MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Utorak, 31. 05. 2011.

Radni sastanak timova podrške

Timovi podrške
Popunjavanje dokumenata potrebnih za projekt
U utorak, 31. V. 2011. godine, s početkom u 14 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra  u Belom Manastiru održan je radni sastanak s timovima podrške, koje čine predstavnice udruga žena, patronažne sestre i socijalni radnicima iz Centra za socijalnu skrb. Sastanak su organizirali Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Cilj sastanka bio je da se članice timova podrške upoznaju s načinima popunjavanja dokumenata koji su potrebni za praćenje projekta (time sheet – tablica praćenja radnog vremena, obrazac za loko-vožnju, tablica za narativno praćenje projektnih aktivnosti).

Ponedjeljak, 30. 05. 2011.

Kulinijada u Jagodnjaku

Plakat Kulinijade u Jagodnjaku
Plakat Kulinijade

U četvrtak, na Spasovdan (2. VI. 2011. godine), u prostorijama Poljoprivredne zadruga "Naše selo", s početkom u 13 sati, održat će se Kulinijadau Jagodnjaku, deseta po redu. I ove godine Kulinijada će okupiti veliki broj zaljubljenika u baranjske gastronomske specijalitete. Uz bogati zabavni, kulturni i muzički program, Općina Jagodnjak bit će domaćin brojnim domaćim i stranim gostima.

Program Kulinijada obuhvaća degustaciju kulina, izbor najboljeg kulina, etnoizložbu, defile konja i konjskih zaprega, kulturno-umjetnički program (nastup folklornih grupa) te zabavu uz muziku.

U Jagodnjaku se tradicionalno na Spasovdan načinje kulin, tako da je termin Kulinijade uvijek vezan za taj dan u godini, što znači da se ona organizira na 40. dana od Uskrsa. Cilj Kulinijade je promocija kulina kao autohtonog proizvoda i organizacija njegove proizvodnje na tradicionalan način, a zadovoljavajući sve zakonske standarde koji propisuju proizvodnju kulina.

PS. Na plakatu piše da Kulinijada počinje u 15 sati. Na web-stranici Općine Jagodnjak u 14 sati, na web-stranici Turističke zajednice Baranje takoiđer u 14 sati, a u pozivu TZ Baranje u 13 sati. Tko misli ići na Kulinijadu, najbolje je da dođe u 13 sati - da ne bi zakasnio.

Nedjelja, 29. 05. 2011.

Vrijeme je za - sirup od bazge

Bazga ili zova
Bazga u šumi Haljevo
Širom Baranje raste bazga (Sambucus nigra), koju Baranjci često zovu i zovom. Raste oko kuća, uz plotove i živice, u zapuštenim dvorištima i baštama, pokraj kanala, uz putove, u šumarcima i svjetlijim šumama, u šikarama i kojekakvim budžacima, naročito na plodnom, humusnom i vlažnom tlu, bogatom dušikom. Bazga je upravo u cvatu, a njeni mirišljivi cvjetovi sadrže malu količinu eteričnog ulja i nešto saponina, glikozida i sluzi.

Stručne knjige nam kažu da se cvjetovi mnogo upotrebljavaju kao čaj za znojenje, a često služe i za jelo, u obliku kolačića. Peku se obično na maslacu, umočeni u tijesto. Nijemci iz njih priređuju osvježavajuće pjenušavo piće, a postoje i likeri od bazginog cvijeta. U Baranji se priprema sok (zapravo sirup) od bazge. Kako? Evo recepta:

Subota, 28. 05. 2011.

Baranjski bećarac

Baranjski bećarac 2011.
Baranjski bećarac 2011. godine

U petak i subotu, 27. i 28. V. 2011. godine, u Duboševici je održana tradicionalna manifestacija "Baranjski bećarac", kome je glavni cilj očuvanje kulturnog naslijeđa baranjske podunavske i podravske šokadije. Narodne nošnje, bogata gastroponuda, veseli bećarci i svirka tamburaša ("Šokačka grana", "Prima bend") samo su dio dvodnevnog druženja, koje nije pokvarila ni subotnja kiša.

 

Program je počeo u petak otvaranjem izložbe "Iz šublika naših baka", a ubrzo nakon toga na stolove su došli slatki kolači koje su ispekle članice Udruge žena Duboševica. Nastavljeno  je revijom narodnih nošnji, koje su ponosno nosili folkloraši iz domaćeg KUD-a "Mladi Šokci", KUD-a "Repušnica" i učenici OŠ Draž.

Subota, 28. 05. 2011.

Rode na banderi...

Rode u Bolmanu
Rodino gnijezdo navrh bandere

Nedavno smo u osječkom "Glasu Slavonije" mogli pročitati ovakvu zanimljivu vijest: "Unatoč dobroj volji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, čijim je posredovanjem trebala biti financirana obnova jedne kuće u državnom vlasništvu u baranjskom mjestu Luču, radovi nisu počeli zbog nesvakidašnjih razloga. Na dimnjaku kuće u Ulici Marka Oreškovića su se, naime, smjestile rode, a budući da je riječ o zaštićenim pticama koje se ne smiju ometati dok imaju mlade, obnova će čekati sve dok dugokljuna obitelj ne krene na put toplijim krajevima."

Petak, 27. 05. 2011.

... Kućica na drvetu

Beli Manastir, Beljsko naselje
Kućica na drvetu...

U stranim filmovima, crtićima ili stripovima možemo vidjeti kućice različitog oblika podignute na drvetu, obično namijenjene dječjoj zabavi. Ponekad one služe i za stvarno stanovanje, kao npr. u filmovima o Tarzanu. Ako hoćete vidjeti kakve sve kućice na drvetu postoje širom svijeta, ukucajte u pretraživač Google riječi "house" i "tree" i izaberite opciju "slike".

Kod nas kućica na drvetu nema. Bar ih mi dosad nismo viđali.

Edukacija o poduzetništvu
Tako mali, a već se bave poduzetništvom
U petak, 27. V. 2011. godine, održana je edukacija o poduzetništvu u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo nešto zajedno", koji financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa. Na radionici je bilo jedanaestoro djece članova Dječje kreativne zadruge (DKZ) "Oazica", a edukaciju je vodila Jelena Opačić-Matijević uz asistenciju Ane Jeličić.

Na pitanje što je poduzetništvo djeca su se zbunila, ali i brzo snašla. Naime, od početka ove godine imaju svoju kreativnu zadrugu u kojoj se itekako bave poduzetništvom. Nakon što im je objašnjeno što je poduzetništvo i koji su oblici poduzetništva, postavljeno im je pitanje čime bi se oni voljeli bavili. Odgovorili su  da bi voljeli osnovati nešto kao "McDonald's" ili "Nike" ili npr. proizvoditi i prodavati jagode.

Četvrtak, 26. 05. 2011.

Baranja (i "Oaza") u medijima

Glas Slavonije
Naslovnica Glasa od 26. V. 2011.
Otkad se, posljednjeg dana 2009. godine, ugasio "Slavonski dom", mnoga događanja u Belom Manastiru i Baranji ostaju nezabilježena u medijima. Nešto proprati osječki "Glas Slavonije", nešto bude zabilježeno na internetskoj stranici Radija Baranja, ponešto na web-stranicama baranjskih općina, ponešto (ali stvarno samo ponešto) na web-stranici Grada Belog Manastira, ponešto na web-stranicama različitih ustanova, organizacija i udruga, ali nigdje cjelovito.

Čak i kad lokalni dopisnik napiše članak o nekom ne baš beznačajnom događaju (kao što je, na primjer, bio slučaj s Biciklijadom "Baranja 2011"), ne znači da će taj članak biti i objavljen.

Sajam udruga Baranje 2011.
Udruga žena Batinarke
U projektu "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, sudjeluje pet baranjskih ženskih organizacija: Udruga žena Batinarke, Udruga žena Branjin Vrh, Udruga žena Općine Darda, Udruga žena "Orhideja" Branjina i "Zlatna žena" (Bolman). U tim se udrugama dvaput mjesečno organiziraju kreativne i rekreativne radionice, o čemu smo već više puta pisali na web-stranici Mirovne grupe Oaza.

Na nedavno održanom Sajmu udruga Baranje 2011. učestvovale su tri od tih pet organizacija ("Batinarke", "Branjin Vrh" i "Orhideja"), a na prošlogodišnjem sajmu učestvovala je bolmanska "Zlatna žena". Na slikama se vidi kako su im izgledali štandovi.

Gerontodomaćica Dragana Vranješ
Oazina gerontodomaćica Dragana Vranješ

"Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović i u trećem mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (20 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 160. Gerontomoćace su bile zaposlene od 1. X. 2010. godine preko mjere zapošljavanja javnih radova pa je u ožujku 2011. isteklo njihovo šestomjesečno zaposlenje.

U ožujku su, također na rok od šest mjeseci preko iste mjere, zaposlene još dvije gerontodomaćice: Marija Ćosić iz Branjinog Vrha i Dragana Vranješ iz Belog Manastira.

(Fotoalbum sa slikama murala može se vidjeti ovdje.) 

Murali na ogradi Šparte
Jedan od murala na ogradi gradskog stadiona
Cijelom dužinom ograde (inače pomalo razdrmane i sklone rušenju) belomanastirskog stadiona (kolokvijalno zvanog "Šparta") u Ulici kralja Petra Krešimira IV. oslikana je zanimljivim muralima. Kako su oni nastali? Citiramo članak Ivice Getta iz osječkog "Glasa Slavonije" od 16. V. 2011:

Od 13. do 15. svibnja trajao je drugi belomanastirski Urban collective fest 2011., koji su suorganizirali Udruga mladih "UPS" i Centar za kulturu grada Belog Manastira. Tijekom festa na Gradskom stadionu i oko njega održan je niz zanimljivih događanja u kojima su sudjelovali mladi iz raznih krajeva Baranje i Slavonije.

Kreativna radionica u Branjinom Vrhu
Udruga žena Branjin Vrh
Nakon Branjine, Bolmana, Darde i Batine, u ponedjeljak, 23. V. 2011. godine, održana je i u Domu kulture u Branjinom Vrhu prva kreativna radionica za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Projekt provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a kreativne će se radionice i u Branjinom Vrhu odvijat dvaput mjesečno u sljedećih 18 mjeseci.

Radionici, koju je vodila Ana Jeličić, odazvalo se osam korisnica različite životne dobi, koje žele uvesti neke promjene u svoju svakidašnjicu. Bio je to za njih pravi izazov: prihvatiti se kista i boja nakon napornog radnog dana. I mada su na radionicu došle ne znajući što ih očekuje, bez naočala i bez ideja, ali imajući dobru volju brzo su se uklopile u rad.

Sastanak / seminar u Zagrebu
Učesnici sastanka / seminara u Zagrebu
Od četvrtak do nedjelje, 19-22. V. 2011. godine, u Hotelu "Palace" u Zagrebu održan je regionalni sastanak / seminar u sklopu projekta "Osnaživanje žena Romkinja" koji provode Udruga žena Romkinja "Romsko srce" zajedno s partnerskom organizacijom CARE International NWB i romskim organizacijama s područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kako smo već pisali, dio projekta "Osnaživanje žena Romkinja" je potprojekt  "Može i bolje" "Romskog srca", za koji će istraživanje o obrazovanju i političkoj participaciji Roma u Osječko-baranjskoj županiji kao partnerska udruga odraditi Mirovna grupa Oaza.

Subota, 21. 05. 2011.

Sajam udruga Baranje 2011.

(Fotoalbumi sa Sajma nalaze se ovdje, ovdje i ovdje.)

 

Sajam udruga 2011.
Sajam udruga 2011.

U subotu, 21. V. 2011. godine, od 10 do 12 sati, na središnjem belomanastirskom Trgu slobode ispred Knjižnice održan je Sajam udruga Baranje 2011, koji su organizirali Mirovna grupa Oaza i Grad Beli Manastir u partnerstvu s Centrom za kulturu. Cilj Sajma bio je da baranjske udruge prezentiraju svoje programske aktivnosti te da svoje proizvode prodaju u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.
Mirovna grupa Oaza organizira Sajam udruga od 2006. godine, a na ovogodišnjem Sajmu učestvovale su 23 udruga i organizacija s oko 150aktivista:

 

(Fotoalbum sa slikama DKZ "Oazice" može se vidjeti ovdje.) 

DKZ 'Oazica' na Sajmu udruga Baranje
Prvi nastup na Sajmu udruga Baranje
U subotu, 21. V. 2011. godine, na središnjem belomanastirskom Trgu slobode ispred Knjižnice održan je Sajam udruga Baranje 2011, koji su organizirali Mirovna grupa Oaza i Grad Beli Manastir u partnerstvu s Centrom za kulturu. Cilj Sajma bio je da baranjske udruge prezentiraju svoje programske aktivnosti te da svoje proizvode prodaju u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.

Na Sajmu je učestvovala i Dječja kreativna zadruga (DKZ) "Oazica", koja djeluje kroz "Oazin" projekt "Naučimo nešto zajedno", što ga financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa.

Provedbena radionica IPA-e
Neovisna konsultantica Ana Fresl
U petak, 20. V. 2011. godine, u kino-dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), s početkom u devet sati, održana je radionica o provedbi projekta u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava "Mladi na tržištu rada". Radionicu je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a financira se iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Radionicu je vodila neovisna konsultantica Ana Fresl uz asistenticu Antonije Smakić iz HZZ-a.

Na radionici su bili predstavnici 23 organizacije koje su dobile ta sredstva te još predstavnici šest potencijalnih dobitnica. Među onim organizacijama koje su dobile spomenuta sredstva nalazi se i Udruženje "Baranja" iz Bilja, koja će svoj projekt provoditi u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarskim CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih.

Petak, 20. 05. 2011.

Kvadrilja 2011.

Kvadrilja u Belom Manastiru
Oproštaj maturanata od srednje škole

U petak, 20. V. 2011. godine, s početkom u 12 sati, svi maturanti (njih 1.736) u gradovima Osječko-baranjske županije: Osijeku, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama, Valpovu i Belom Manastiru plesalo je nekadašnji dvorski ples kvadrilju kao svojevrstan način obilježavanja završetka srednjoškolskog školovanja. Istovremeno kvadrilja se plesala u još 55 evropskih gradova iz osam zemalja. Na belomanastirskom Trgu slobode, između "Konzuma" i Centra za kulturu, kvadrilju su plesali maturanti iz belomanastirske Gimnazije te Prve i Druge srednje škole (njih 196). Kako je to izgledalo može se vidjeti u fotoalbumu postavljenom na "Oazinoj" stranici na Facebooku.

 

Četvrtak, 19. 05. 2011.

Alkoholizam – veliki problem

Ovisnost o alkoholu
Sve više mladih odaje se alkoholu
Na sjednici Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira prezentirani su rezultati ankete koju su, u organizaciji Volonterskog centra Osijek i osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, proveli volonteri belomanastirskih udruga, među njima i "Oazini". Nešto više od 77 posto anketiranih Belomanastiraca raznih dobnih skupina susrelo se s problemom ovisnosti o alkoholu. Zabrinjavajuće mnogo ispitanika s alkoholizmom se susreće u vlastitoj obitelji, a dio odgovora jasno upućuje da se alkoholizam ''uvukao''  i među osnovce.

Ovisnost o alkoholu, tvrdi većina anketiranih Belomanastiraca, posljedica je teškog ekonomskog stanja, velikog broja nezaposlenih, očaja i apatije. Unatoč takvim odgovorima, većina Belomanastiraca u Gradu se osjeća sigurno, nešto manje ih je relativno sigurno (najčešće zbog krađa, neosvijetljenih sporednih ulica i pasa lutalica), dok je svega 5 posto ispitanika odgovorilo kako je život nesiguran.

Četvrtak, 19. 05. 2011.

"Junaci" Biciklijade "Baranja 2011"

Biciklijada Baranja 2011.
Djeda Đuro, sin Ratko i unuk Nikola
Na Biciklijadi "Baranja 2011" iz Belog Manastira i okoline učestvovalo je četrdesetak osoba. Većina ih je do cilja u Kneževim Vinogradima stigla na svom biciklu, a neki su – kao tehnička podrška ili iz nekog drugog razloga – taj put prevalili motornim vozilima. Ne možemo ovdje spomenuti sve učesnike, nego samo neke koji su "zapeli za oko" piscu ovog članka.

Kako, na primjer, ne spomenuti profesoricu tehničke kulture Mandu Kiš, koja je iz Osijeka biciklom prvo došla do belomanastirske osnovne škole u kojoj radi, pa se onda sa svojim učenicima odvezla do Kneževih Vinograda, a nakon biciklijade se biciklom vratila u – Osijek.

Opština Ruma
Sastanak u Rumi
U srijedu, 18. V. 2011. godine, pomoćnik direktora "Baranjske čistoće" Tomislav Ilić, njegova suradnica  Senka Sović, pročelnica gradskog Odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Kornelija Pacanović-Zvečevac i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetili su Opštinu Ruma. Susreli su se s Radoslavom Paunović, pomoćnicom načelnice Odeljenja za privredu i budžet, Branislavom Vidakovićem, stručnim suradnikom za poslove ekonomskog razvoja, Sinišom Trkuljom, inspektorom za zaštitu čovjekove sredine, Jelenom Tomašević, komunalnim inspektorom, i Vladislavom Kirilović, direktoricom Javnog preduzeća "Komunalac" Ruima

Organizator sastanka bila je Gordana Gajić iz Rume u ime Grupe za razvojne projekte - GDP iz Rumenke kod Novog Sada. Nakon predstavljanja prisutnih, tko su i što rade, Gordana Gajić je prezentirala ideju za zajedničko pisanje projekta iz oblasti očuvanja okoliša na natječaj IPA - prekogranični program Hrvatska - Srbija 2007-2013.

Udruga žena 'Batinarke'
Batinarke su ipak kreativne...
Nakon Branjine, Bolmana i Darde, u ponedjeljak, 16. V. 2011. godine, s početkom u 19 sati, u prostorijama bivše trgovine Dunav u središtu Batine (koje sada koristi Udruga žena "Batinarke"), održana je i u Batini prva kreativna radionica za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Projekt provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a kreativne radionice za žene odvijat će se dvaput mjesečno u sljedećih 18 mjeseci na pet lokacija u Baranji.

Na radionici je bilo devet žena na čelu s predsjednicom Sanelom Virag. I ovaj put koordinatorica na projektu Vesna Nedić prisutnim je ženama prezentirala projekt "Važno je imati podršku", a voditeljica kreativnih radionica Ana Jeličić opisala je sve kreativne tehnike koje će se koristiti na radionicama te ih obavijestila da će besplatno dobiti sav materijal potreban za rad.

Biciklijada 'Baranja 2011'
Dodjela nagrada sportskim pobjednicima
Za učesnike Biciklijade "Baranja 2011" organizirana su i sportska takmičenja na košarkaškom terenu Osnovne škola "Kneževi Vinogradi". Od četiri najavljene discipline nije održan samo obiteljski pikado, a u ostalim disciplinama postignuti su ovakvi rezultati:

- "Skok po skok" - skakanje u vrećama:
1. Gimnastičko društvo Beli Manastir
2. OŠ "Kneževi Vinogradi"
3. Udruga žena "Orhideja" Branjina

- "Mirne ruke, brze noge" - jaje u žlici
1. Gorana Bašić
2. Matea Kraljik
3. Teodora Pendić

Ponedjeljak, 16. 05. 2011.

Poziv na Sajam udruga Baranje 2011.

Pozin na Sajam udruga 2011.Pozin na Sajam udruga 2011.Mirovna grupa Oaza i Grad Beli Manastir pozivaju vas na SAJAM UDRUGA BARANJE 2011. godine, koji će se održati u subotu, 21. svibnja (V) 2011. od 10 do 13 sati na Trgu slobode u Belom Manastiru.

Cilj Sajma je prezentacija programskih aktivnosti udrugā koje djeluju u Baranji. Udrugama će biti osigurani štandovi te će im se tako omogućiti da izlažu svoje propagandne materijale i proizvode i prezentiraju svoje aktivnosti. Svoje proizvode mogu prodavati u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.

Članovima udruga koji budu sudjelovali na Sajmu osiguran je ručak.

Ova građanska inicijativa provodi se u partnerstvu s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira.

Veselimo se vašem dolasku!

Boćanje BK Vid - BK Tenja II.
Disciplina "trojka"

U nedjelju, 15. V. 2011. godine, na Boćalištu "Langova bara" u Belom Manastiru održan je prvenstveni susret osmog kola IV. međužupanijske lige Slavonije i Baranje između domaćeg Boćarskog kluba "Vid" i Boćarskog kluba "Tenja II". U uzbudljivoj utakmici zasluženu pobjedu od 10 : 4 izborili su domaći boćari.
Po disciplinama ostvareni su ovakvi rezultati:
- Pojedinačno - Petar Zelić : Zvonko Penić – 13 : 5 (u poenima 2 : 0)
- Par – Zoran Lepoglavec i Borislav Ćirić : Ivan Medved i Dalibor Varga – 11 : 9 (2 : 0)
- Trojka – Pero i Kristijan Vrhar, Mate Ivanković : Antun Vaštag, Vlado Ergović, Milan Mehak – 9 : 13 (0 : 2)

Nedjelja, 15. 05. 2011.

Premijera predstave "U Malom raju"

Premijera predstave 'U Malom raju'
Stipan Vidak, Aleksandar Momčilović i Maria Reka Saković
U nedjelju, 15. V. 2011. godine, s početkom u 20 sati, u belomanastirskoj kino-dvorani premijerno je izvedena nova predstava Gradskog kazališta Beli Manastir. Komedija "U Malom raju", prema tekstu Gordane Bećirović i u režiji Daniele Taslidžić Herman, svoju praizvedbu doživjela je 10. IV. 2011. na kvalifikacijama za 51. Festival hrvatskih kazališnih amatera kao predstavnica Osječko-baranjske županije.

Pretpremijera je odigrana u subotu, 14. V. u Donjem Miholjcu, u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva "Migra". Na belomanastirskoj premijeri predstavu je gledalo oko 150 posjetitelja, koji su u sat vremena dinamične i vesele komedije uživali u dogodovštinama glavnih junaka, koji u predstavi svojim tračevima naprave čitav niz nesporazuma, a sve likove priča vodi u lokalni kafić "Mali raj", čija je vlasnica vrckava Mica.

Subota, 14. 05. 2011.

Biciklijada "Baranja 2011"

Biciklijada Baranja 2011.
Polazak iz Belog Manastira
U subotu, 14. V. 2011. godine, održana je četvrta po redu biciklijada pod imenom "Baranja 2011", a u organizaciji Udruženja "Baranja" iz Bilja i Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira. Na biciklijadi su, među dvjestotinjak sudionika (od kojih je najviše bilo učenika baranjskih osnovnih škola), sudjelovali i članovi Gimnastičkog društva Beli Manastir te članice Udruge žena (UŽ) "Orhideja" iz Branjine. Start biciklijade bio je na tri lokacije, ispred osnovnih škola u Belom Manastiru, Bilju i Dražu, a biciklističkoj koloni iz Bilja u Grabovcu su se pridružili i učenici Osnovne škole Čeminac. Ovoga puta u biciklijadi su sudjelovali i roditelji i na taj način proveli ugodan i dinamičan dan sa svojom djecom.
Zlatna žena iz Bolmana
Rekreativna radionica u Bolmanu

U petak, 13. V. 2011. godine, s početkom u 20 sati, u bolmanskom Domu kulture održana je prva rekreativna radionica za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Takve će se radionice održavati dva puta mjesečno u sljedećih 18 mjeseci na pet lokacija u Baranji (Batina, Branjina, Branjin Vrh, Darda, Bolman – Petlovac), a držat će ih trenerice iz Gimnastičkog društva Beli Manastir.

Na radionici u Bolmanu učestvovalo je desetak članica udruge "Zlatna žena", vodila ju je Evica Čutoraš, a vježbe su prilagođene ženama srednje dobi. Prema riječima voditeljice Čutoraš, Bolmanke su bile oduševljene vježbama, a radionica im je – kratko trajala.

Četvrtak, 12. 05. 2011.

Prva kreativna radionica i u Dardi

Nekadašnja Srednja škola u Dardi
Nekadašnja Srednja škola u Dardi

Nakon prvih kreativnih radionica za žene u Branjini (4. V. 2011) i u Bolmanu (7. V.) te nakon posljednjih priprema u Branjinom Vrhu (10. V.), u četvrtak, 12. V. 2011. godine, u nekadašnjoj Srednjoj školi (na slici), održana je i prva kreativna radionica u Dardi, u prostorijama Udruge žena Općine Darda. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a projekt u sljedećih 18 mjeseci, kako smo već nekoliko puta naglašavali na ovoj web-stranici, provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oazana pet lokacija u Baranji.

 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Logo Nacionalne zaklade
U četvrtak, 12. V. 2011. godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u Zagrebu održan je zajednički sastanak udruga – korisnica institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva (kojih trenutno ima 30). Među predstavnicima takvih udruga bila je i predstavnica Mirovne grupe Oaze Vesna Nedić.

Upraviteljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić izvijestila je prisutne o daljnjim aktivnostima Zaklade na ulaganju u održivost udruga te upozorila na dodatne izvore financiranja do kojih se može doći kroz međunarodnu i domaću suradnju, kako bi se na primjereni način financirali već uspostavljeni modeli samofinanciranja održivosti udruga.

Srijeda, 11. 05. 2011.

Predstavljanje "Godišnjaka" OMH

Predstavljanje Godišnjaka OMH
Maja Tomšić, Edo Jurić, Julijana Vladetić i Vera Jurić

U srijedu, 11. V. 2011. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici u Zgradi P+8 javnosti je predstavljen 7. broj "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru". Pred pedesetak posjetilaca "Godišnjak" su predstavili predsjednica Ogranka Julijana Vladetić, glavni urednik "Godišnjaka" Edo Jurić i lektorica "Godišnjaka" Vera Jurić.

Predstavljanje je započelo pozdravnim govorom Julijane Vladetić, potom je glavni urednik ukratko predstavio sve objavljene tekstove, od članka Ivice Getta "Socijalno-ekonomska slika Baranje krajem 2010. godine" do poezije Pavla Škulca i proze Mandice Horvat. Odlomke iz pojedinih članaka pročitala je učenica Maja Tomšić, Vera Jurić je šokačkim govorom i akcentom interpretirala tekst sastavljen od "Riječi otetih zaboravu (iz šokačkog govora sela Duboševica)", koje su skupili i u "Godišnjaku" objavili Josip Ivičin Čola i Matija Sičajmov, dok je pjesnik Pavle Škulac iz Gajića pročitao svoju pjesmu "Nasmiješi se, Tea", također objavljenu u "Godišnjaku".

Utorak, 10. 05. 2011.

Aktivnosti DKZ "Oazica"

Dječja kreativna zadruga 'Oazica'
Humanitarna akcija uoči Uskrsa
Tokom četvrtog mjeseca 2011. godine održano je pet dječjih likovno-kreativnih radionica, a u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo nešto zajedno", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Od 21. siječnja ove godine radionica djeluje kao Dječja kreativna zadruga (DKZ) "Oazica", koja na Facebooku ima i svoju stranicu. Na radionicama, koje vodi Stela Fabijan, u prosjeku je bilo po jedanaest učenika, a održane su:

- 1. IV. 2011.- kad se izrađivalo cvijeće od žice i vune;
- 8. IV. 2011.- kad su se farbala plastična jaja;
- 15. IV. 2011. – kad su se dovršavala jaja za prodaju;
- 21. IV. 2011. - kad su se na Trgu slobode prodavala ukrašena jaja u humanitarne svrhe;
- 29. IV. 2011. - kad su se izrezivale i bojale naljepnice za privjeske i sl.

Utorak, 10. 05. 2011.

Tandemom po svijetu

Tandemom po svijetu
Tandem za troje
Sa ženom i trogodišnjim sinom dvije godine putovati po svijetu danas i nije nešto što bi nas pretjerano iznenadilo, ako – naravno – ti koji tako putuju imaju dovoljno novca i vremena. Putovati, međutim, dvije godine po Africi i Evropi na ručno prerađenom biciklu-tandemu, koji vuče specijalnu prikolicu u kojoj je trogodišnji sin, i spavati u šatoru, e to je već nešto što nas mora iznenaditi.

A jedna takva "ekipa", sastavljena od francuskih državljana Waltera Machurata (33 godine), Virginije Subtil (28 g.) i njihovog sina Elija pojavila se u utorak, 10. V. 2011. godine, u Oazinom internet-klubu u Društvenom centru. Na proputovanju su kroz Beli Manastir pa su potražili pristup internetu da bi vidjeli prognozu vremena za preostale dane u tjednu.

Tečaj engleskog jezika
Polaznici tečaja engleskog jezika prvi stupanj
U utorak, 10. V. 2011. godine, završeni su "Oazini" tečajevi engleskog jezika, koji su počeli još 25. I. ove godine. Tečaj engleskog jezika prvi stupanj odvijao se utorkom i petkom od 16 do 17,30 sati, a drugi stupanj ponedjeljkom i srijedom u isto vrijeme. Na prvom stupnju polaznici su usvojili osnove engleskog jezika i gramatike. Imali su dvije pismene provjere, koje su vrlo uspješno riješili, pa su dobili potvrde o uspješnom pohađanju tečaja engleskog jezika:

Udruga žena Branjin Vrh
Radionice uskoro počinju i u Branjinom Vrhu
U utorak, 10. V. 2011. godine, u Branjinom Vrhu trebale su početi kreativne radionice za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. U zakazano vrijeme i na zakazanom mjestu (u Domu kulture) okupilo se desetak žena, ali one – zbog "grešaka u komunikaciji" – nisu znale da će se odmah početi s radom pa nisu planirale duži ostanak. Zato ih je koordinatorica na projektu Vesna Nedić ukratko upoznala s projektom i projektnim aktivnostima, a voditeljica kreativnih radionica Ana Jeličić s tehnikama koje će se raditi, vremenom i načinom održavanja radionica te s činjenicom da će sve materijale dobiti besplatno, što su žene s oduševljenjem prihvatile.

Tada je i konačno dogovoreno da će rekreativne radionice početi u ponedjeljak, 16. V. 2011. godine, a kreativne također u ponedjeljak, ali 23. V. (s početkom u 20 sati). i jedne i druge readionice održavat će se dva puta mjesečno u sljedećih 18 mjeseci.

Ponedjeljak, 09. 05. 2011.

Biciklijada "Baranja 2011"

Biciklijada 2009. godine
Biciklijada iz 2009. godine
U subotu, 14. V. 2011. godine, povodom Međunarodnog dana obitelji, Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira organiziraju Biciklijadu "Baranja 2011" za učenike osnovnih škola, njihove nastavnike i roditelje te ostale ljubitelje biciklizma. Poziv za učešće objavili smo 29. IV., a ovdje donosimo

PROGRAM BICIKLIJADE

10:00 - START
- Beli Manastir, OŠ "Dr. Franjo Tuđman" (Karanac se pridružuje na ulazu u selo kod kafe-bara "Mustang" u 11:00)
- Bilje, OŠ "Bilje", okupljanje ispred škole, a start ispred Udruženja "Baranja" (Čeminac i Kneževi Vinogradi pridružuju se u Grabovcu u 11:00)
- Draž, OŠ "Draž", okupljanje i start ispred škole (Batina se pridružuje u Zmajevcu kod kružnog toka u 11:00)

Sastanak u Oazi
Martina, Dalibor, Aleksandra, Silvija, Vesna, Nadica, Hana
U nedjelju, 8. V. 2011. godine, s početkom u 14 sati, u prostorijama Mirovne grupe Oaza održan je radni sastanak svih sudionika potprojekta "Može i bolje", koji Udruga žena Romkinja "Romsko srce" provodi u sklopu projekta "Osnaživanje žena Romkinja" zajedno s partnerskom organizacijom CARE International NWB i romskim organizacijama s područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške. "Oaza" za potrebe toga potprojekta provoditi istraživanje vezano za obrazovanje i političku participaciju Roma u Osječko-baranjskoj županiji.

Na sastanku su bili Nadica Balog, predsjednica "Romskog srca" i voditeljica potprojekta, i aktivisti na projektu: Hana Abebe-Bodrožić, Aleksandra Đurđević, Silvija Mitrović, Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević, Dalibor Petrović i Martina Uglik. Aktivisti će obilaziti institucije, nevladine organizacije i škole te roditelje romske nacionalnosti čija su djeca napustila školovanja, postavljati im određena pitanja i popunjavati upitnike. Obradom  upitnika dobit će se relevantni podaci vezani za obrazovanje Roma.

 

Zlatna žena - Bolman
Kreativna radionica u Domu kulture u Bolmanu

U subotu, 7. V. 2011. godine, s početkom u 19 sati, u Domu kulture u Bolmanu održana je prva kreativna radionica za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Projekt, kako smo već nekoliko puta napisali na ovoj web-stranici, provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a kreativne radionice za žene odvijat će se dvaput mjesečno u sljedećih 18 mjeseci na pet lokacija u Baranji.

Na radionici je bilo petnaest članica bolmanske udruge "Zlatna žena" na čelu s predsjednicom Ankicom Mrđa. Ispred "Oaze" na radionici su bile voditeljica kreativnih radionica s vunom Jelena Opačić-Matijević i koordinatorica na projektu Vesna Nedić, koja je i ženama iz Bolmana prezentirala projekt "Važno je imati podršku" (koliko će trajati, od kojih se aktivnosti sastoji, tko će sve u njemu sudjelovati…).

Subota, 07. 05. 2011.

Radionica "Žene u politici"

Radionica Žene u politici
Nevenka Redžep o zastupljenosti žena u politici
U subotu, 7. V. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Baranyai Júlia u Belom Manastiru (Ulica Vladana Desnice 79, kod pravoslavne crkve) održana je radionica "Žene u politici" u organizaciji Foruma žena SDP-a, koji djeluje u okviru Gradske organizacije SDP-a Beli Manastir.

Cilj radionice bio je potaknuti žene da se aktivnije uključe u život zajednice te ukazati na to da politika nije nečastan posao, nego vrlo važan segment života o kome uvelike ovisi kvaliteta života žena. U radionici su učestvovale predstavnice nekih belomanastirskih udruga, članice SDP-a i gradonačelnik Ivan Doboš. U ime Mirovne grupe Oaza na radionici je bila Vesna Nedić.

Petak, 06. 05. 2011.

Koliko EU ima članica?

Obilježavanje Europskog tjedna
Kviz o Europskoj Uniji
U petak, 6. V. 2011. godine, na redovitoj likovno-kreativnoj radionici za djecu, obilježen je Europski tjedan (o kome više možete pročitati ovdje). U zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra djecu su već prije početka same radionice dočekale razne brošure o Europskoj Uniji (EU), koje su ih zainteresirale pa su ih počeli razgledati i čitati. U razgovoru s njima uočava se da djeca posjeduju osnovna znanja o tome koliko EU ima članica, kakva joj je zastava i koliko je na njoj zvjezdica, a čak znaju i tko je napisao europsku himnu.

Potom su se zabavili rješavanjem malog kviza. Na papiru su dobili popis imena svih država članica EU, a do njih je s jedne strane trebalo napisati imena glavnih gradova, a s druge prve asocijacije koje im padnu na pamet vezano za tu zemlju. Podijelili su se u dvije grupe i dobro su se zabavili. Dok su rješavali taj kviz, poslušali su europsku himnu i pjesmu Jacquesa Houdeka "Poleti pjesmom do Europe", komponiranu baš u svrhu promoviranja EU.

Udruga žena Orhideja Branjina
Prva kreativna radionica u branjinskoj 'Orhideji'
U srijedu, 4. V. 2011. godine, s početkom u 19,30 sati, u prostorijama Udruge žena "Orhideja" iz Branjine održana je prva kreativna radionica za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Projekt provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a kreativne radionice za žene odvijat će se dvaput mjesečno u sljedećih 18 mjeseci na pet lokacija u Baranji.

Na radionici je bilo dvadesetak žena na čelu s predsjednicom "Orhideje" Ljiljanom Hrešć. One su gošćama iz "Oaze", voditeljici kreativnih radionica Ani Jeličić i koordinatorici na projektu Vesni Nedić, s ponosom pokazale "Orhidejine" prostorije, koje su veoma mukotrpno uredile svojim vlastitim radom, u kojima se okupljaju i održavaju radionice te priređuju predavanja, izložbe, zabave…

Raspored rekreativnih radionica
Vesna Nedić i Evica Čuturaš
U utorak, 3. V. 2011. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić sastala se s Evicom Čutoraš, tajnicom Gimnastičkog društva Beli Manastir. Na sastanku je napravljen raspored rekreativnih radionica koje će se, u sklopu projekta "Važno je imati podršku", u sljedećih 18 mjeseci organizirati na pet lokacija u Baranji. Održavat će se u prostorijama Udruge žena "Orhideja" Branjina, Udruge žena Branjin Vrh, Udruge žena "Izvor" Općine Kneževi Vinogradi i "Zlatne žene" iz Bolmana, dok se o petoj lokaciji (bivšoj srednjoj školi u Dardi) još pregovara. Za tu lokaciju Zvjezdana Vukoje iz Općinskog društva Crvenog križa Darda dogovara se s Udrugom žena Općine Darda.

Partnerski sporazum Romskog srca i Oaze
Nadica Balog i Vesna Nedić
U utorak, 3. V. 2011. godine, u prostorijama Udruge žena Romkinja "Romsko srce" u Jagodnjaku Vesna Nedić, predsjednica "Oaze", i Nadica Balog, predsjednica "Romskog srca", potpisale su partnerski sporazum o provedbi istraživanja u sklopu potprojekta "Može i bolje", koji "Romsko srce" provodi u sklopu projekta "Osnaživanje žena Romkinja" zajedno s partnerskom organizacijom CARE International NWB i romskim organizacijama s područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Po dogovoru i partnerskom sporazumu "Oaza" će provoditi istraživanje vezano za obrazovanje i političku participaciju Roma u Osječko-baranjskoj županiji.

Ponedjeljak, 02. 05. 2011.

Projekt "Mladi pred vratima"

Mladi na tržištu rada
Predstavljanje programa Mladi na tržištu rada
U ponedjeljak, 2. V. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu predstavljen je program dodjele bespovratnih sredstava "Mladi na tržištu rada". Taj program razvio je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a financira se iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u približnom iznosu od 2.300.000 eura (oko 17 milijuna kuna). Za vrijeme predstavljanja potpisani su i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava s 23 najuspješnija prijavitelja na natječaj. Svi financirani projekti, u prosječnom trajanju od 12 mjeseci, usmjereni su prema smanjenju nezaposlenosti mladih.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok