MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 27. 11. 2012.

Treći međunarodni kazališni festival u Belom Manastiru

Predstava 'Štefek soldat'Predstava 'Štefek soldat'Tokom mjeseca studenoga 2012. godine (3-24. XI.) u Belom Manastiru održan je 3. međunarodni kazališni festival. Članak Ivice Getta o tome prenosimo iz "Glasa Slavonije".

Položili su belomanastirski kazalištarci još jedan ispit. Iza njih je uspješno organiziran 3. međunarodni kazališni festival, u sklopu kojeg je održana i Noć kazališta. Osim domaćeg Gradskog kazališta, na daskama koje život znače nastupile su kazališne družine iz Belišća, Hercegovca, Krasice, Retkovaca i Svetog Ivana Zeline te inozemni glumci iz Svetozara Miletića (Srbija), Tuzle (BiH) i Postojne (Slovenija). Dokaz uspješno organiziranog festivala, koji je trajao gotovo mjesec dana, brojne su pozitivne kritike gostujućih kazališta i domaće publike, koje je iz vikenda u vikend bilo sve više.

Sve je počelo domaćom predstavom, crnom komedijom "Na 1. crti braka", nakon koje je uslijedila hit-predstava retkovačkih glumaca – "Kurve". Potom su slijedili uspješni nastupi kazališta iz Svetozara Miletića i Krasice, mjestašca 20-ak kilometara udaljenog od Crikvenice, kao i komedije u izvedbi ostalih kazališta - njihova najbolja kazališna izdanja, koja vrijedne amatere svrstavaju uz bok velikima. Kako ističe Daniela Taslidžić-Herman, predsjednica Gradskog kazališta, festival je prije tri godine pokrenulo upravo njihovo kazalište i jedini je takve vrste u Baranji.

- Gradsko kazalište danas obilježava 84 godine postojanja u cijelosti i šest godina rada u novijoj povijesti. Festival je kruna naših aktivnosti, ali na njemu ne mislimo stati - rekla je Taslidžić, pohvalivši se odlično odrađenom svečanosti zatvaranja festivala, popraćenoj programom iznenađenja u produkciji i režiji retkovačkog kazališta, u suradnji s Belomanastircima. Publici su se predstavile Mica Trofrtaljka, "Tava" Karabatić, Žuži Jelinek i Lokice.

Na samom kraju proglašene su i najbolje predstave. Žiri je najveće ocjene dao predstavi "A, E, I" u izvedbi Harlekin teatra iz Postojne, dok se publici najviše svidjela predstava "Štefek soldat", kazališta iz Svetog Ivana Zeline.

Tijekom 2012. godine belomanastirsko je kazalište, uz skroman proračun, ostvarilo značajne uspjehe na kazališnim festivalima i smotrama. U svoj su grad donijeli nagradu za najbolju predstavu u svojoj kategoriji u Sloveniji te nagrade za najbolje muške uloge u Bjelovaru i Županji. Na repertoaru su imali dvije predstave ("Na 1. crti braka" i "Sljedeći"), kojima su ostvarili brojna gostovanja po Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji.

Ivica Getto

Nagrađeni
Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Almedina Salčinović (Draft teatar Tuzla, BiH), za najbolju sporednu mušku ulogu Kristijan Kovač (HBKUD "Lemeš", Svetozar Miletić, Srbija), za najbolju žensku ulogu Mari Ivica (Zelinsko amatersko kazalište ZAMKA), za najbolju mušku ulogu Josip Klobučar (Pučka scena, Hercegovac). Za najbolju scenografiju nagrađena je predstava "Brmbeljača" (KUD "Primorka", Krasica), za najbolju kostimografiju predstava "Tri seoska sveca" (Amatersko kazalište Belišće) i za najbolju režiju Andrijana Raguž (Kazalište "Mika Živković", Retkovci).

(Program Festivala može se vidjeti ovdje)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok