MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 24. 03. 2017.

Promocija knjige "Daljok – Duboševica"

Edo Jurić, Helena Ivičin i Petar TokićEdo Jurić, Helena Ivičin i Petar Tokić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 24. III. 2017. godine, s početkom u 19 sati, pred punom dvoranom belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine, predstavljena je knjiga "Daljok – Duboševica", koju su početkom 2017. godine, u 500 primjeraka, na 344 stranice finog papira i sa svim slikama u boji, izdali Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru. Prva promocija bila je u Duboševici 18. III. 2017. godine.

Na početku promocije profesorica hrvatskog jezika i književnosti u belomanastirskoj osnovnoj školi Zdenka Baković pročitala je tekst Gabriele Feher iz 12. broja "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru" o tome kako je nastala njezina (Gabrielina!) kompozicija "Baranjska balada", koju je potom izveo orkestar "bm5h" u proširenom sastavu: Gabriela Feher, Aleksandra Gado, Kornelija Pacanović Zvečevac, Lidija Šumiga, Vladimir Kedmenec, Samir Jurčec i Davorin Bubalović.

Puna dvorana Etnološkog centraPuna dvorana Etnološkog centraNova knjigaNova knjigaNakon što se okupljenoj publici prigodnim riječima obratio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, promocija je nastavljena kroz razgovor ravnatelja Centra za kulturu Ede Jurića, predsjednika Ogranka MH Petra Tokića (koji je i vodio cijelu promociju) i autorice Helene Ivičin. Iz tog razgovora posjetioci su mogli doznati kako je i zašto knjiga nastala – a nastajala je čak 18 godina – te što ona sadrži. U toku razgovora svoju pjesmu "Daljočkinja" pročitao je autoričin otac Josip IvičinČola. Ta pjesma svojevrsna je ilustracija daljočkog govora i objavljena je na 305. stranici knjige.

Knjiga je podijeljena na "Prvi dio – Prošlost, stanovništvo i vjerski život Daljoka / Duboševice" (14 poglavlja; str. 15-257) i "Drugi dio – Kulturni, društveni i gospodarski život Duboševice" (str. 259-328). Na kraju knjige su "Pogovor", "Bibliografija", "Zahvala", popis sponzora, "O autorici" te recenzije. Začudo, knjiga nema indeks.

Autorica je diplomirani kateheta – profesor vjeronauka. Godine 2006. preselila se iz obiteljskog doma u Duboševici u Beli Manastir, a od 2000. godine predaje katolički vjeronauk u OŠ "Dr. Franjo Tuđman" u Belom Manastiru. Godine 2000. na Teologiji u Đakovu diplomirala je s temom "Povijest župe Duboševica (i Topolje)".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok