpljenja za ove igre i često puta ni ne završe partiju do kraja. Krenu zainteresirano, ali kada vide da nisu uspješni, odustaju.

Na radionici je sudjelovalo devetero djece. Za sljedeću radionicu priprema se nešto novo. Pozivaju se svi zainteresirani da dođu. Radionica se održava svakog petka od 18 do 20 sati, a voditeljica je Sandra Kušenić.

Pročitano 340 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok