MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 31. 12. 2012.

Posljednji dan u godini…

Stela sređuje blagajnu za 12. mjesecStela sređuje blagajnu za 12. mjesecStigao nam je i kraj ove, 2012. godine. Neki projekti su završeni, neki još traju, rezultati se sumiraju, pripremaju se narativna i financijska izvještavanja. Zato je posljednji dan u godini, ponedjeljak (31. XII.) u "Oazinim" prostorijama protekao veoma živo.

U osam sati ujutro održan je sastanak planiran kao "kratki" (a ispao je duži) "Oazinih" aktivistica Ane, Dubravke, Jelene, Stele i Vesne. Dogovoreno je kako će se dalje raditi, utvrđeno je koje nas aktivnosti čekaju u novoj godini, preciziran raspored rada u "Oazinom" uredu, napravljen okvirni raspored obilaženja starih i nemoćnih osoba, sumirani rezultati nekih aktivnosti…

Tko je došao u 'Oazu', dobio je paketićTko je došao u 'Oazu', dobio je paketić

Utvrđivanje pravila ponašanja na radionicamaUtvrđivanje pravila ponašanja na radionicamaU mjesecu prosincu (decembru) 2012. godine u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra započela je provedba dječjih radionica o nenasilnoj komunikaciji u sklopu projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Predviđeno je da će se radionice održavati petkom od 18 do 20 sati, dakle u terminu u kom su se i dosada održavale dječje radionice.

Prva radionica pod nazivom "Ja i kako me drugi vide" održana je 7. XII. 2012. i na njoj je učestvovalo sedmero djece. Cilj te radionice bio je da djeca razviju pozitivnu sliku o sebi.

Zaglavlje tjednika 'Novosti'Zaglavlje tjednika 'Novosti'Članak o javnoj tribini "Nacionalne manjine u životu zajednice – uloga i značaj žena", kojom su 10. XII. 2012. godine Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oazaiz Belog Manastira u belomanastirskom Društvenom centru obilježili Međunarodni dan ljudskih prava, objavljen je u 680. broju zagrebačkog tjednika "Novosti" od 28. XII. 2012.

Ta javna tribina bila je jedna je od aktivnosti koje su provedene u okviru projekta "Važno je imati podršku". Provedbu toga projekta financirala je Europska Unija, a sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Gradonačelnik, njegovi zamjenici i gostiGradonačelnik, njegovi zamjenici i gostiU petak, 28. XII. 2012. godine, s početkom u 12 sati, u Maloj vijećnici Gradske uprave upriličen je, sad već tradicionalni, božićno-novogodišnji domjenak. Gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš pozvao je na domjenak poslovne suradnike te predstavnike gradskih tvrtki, ustanova i organizacija koje imaju sjedište u Belom Manastiru. Među njima se našla i predsjednica Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnik Doboš svima je poželio uspješnu novu godinu i to kako na poslovnom planu tako i u obitelji. Potom je uslijedila bogata zakuska i kratko druženje. Na odlasku svim su gostima podijeljeni rokovnici, olovke i veliki kalendari.

Petak, 28. 12. 2012.

Novogodišnji domjenci

Domjenak u Udruženju 'Baranja' u LuguDomjenak u Udruženju 'Baranja' u LuguKrajem svake godine organiziraju se razni domjenci, pa i u tzv. civilnom sektoru. Svakome je drago družiti se s onima s kojima je tokom godine imao uspješnu poslovnu, a često i prijateljsku suradnju, radeći na zajedničkim aktivnostima za opće dobro stanovništva kraja u kojem se djeluje.

"Oazine" aktivistice Dubravka, Jelena, Stela i Vesna bile su u utorak (18. XII. 2012), u novouređenoj kući Udruženja "Baranja" u Lugu, na domjenku koji je počeo u 18 sati, i ugodno provele vrijeme s brojnim gostima. Uz uobičajenu zakusku, prisutni su na fotografijama mogli vidjeti kako je zapušteno izgledala ta kuća kad ju je Udruženje kupilo,  a sami su se mogli uvjeriti da je, uz veliki napor i trud aktivista, preuređena u jedan veoma funkcionalan prostor za djelovanje Udruženja i Socijalne zadruge "Ruke".

Dubravka, Jelena, Ana, Vesna i StelaDubravka, Jelena, Ana, Vesna i StelaU četvrtak, 27. XII. 2012. godine, u belomanastirskom Hotelu "Patria", s početkom u 17 sati, održan je sastanak "Oazinih" aktivistica koje rade na socijalnom programu. Na sastanku su, uz predsjednicu i projekt-koordinatoricu Vesnu Nedić, bile Stela Fabijan, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić.

"Oazin" trogodišnji socijalni program pod nazivom "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" već drugu godinu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i sufinancira Grad Beli Manastir. Glavne aktivnosti toga programa su socijalne usluge pomoć u kući i dostava besplatnih toplih obroka. Slične programe "Oaza" provodi od 2006. godine.

Sandra i njen sin OzrenSandra i njen sin OzrenOve godine Djed Mraz nije stigao u "Oazu", ali djeca "Oazinih" zaposlenika te članova Upravnog (UO) i Nadzornog odbora (NO), njih 18, većinom školaraca, ipak nisu ostala bez novogodišnjih poklon-paketića. U skladu s današnjim kriznim vremenom, paketići su bili skromni, a sadržavali su ono što djecu najviše obraduje u predblagdansko vrijeme: bombončiće, čokoladu, keks…

Nije bilo ni kolektivne podjele paketića, nego su ih zaposlenici sami odnosili svojoj djeci, a djeca članova UO i NO pozivana su da dođu po svoje paketiće.Tako je učinio i Ozren Malinić, učenik prvog razreda osnovne škole, koji je po paketić došao sa svojom mamom Sandrom, članicom NO. Zapravo, radilo se o zajedničkom paketiću za njega i njegovog mlađeg brata Ognjena (2 godine), a njihovi su poklončići stavljeni u jednu vrećicu da bi se na taj način "potrošila" jedna plastična vrećica manje. I njihova majka, a i "Oaza", zalažu se za ekološko ponašanje kad god je to moguće.

Na kraju nam još preostaje da svoj "Oazinoj" djeci, svoj djeci u Baranji i Hrvatskoj i svoj djeci na svijetu poželimo sve najbolje u 2013. godini.

'Oazina' gerontodomaćica Dubravka uručuje paketić'Oazina' gerontodomaćica Dubravka uručuje paketićNekoliko dana uoči Božića, pa i na sam Badnjak koji je radni dan, "Oazine" gerontodomaćice uručivale su skromne "Oazine" novogodišnje poklon-paketiće korisnicima naše socijalne usluge pomoć u kući (članak o pripremi tih paketića može se pročitati ovdje).

Od ukupno 54 paketića ostali su neuručeni samo oni koji su namijenjeni korisnicima koji su trenutno u bolnici, a bit će im uručeni kad se vrate kućama.

Topli obrok - ponedjeljakTopli obrok - ponedjeljakBesplatne tople obroke (o čemu smo ovaj mjesec već pisali ovdje) svaki radni dan na svoju kućnu adresu prima 40 stanovnika Grada Belog Manastira. I to 40 zadovoljnih građana, kojima taj obrok omogućava da lakše prebrode ove zimske dane i ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U tome im svi svesrdno pomažemo. Tako im je Crveni križ Osijeka, odakle stižu ti ukusni topli obroci, za Božić priredio jedno iznenađenje. Naime, kako naši korisnici više ne primaju suhe obroke za neradne dane, nisu imali osiguran obrok za Božić. Međutim, ugodno ih je iznenadio Crveni križ Osijek, poslavši im na Badnjak dodatna porciju pečenja i priloga kao blagdanski poklon.

Nova knjiga novinara Saše AlilovićaNova knjiga novinara Saše AlilovićaNa svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Darde predstavljena je fotomonografija "Općina Darda" autora Saše Alilovića, novinara Radio-Baranje. Fotomonografiju su, u ime izdavača, predstavili načelnik Općine Anto Vukoje i autor Alilović. Na skoro sto stranica prikazana je povijest Darde od njenog prvog spomena do jeseni 2012. godine.

Ustava na Karašici uz Šećeransko jezeroUstava na Karašici uz Šećeransko jezeroPredstavnici gradova Belog Manastira i Belišća, Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije te Hrvatskih voda s hrvatske te grada Mohača s mađarske strane potpisali su partnerski sporazum kojim su dogovoreni detalji i uvjeti provođenja partnerskog projekta nominiranog u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007-2013, za koji je odobreno dva milijuna eura, od čega Mohaču, kao nositelju, pripada 800.000 eura. Beli Manastir će dobiti 310.000 eura te investiciju koju će provoditi Hrvatske vode vrijednu oko 263.000 eura.

'Osmosmjerka' broj 554'Osmosmjerka' broj 554Ekonomska kriza porazno utječe i na enigmatsko izdavaštvo. U utorak, 18. XII. 2012. godine, objavljen je posljednji, 554. broj bjelovarske "Osmosmjerke". Prvi broj izišao je još u siječnju 1989, dakle prije 24 godine. Šteta!

U tom listu je od 216. broja (18. XI. 1998) redovito izlazila rubrika "Pogled iz krivog zagonetačkog kuta", koja je imala 334 nastavka, koja se pripremala u Belom Manastiru i u kojoj su objavljivani kraći članci s enigmatskom tematikom, ali promatranom iz – krivog kuta.

U "Osmosmjerci" je objavljeno i nekoliko fotoadresa posvećenih mjestima u Baranji. Možete ih vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

(Publikacija se može vidjeti ovdje)

Jasna Petrović prima publikaciju od Vesne NedićJasna Petrović prima publikaciju od Vesne NedićKako smo već pisali (ovdje i ovdje), publikacija "Za veze bez nasilja – Istraživanje i analiza strategija i programa prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih" nastala je u okviru projekta "Povezani – za veze bez nasilja", koji se provodio s ciljem poticanja učinkovite primjene javnih politika koje se bave sprečavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih te uklanjanjem rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja.

Taj projekt privele su kraju udruga CESI i partnerske organizacije: Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, udruga Potencijal iz Rijeke, Udruga Zora iz Čakovca i udruga ZUM iz Pule uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba.

Učesnici seminara u Belom ManastiruUčesnici seminara u Belom ManastiruU ponedjeljak, 17. XII. 2012. godine, od 10 do 15 sati, u belomanastirskom Hotelu "Patria" održan je seminar "Baranjske perspektive razvoja", koji su organizirali osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap", LAG Baranja i Hrvatska mreža za ruralni razvoj. Seminar je sastavni dio projekta Rural.net, koji udruga "Slap" u okviru programa "IPA CBC Mađarska-Hrvatska" provodi u partnerstvu s Manjinskom udrugom "Naši ljudi" iz Mađarske, LAG-ovima "Baranja" i "Beremend" te Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj. Tim projektom jačaju se ljudski kapaciteti za razvoj ruralnih prostora s obje strane granice te se izrađuje lokalna razvojna strategija LAG-a Baranja te zajednička regionalna razvojna strategija i platforma djelovanja (LAG-ovi "Baranja" i "Beremend").

Jadranka Kuduz slavi rođendanJadranka Kuduz slavi rođendanProjekt pod imenom "Važno je imati podršku" došao je, kao i ova godina, do samoga kraja (o čemu se može pročitati i ovdje) pa su posljednju kreativnu radionicu pred božićne blagdane u ponedjeljak, 17. XII. 2012.godine, u Belom Manastiru "Oazine" kreativke iskoristile za jedan mali parti. Ženama kreativkama, naviknutima na improvizaciju, ne treba puno da bi rezultat ispao – super!

I ovaj put, kao i prethodnih godina, "Oazine" aktivistice potrudile su se da poklon-paketićima i malom zakuskom zahvale svojim vjernim korisnicama. No, opet je to bilo obostrano jer je korisnica Jadranka Kuduz imala rođendan pa je sve prisutne počastila svojim kućnim delicijama.

Dobrilo Pavić, Milorad Nikčević, Anđelka Pavić i Jadranka RadoševićDobrilo Pavić, Milorad Nikčević, Anđelka Pavić i Jadranka RadoševićU subotu, 15. XII. 2012. godine, s početkom u 17 sati, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici održano je crnogorsko književno veče u organizaciji KUD-a "Montenegro-Montenegrina". Veče je bilo posvećeno crnogorskom književniku (a belomanastirskom zetu) Dobrilu Paviću te osječkom odvjetniku i pjesniku Luju Medvidoviću. Program je vodio prof. dr. sc. Milorad Nikčevićiz Osijeka, redovni profesor u miru osječkog Filozofskog fakulteta, porijeklom iz Crne Gore.

Vježbe za kralježnicuVježbe za kralježnicuU mjesecu studenom 2012. godine rekreativne radionice za žene održavane su na pet lokacija u Baranji: u Batini, Belom Manastiru, Duboševici, Kozarcu i Popovcu. Radionice su bile dio projekta "Važno je imati podršku", koji su u partnerstvu provodili Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financirala ga je Europska Unija. Mjesec studeni bio je posljednji mjesec održavanja rekreativnih radionica za žene.

Na radionicama su se radile vježbe za kralješnicu, zumba-fitness i aerobik. Posebno zanimanje pokazale su korisnice u Duboševici, dok se u Kozarcu interes smanjio. Radionice su vodile trenerice Gimnastičkog društva Beli Manastir Evica Čutoraš i Danijela Mihaljec.

Vesela božićna predstava za djecu 'Božićna priča'Vesela božićna predstava za djecu 'Božićna priča'U petak, 14. XII. 2012. godine, s početkom u 18:30 sati, u belomanastirskoj kinodvorani Gradsko kazalište Beli Manastir izvelo je veselu božićnu predstavu za djecu pod nazivom "Božićna priča". Za belomanastirske mališane te njihove roditelje i nastavnike, koji su dupke ispunili dvoranu, predstavu su organizirali Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Baranjski leptirići".

Predstavu je režirala Daniela Taslidžić Herman, uz tehničku pomoć Zorana Hermana, a u njoj su glumili: Matej Benek (dječak), Anamaria Embreuš (djevojčica), Nebojša Šimić (vilenjak Poki), Biljana Marušić (vila Lili) i Stefan Damjanić (Djed Božićnjaka).

Kreativna radionica za žene u SuziKreativna radionica za žene u SuziJedanaesti mjesec 2012. godine bio je završni mjesec održavanja kreativnih radionica za žene u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koje su u partnerstvu provodili Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza. Radionice su u posljednje vrijeme održavane u pet mjesta širom Baranje (Kneževo, Kozarac, Novi Bezdan, Suza i Vardarac) u lokalnim udrugama, na opće zadovoljstvo i radost korisnica. Vodile su ih "Oazine" kreativke Ana i Jelena. Ukupno je održano 17 radionica, u tri mjesta po tri i u dva mjesta po četiri.

- Naše korisnice su se – kaže Jelena – taman oslobodile, postale sigurne u sebe i svoje sposobnosti, počele sigurno izrađivati različite predmete, a ono – kraj. Ana i ja smo već "naučene" na završetke projekata, no ipak nam svaki rastanak s korisnicama teško pada. Sve udruge su napravile male završne radionice-proslavice, ali korisnice iz Suze moramo posebno pohvaliti: od radova do kolača.

Može li se u Baranji proizvoditi bijeli luk?Može li se u Baranji proizvoditi bijeli luk?Udruženje "Baranja" iz Bilja, Poljoprivredni fakultet iz Osijeka i Socijalno-poduzetnička zadruga "Ruke" organiziraju predavanje o proizvodnji bijelog luka (češnjaka). Predavanje će se održati u srijedu, 19. XII. 2012. godine, s početkom u 16 sati u Domu kulture u Bilju.

Prvo je bilo objavljeno da će se predavanje održati u Branjini. Iz objektivnih razloga mjesto je moralo biti promijenjeno, a sve ostalo ostaje isto.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane s područja Baranje, a predavači će biti prof. dr. sc. Nada Parađiković i dipl. ing. Tomislav Vinković.

Teme predavanja bit će:

 • uzgoj bijelog luka (češnjaka)
 • tipovi tla u Baranji te uzorkovanje i analiza tla
 • predstavljanje primjera dobre prakse pokretanja proizvodnje koje se ostvarile sudionice dosadašnjih edukacijskih programa Udruženja "Baranja"

Životno djelo Jelke MihaljevŽivotno djelo Jelke MihaljevU subotu, 15. XII. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u Domu kulture Draž održat će se promocija knjige "Proletilo dvanaest golubova : Predajna kultura baranjskih Hrvata". U glazbenom dijelu promocije sudjelovat će KUD "Sloga" Draž i KUD "Mladi Šokci" Duboševica.

Knjiga "Proletilo dvanaest golubova", koja ima 374 stranice s ilustracijama djelomično u bojama, životno je djelo autorice Jelke Mihaljev iz Draža, sa skupljenom i zapisanom građom kroz 70 godina. Knjiga je zapis o starim, nestalim vremenima, o nekadašnjim ljudima i o običajima po kojima su živjeli.

U utorak, 18. XII. 2012. godine, s početkom u 14 sati, u belomanastirskom Društvenom centru, Ulica J. Antala 3, održat će se

OKRUGLI STOL
"Ljudska prava – model rada na terenu"

Okrugli stol organizira Udruženje "Baranja" iz Bilja u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, kao jednu od aktivnosti koje se provode u okviru projekta "Važno je imati podršku", kojega financira Europska Unija te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. U radu okruglog stola sudjelovat će članovi projektnog tima i timova podrške na terenu.

S ciljem da predstavimo provedene aktivnosti u protekle dvije godine i da predstavimo rezultate institucijama koje svojim radom direktno ili indirektno štite ljudska prava, pozivamo te institucije da pošalju svoje predstavnike koji će moći sudjelovati u radu okruglog stola.

Gerontodomaćice Biserka i DubravkaGerontodomaćice Biserka i DubravkaKrajem svake godine Mirovna grupa Oaza za korisnike svoje socijalne usluge pomoć u kući priprema iznenađenje povodom zimskih blagdana.

Tako su i ove godine članice gerontotima Ana i Dubravka nabavile određene artikle, koje su potom u srijedu (12. XII. 2012), skupa s ostalim gerontodomaćicama, spakovale u paketiće i sortirale po mjestima odnošenja.

I. Benak, F. Kopecki, Renata Bencek, Reza Stanković, P. Malbaša i M. VasiljevićI. Benak, F. Kopecki, Renata Bencek, Reza Stanković, P. Malbaša i M. VasiljevićU utorak, 11. XII. 2012. godine, s početkom u 16 sati, kad se vani već počeo spuštati mrak i tiho padati snijeg, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe započeo je predbožićni pjesnički sat za štićenike toga Doma. Tu poetsku priredbu organizirala je radionica pjesnika Udruge "Zanatlija" Čepin (U. Z. Č.) pod vodstvom njenog predsjednika Franje Kopeckog, koji za sebe na svojoj posjetnici jednostavno kaže: pjesnik. Uz njega, svoje stihove čitali su još i Ivan Benak (Valpovo), Petar Malbaša (Osijek), Milenko VasiljevićČiko (Osijek) te dvije pjesnikinje: Renata Bencek iz Šećerane kod Belog Manastira i Reza Stanković iz Bistrinaca, koja je rođena u Gatskom ritu (Lanki) s baranjske strane rijeke Drave i koja je od 1965. do 1991. živjela u Baranjskom Petrovom Selu.

Naslovnica 700. brojaNaslovnica 700. brojaU utorak, 11. XII. 2012. godine, izišao je jubilarni, 700. broj riječkog enigmatskog lista "Skandi Feniksa". Prvi broj objavljen je 22. I. 1998. godine, a – kao što mu i ime kaže – otada pa do danas objavljuje samo skandi-križaljke i njene varijacije, uz nešto viceva i karikatura.

U 33. broju (15. IV. 1999) pokrenuta je rubrika "Podatak više", koja je zamišljena kao mjesto na kome će se objavljivati članci ili o riječima koje su česte u križaljkama, a o kojima se malo zna, ili o riječima o kojima se može ispričati kakva zanimljiva priča, ili o nekoj enigmatskoj temi o kojoj bi trebalo znati više. Uz članak na 16. stranici uvijek se objavljuju i dvije skandinavke: mala na istoj, a velika na 17. stranici, koje su tematski vezane za članak.

Do 700. broja ta je rubrika objavljena 664 puta. Većina članaka nastala je u Baranji jer ih je napisao administrator "Oazine" web-stranice Jovan Nedić, a u novije vrijeme članke su pisali i Vjeko Hudolin iz Dragalića kod Nove Gradiške (18), Nedjeljko Nedić iz Ugljare kod Orašja (21), Robert Šimanović iz Zagreba (1) i Stjepan Tumpić iz Varaždina (55).

Gerontodomaćica Ana donosi poklon korisniciGerontodomaćica Ana donosi poklon korisnici"Oazin" gerontotim, koji radi na trogodišnjem socijalnom programu za stare i nemoćne osobe na području Grada Belog Manastira, sastao se tokom jedanaestog mjeseca 2012. godine četiri puta (svake srijede). Tim čine: sedam gerontodomaćica, gerontokrojačica, patronažna sestra, asistentica i voditeljica programa. Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontotim se redovito sastaje da bi pronašao rješenja za novonastale probleme vezane za pojedine korisnike. Tako je stanje zdravlja, koje je donedavno bilo relativno dobro, jednu "Oazinu" korisnicu od 85 godina ponukalo da sklopi ugovor o doživotnoj brizi sa susjedom, koja joj takvu pomoć može stalno pružati, pa više neće koristiti usluge "Oazinog" projekta.

Gerontodomaćice su obilazile ukupno 56 starih osoba (49 žena i 7 muškaraca). Ukupno su izvršile 368 obilazaka korisnika.

Logo Lokalne akcijske grupe (LAG-a) BaranjaLogo Lokalne akcijske grupe (LAG-a) Baranja
Na temelju članka 29. Statuta, Glavni odbor Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja, na svojoj sjednici održanoj 10.12. 2012. godine, donio je odluku o objavi

 NATJEČAJA
za odabir projekata i projektnih ideja za uvrštenje u lokalnu razvoju strategiju Baranje

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja radi na izradi lokalne razvojne strategije Baranje i prikuplja projekte i projektne ideje na području Baranje koji udovoljavaju sljedećim kriterijima:

Oslikavanje kuhačaOslikavanje kuhačaI u jedanaestom mjesecu 2012. godine održavane su u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra "Oazine" likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a volonterski ih vodi Stela Fabijan. U prosjeku na radionicama je bilo po osam malih i mladih korisnika.

U studenome su održane četiri radionica:

 • 9. XI. 2012. – Oslikavanje kuhača.
 • 16. XI. 2012. – Slikanje akvarel-tehnikom božićnih motiva.
 • 23. XI. 2012. – Oslikavanje papirnih tacni salvetnom tehnikom.
 • 30. XI. 2012.Parti.

Specijaliteti makedonske kuhinjeSpecijaliteti makedonske kuhinjeU ponedjeljak, 10. XII. 2012. godine, Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, organizacijom javne tribine "Nacionalne manjine u životu zajednice – uloga i značaj žena", obilježili su u belomanastirskom Društvenom centru Međunarodni dan ljudskih prava. To obilježavanje jedna je od aktivnosti koje su provedene u okviru projekta "Važno je imati podršku". Provedbu toga projekta financira Europska Unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Društveni centar - 'Oazino' sjedišteDruštveni centar - 'Oazino' sjedišteU ponedjeljak uveče, 10. XII. 2012. godina, u belomanastirskom Društvenom centru održan je prvi sastanak novog Nadzornog odbora (NO) Mirovne grupe Oaza. Sastanku su prisustvovali Vesna Nedić, predsjednica "Oaze", te Sandra Kušenić i Milenko Stanić, članovi Nadzornog odbora. Opravdano je bila odsutna članica NO Ankica Bilandžić (Bilje).

Sastanak je imao sljedeći dnevni red:

 • 1. Upoznavanje s radom "Oaze"
 • 2. Daljnja komunikacija
 • 3. Razno

Ad 1.
Projekt-koordinatorica je upoznala prisutne s dosadašnjim radom "Oaze". Pripremila im je mali izvještaj u kome su bili prikazani:

Topli obrok svaki radni danTopli obrok svaki radni danSocijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka, koju "Oaza" pruža kroz svoj trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", odvija se i dalje, a financiraju je Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir. Trenutno je tom socijalnom uslugom, s preporukama Centra za socijalnu skrb, obuhvaćeno 40 osobas područja Grada Belog Manastira, kojima je takav obrok najpotrebniji.

Topli obroci stižu svakog radnog dana iz kuhinje Crvenog križa Osijek u posebnim posudama – jelonošama, koje "Oazin" razvozač Ljubo također svakodnevno razvozi korisnicima i od njih preuzima jučerašnje jelonoše, uredne i oprane.

Građane treba educirati da se zaštite od krađeGrađane treba educirati da se zaštite od krađeU petak, 7. XII. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održana je osma sjednica Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira. Na sjednici je bilo deset članova Vijeća i jedna članica radne skupine tog vijeća: Denis Čeh, Ivan Doboš, Veljko Frank, Iva Jeger Miser, Ivica Jurić, Ferenc Kovač, Damir Mendler, Predrag Prekodravac, Ines Rudić Pavliha, Predrag Stojanović i Vesna Nedić.

Sjednica je imala sljedeći dnevni red:

 •  Informacije o radu Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastir u 2012. godini
 •  Predstavljanje aktivnosti Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira u 2013. godini
 •  Pitanja i prijedlozi

U petak, 7. XII. 2012. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, s početkom u 13 sati, održan je u okrugli stol "Kako prepoznati ovisnost mladih". Okrugli stol je organizirala Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira u sklopu svog projekta "Naučimo volontirati", a povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Sofija Beuk, Ana Rebrina, Ivan Doboš, Adriana Traic Horvat, Damir Mendler (desno)Sofija Beuk, Ana Rebrina, Ivan Doboš, Adriana Traic Horvat, Damir Mendler (desno)Moderatorica je bila Jasna Petrović, a na okruglom stolu je bilo 18 učesnika: Sofija Beuk (Druga srednja škola), Ivan Doboš (Grad Beli Manastir), Veljko Frank (Gimnazija Beli Manastir), Ivica Jurić (Prva srednja škola), Đurđa Kocijan (Centar za socijalnu skrb), Marija Kribl i Dubravka Vučić (Zavod za javno zdravstvo OBŽ), Damir Mendler i Adriana Traic Horvat (OŠ "Dr. Franjo Tuđman"), Vilim Ravnjak (Policijska postaja Beli Manastir), Ana Rebrina i Senka Žigić (P.G.D.I.), Ines Rudić Pavliha (GDCK Beli Manastir) te Stela Fabijan, Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić("Oaza").

Okrugli stol 'Za veze bez nasilja' u Hotelu 'Panorama' u ZagrebuOkrugli stol 'Za veze bez nasilja' u Hotelu 'Panorama' u ZagrebuU četvrtak, 6. XII. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u zagrebačkom Hotelu "Panorama" prezentirana je publikacija "Za veze bez nasilja" na okruglom stolu s istom tematikom. Okrugli stol je organizirao zagrebački CESI u sklopu projekta "Povezani – za veze bez nasilja", koji provodi u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza Beli Manastir, udrugom Potencijal iz Rijeke, Udrugom Zora iz Čakovca i udrugom ZUM iz Pule i uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba.

Publikaciju su predstavile autorice Nataša Bijelić, Sanja Cesar (CESI), Kristina Manestar i Jasminka Tešević (Potencijal), dok je zaključke i preporuke predstavila Filipa Blažon (Udruga Zora).

'Povezani - veze bez nasilja' - projektni tim'Povezani - veze bez nasilja' - projektni timU četvrtak, 6. XII. 2012. godine, u Zagrebu je, nakon okruglog stola na kome je prezentirana zajednička publikacija "Za veze bez nasilja", u prostorijama CESI-ja održan treći i ujedno posljednji radni sastanak svih partnera na zajedničkom projektu "Povezani – za veze bez nasilja", kojega su financirali Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Grad Zagreb.

Sastanku su prisustvovali: Sanja Cesar i Nataša Bijelić (CESI), Filipa Blazon ("Zora"), Sanja Pavleković (ZUM), Jasminka Tešević i Kristina Manestar ("Potencijal") i Vesna Nedić ("Oaza").

Anketiranje vukovarskih srednjoškolacaAnketiranje vukovarskih srednjoškolacaPovodom Dana volontera (5. XII.) i obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Mirovna grupa mladih Dunav (MGM "Dunav) u Ekonomskoj školi Vukovar organizirala je prezentaciju kako bi srednjoškolce informirala o programu volontiranja u stranim državama kroz program Europske volonterske službe, koji je dostupan i mladima iz Hrvatske.

Srednjoškolcima je predstavljen i program rada Kluba mladih Vukovar (KM-VU) i projekt "Smanji dosadu - dovedi posadu" te su ih pozvali u uključivanje u aktivnosti kluba. Aktivnosti se provode u okviru spomenutog projekta uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

(Hrvatski radio Vukovar; tekst:  Jasenka Vrdoljak; foto: Željka Ćuk)

Srijeda, 05. 12. 2012.

Poziv na javnu tribinu

Javna tribina Nacionalne manjine u životu zajednice
- uloga i značaj žena -

održat će se 10. prosinca 2012. (ponedjeljak) u 18 sati u prostorijama
Društvenog centra (Ulica Jozsefa Antala 3) u Belom Manastiru

Predstavljanje rada u zajedniciPredstavljanje rada u zajedniciUdruženje "Baranja" u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza Beli Manastir organizira javnu tribinu povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Javna tribina je jedna od aktivnosti koje se provode u okviru projekta "Važno je imati podršku", koji je financiran sredstvima Europske Unije te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

Pozivamo Vas da se pridružite obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava tako što ćete, kao pripadnica nacionalne manjine, predstaviti svoj društveni angažman u zajednici te ukazati na važnost uključivanja žena u različite vidove života u zajednici.

Učesnici konferencije u Hotelu 'Osijek'Učesnici konferencije u Hotelu 'Osijek'U utorak, 4. XII. 2012. godine, s početkom u 13,30 sati, u Hotelu "Osijek" i u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO) održan je prvi dio I. međunarodne konferencije "Razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva na području jugoistočne Europe". Dvodnevna konferencija organizirana je u povodu obilježavanja Međunarodne godine zadrugarstva u svijetu i 150 godina tradicije razvoja zadrugarstva na području Hrvatske.

Na početku konferencije pozdravne riječi učesnicima uputili su Krešimir Bubalo (osječki gradonačelnik), Željko Kraljičak (zamjenik osječko-baranjskog župana), Vedrana Stecca (predsjednica Hrvatskog saveza zadruga) i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

U petak, 7. XII. 2012. godine, od 13 do 14 sati, u belomanastirskom Društvenom centru, Ulica J. Antala 3, održat će se

OKRUGLI STOL

"Kako prepoznati ovisnost mladih"

Okrugli stol organizira Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, a u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

U svojstvu sudionika i govornika pozvani su:

 • predstavnik Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
 • socijalni radnik Centra za socijalnu skrb, Beli Manastir
 • predstavnik Policijske postaje Beli Manastir
 • pedagozi belomanastirskihsrednjih škola i osnovne škole
 • članovi Vijeća za prevenciju ovisnosti Grada Belog Manastira
 • predstavnici udruga

Moderatorica okruglog stola bit će: Jasna Petrović.

Može li se na slici prepoznati ovisnost mladih?Može li se na slici prepoznati ovisnost mladih?

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok