MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Četvrtak, 31. 03. 2011.

Završetak informatičke obuke

Završetak informatičke obuke
Dodjela potvrda o završenoj informatičkoj obuci

U četvrtak, 31. III. 2011. godine, završen je u "Oazinom" internet-klubu još jedan ciklus osnovne informatičke obuke, koji je trajao dva mjeseca, a odvijao se dva-tri puta tjedno po 2-3 školska sata, ovisno o dogovoru predavača Ratka Mrđe i asistenta Davora Friča s polaznicima. U početku je bilo 10 polaznika i polaznica, ali je jedna osoba – zbog drugih obaveza – odustala pa je na kraju obuku završilo devet polaznika: Zora Antunović, Damir Devald, Valerija Fabi-Oršić, Tanja Marković, Vesna Popović, Greta Rehlicki, Radmila Sarkanjac, Gordana Stefanović i Jovica Stojković.

Srijeda, 30. 03. 2011.

Baranjske bisernice

Judit Abri Pacl (Suza)
Judit Abri Pacl
Na svečanom otvaranju (4. III. 2011), na svečanom zatvaranju (30. III.) i / ili na razgledanju likovne izložbe "Baranjske bisernice", koja je bila otvorena u predvorju belomanastirskog kina i na kojoj su izlagale 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države, bilo je 14 umjetnica. Uglavnom su bile one koje žive u Belom Manastiru i Baranji te Mirjana Vojnović iz Beograda. "Oazin" fotoreporter snimio je većinu njih uz njihove slike.
Svečano zatvaranje likovne izložbe Baranjske bisernice
Devet baranjskih bisernica na zatvaranju izložbe

U srijedu, 30. III. 2011. godine, u večernjim satima, svečano je zatvorena likovna izložba "Baranjske bisernice", koja je u predvorju belomanastirskog kina bila otvorena skoro cijeli treći mjesec 2011. godine. Na zatvaranju su, uz predstavnike Mirovne grupe Oaza i Udruženja "Baranja" i neke goste, bile učesnice izložbe: Judit Abri Pacl iz Suze, Dragica Bartolić s Puškaša, Zdenka Horvat (rođena Kner) iz Branjinog Vrha, Rada Marković iz Darde te Irena Čegar, Kornelija Gere, Ljubica Molnar, Jelena Opačić-Matijević i Biserka Radišić iz Belog Manastira. U ime Mirjane Vojnović iz Beograda na zatvaranju je bio njen otac Radovan Stojanović iz Bolmana. Učesnica izložbe Jeca Senić iz Belog Manastira na izložbi je bila dva dana ranije jer zbog bolesti nije mogla biti ni na otvaranju, a ni na zatvaranju.

 

Likovno-kreativna radionica za žene
Radni stolovi poput šarene livade

U utorak, 29. III. 2011. godine, u belomanastirskom Društvenom centru održana je još jedna "Oazina" likovno-kreativna radionica za žene, koju je vodila Ana Jeličić. A na radionici korisnice i "Oazine" članice sređuju dojmove sa sinoćnje redovne sjednice "Oazine" skupštine. Teško je odrediti raspravljaju li življe o narativnom i financijskom izvještaju ili o torti kojom ih je počastila "Oazina" projekt-koordinatorica. No, nije ni važno, bitno je da su one zadovoljne i jednim i drugim te da se dobra "vibra" iz prethodne večeri prenijela na današnju radionicu.

 

Ponedjeljak, 28. 03. 2011.

Sjednica "Oazine" Skupštine

Redovna sjednica Skupštine MG Oaze
Predsjednica i radno predsjedništvo
U ponedjeljak, 28. III. 2011. godine održana je redovna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza Beli Manastir u prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru s početkom u 18 sati. Od ukupno 37 članova, sjednici je prisustvovalo 28 članova te je bio zadovoljen kvorum. Sjednici su prisustvovale još dvije osobe kao korisnice "Oazinih" radionica. Predsjednica "Oaze" i projekt-koordinatorica Vesnu Nedić podnijela je narativni i financijski izvještaj o radu u 2010. godini.

U narativnom izvještaju obuhvaćena su sva programska područja kojima se "Oaza" bavi, spomenuti svi napisani i odobreni projekti u 2010, projekti koji su preneseni iz prethodne godine, svi donatori, broj korisnika po projektima i sveukupan broj direktnih i indirektnih korisnika, zatim "Oazini" partneri, zastupljenost "Oaze" u medijima, sadržaj "Oazine" knjižnice i web-stranice te rad "Oazinog" volonterskog centra.

Ponedjeljak, 28. 03. 2011.

Za deset godina - 89 projekata

Torta za desetogodišnjicu pisanja projekata
Oazine aktivistice gase svijeću na torti
Redovna sjednica Skupštine
Mirovne grupe Oaza, održana u ponedjeljak, 28. III. 2011. godine, skoro se poklopila s desetom godišnjicom od kada je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić napisala svoj prvi projekt. Taj projekt zvao se "Kompjuterska radionica", bio je poslan 2001. godine Institutu Otvoreno društvo – Hrvatska, koji je financirala Fondacija Soros, i donio je "Oazi" 3.000 dolara. Za taj iznos kupljena su tri kompjutera i održana je informatička obuka za tri grupe polaznika. Iste godine dobivena su još tri projekta: od Vladinog ureda za udruge "Oaza" je prvo dobila 40.000 kuna za "Kompjutersku radionicu" pa 15.000 kuna za "Seminar o pravljenju upotrebnih predmeta od vune" te još 10.000 kuna od Zagrebačke banke za nastavak seminara.
Nedjelja, 27. 03. 2011.

"Proizvodnja" smeća ne jenjava

'Proizvodnja' smeća u Belom Manastiru
Velike količine biljne mase ...
Nakon što je u petak, 25. III. 2011. godine, nemarnim bacanjem pepela u kome je bilo žari zapaljen gradski kontejner smješten na uglu belomanastirske Školske i Ulice Matije Gupca, o čemu smo pisali ovdje, već u nedjelju prijepodne (27. III.) taj kontejner i prostor oko njega bili su zatrpani otpadom i smećem svih vrsta. Bilo je tu svega i svačega, no dominiralo je granje koje nastaje proljetnim orezivanjem voća. S pravom bi se moglo reći da nam industrijska proizvodnja stagnira i opada, a "proizvodnja" smeća ne da ne jenjava, nego ubrzano "napreduje".

Likovna izložba Baranjske bisernice
Bake iz Bolmana razgledaju izložbu
Likovna izložba "Baranjske bisernice", na kojoj smo predstavili 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države i koju su Belomanastirci i Baranjci mogli posjetiti skoro cijeli treći mjesec, polako se bliži svome kraju. Ako među čitaocima ove web-stranice ima još zainteresiranih ili ako netko slike i druge umjetnine želi razgledati još jednom, to može uraditi zaključno sa srijedom, 30. III. 2011. godine. U četvrtak, 31. III., autorice će polako dolaziti po svoja djela pa će tada već biti kasno.

Izložbu je dosada posjetilo mnogo posjetilaca, dosta ih se upisalo i u knjigu utisaka. Neke od posjeta, posebno one grupne, zabilježili smo i na ovim internetskim stranicama.

Beli Manastir - Beljsko naselje
Požar u gradskom kontejneru
U belomanastirskom Beljskom naselju, na uglu Školske i Ulice Matije Gupca, nalazi se tzv. ekootok, uz koji se u pravilnim vremenskim razmacima postavlja gradski kontejner za glomazni otpad. Na toj lokaciji, kao uostalom i na drugim lokacijama u Belom Manastiru, kontejner se brzo napuni i prepuni jer u njega građani bacaju velike količine biljne mase i granja te pepela u grijnoj sezoni, ali i mnogo drugog otpada, papira na primjer. A papir bi trebalo odlagati u drugi, za papir namijenjeni kontejner, kad bi građani htjeli razvrstavati otpad i kad bi se taj drugi kontejner praznio prije nego se prepuni.

U suprotnom nastupa ovakvo "stanje": u gradskom kontejneru mnogo papira, kartona i drugog zapaljivog otpada, nemarni građanin u kontejner istrese pepeo u kome ima žara – i što se desi?  Sve se zapali, kao što se zapalilo 25. III. 2011. godine, i dim počne kuljati iz kontejnera i širiti se po okolnim dvorištima i kućama… i eto posla za vatrogasce i – policiju!

Sastanak 'Oazinih' volontera
Igor Đorđević i Ana Jeličić
Nakon dvije edukativne radionice održane 18. i 19. III. 2011. godine, u Auto-školi "Ljubo" u petak, 25. III. 2011, održan je i sastanak "Oazinih" volontera s Nenom Arvaj i Igorom Đorđevićem, predstavnicima osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, a u sklopu projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema participatornoj demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus".

Na sastanku je dogovoren plan daljeg rada. Volonteri su dobili upitnike pa odmah mogu krenuti u akciju. Potrebno je anketirati 15-ak mladih od 16 do 30 godina, 15-ak roditelja čija su djeca tih godina i 15-ak građana koji ne spadaju ni u jednu od te dvije grupe.

Oazin internet-klub
Iako je vani stiglo proljeće...
"Oazin" internet-klub
radi od 9 sati prijepodne do 19 sati poslijepodne. Posjećenost je velika, svakodnevno kroz njega prođe preko 30 korisnika, što je zaista odlično. Je li to zato što je "Oazin" internet-klub jedno od rijetkih mjesta u Belom Manastiru koje pruža takvu uslugu ili je u pitanju još nešto, nije nam poznato. U svakom slučaju, brojna djeca u "Oazi" za računalom provode svoje slobodno vrijeme. Neki na "Oazinim" računalima uče za školu jer još mnogo djece nema vlastito računalo. Posjećenost je velika i čak sada kad proljeće dolazi i kad je vani je lijepo vrijeme i ugodno toplo.
Edukacija o marketingu
O marketingu od malih nogu
U petak, 25. III. 2011. godine, održana je edukativna radionica o marketingu u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo nešto zajedno", koji financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa. Na radionici je bilo petnaestero djece članova Dječje kreativne zadruge (DKZ) "Oazica", a edukaciju je vodila Jelena Opačić-Matijević. Djeci su pružene osnovne i njima prilagođene informacije o prodaji proizvoda i marketingu. Posebno zanimljivo bilo je smišljanje reklamnih slogana, od kojih će jedan biti izabran za buduće aktivnosti DKZ-a "Oazica":
- "Osmijeh je na našim licima – proizvode radimo sa srcem";
- "Kupite nešto, ne budite mamine maze, kupite nešto iz naše Oaze";
- "Humanitarci smo mi – postanite to i Vi".
Zgrada Centra za kulturu
Zgrada Centra za kulturu
Zgrada s naše fotografije nalazi se u strogom centru Belog Manastira, na uglu Trga slobode i Ulice kralja Tomislava. Nekada se zvala Narodni univerzitet, pa Narodno sveučilište (ili samo Sveučilište, kako se često naziva i danas), pa Pučko učilište, a danas se naziva Centar za kulturu jer je u njoj smješten Centar za kulturu Grada Belog Manastira. U njoj su i Gradska knjižnica, kinodvorana (i njeno predvorje koje se koristi kao izložbeni prostor i u kome je još uvijek otvorena izložba "Baranjske bisernice"), Osnovna glazbena škola, Društvo "Naša djeca", Ogranak Matice hrvatske, Auto-škola "Ljubo"…

Gradsko kazalište Beli Manastir
Glumcima su bliske i ostale umjetnosti
Gradsko kazalište Beli Manastir desetog travnja 2011. godine predstavit će se praizvedbom komedije "U Malom raju" ovogodišnjem državnom selektoru docentu Robertu Raponji, ravnatelju Drame HNK Osijek. Riječ je o novoj predstavi u dva čina, koja će - nakon što je odgleda selektor - biti i premijerno prikazana belomanastirskoj i baranjskoj javnosti. Ta je predstava jedna od 149 prijavljenih predstava za sudjelovanje na 51. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske, koji će se održati od 18. do 22. svibnja na otoku Hvaru. Gradsko kazalište Beli Manastir ujedno je i predstavnik Osječko-baranjske županije, a državni selektor izabrat će 15 predstava koje će se na otoku Hvaru boriti za titulu najbolje.

Gradsko kazalište svoje probe održava u belomanastirskoj kinodvorani pa su glumci, u pauzama proba, razgledali likovnu izložbu "Baranjske bisernice", koja je otvorena u predvorju kina. "Oazin" je fotoreporter iskoristio tu prigodu i snimio glumce za "Oazinu" web-stranicu.

Likovna izložba Baranjske bisernice
Ana Jeličić priprema posluženje
Danas je običaj da se mnoga kulturna događanja (otvaranje izložbe, promocija knjige, javna tribina, okrugli stol, edukacija, predavanje, prezentacija, godišnja skupština i sl.) završavaju zakuskama ili (kako se to u novije vrijeme kaže) domjencima. Njihova je svrha da zadrže posjetioce takvih događanja na neformalnom druženju i omoguće međusobno upoznavanje i razgovore u opuštenijoj atmosferi.

Takav običaj poštuje i Mirovna grupa Oaza kad priređuje kulturna i druga događanja pa je tako bilo i  4. III. 2011. godine kad je otvarana likovna izložba "Baranjske bisernice". Međutim, kada na ovim internetskim stranicama izvještavamo o događanjima koja završavaju zakuskama, obično imamo obilje važnijih fotografija pa za zakusku ili nema mjesta ili se i fotografi opuste pa zakusku i ne snime.

Subota, 19. 03. 2011.

Edukacija "Oazinih" volontera

Edukacija Oazinih volontera
Upoznavanje predavača i volontera
Centar za mir nenasilje i ljudska prava Osijek, u partnerstvu s Volonterskim centrom Osijek, i ove godine nastavljaju provedbu projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema participatornoj demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus". Cilj toga projekta je jačanja kapaciteta zajednice i pokretanja građana (posebno marginaliziranih skupina) na zajedničko rješavanje problema važnih za razvoj zajednice korištenjem demokratskih mehanizama u multietničkim područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Jedna od aktivnosti projekta jest i provedba istraživanja potreba i problema u zajednici za koje su im potrebni volonteri. Kako je "Oaza" u zajednici prepoznata kao organizacija koja motivira ljude na volontiranje te kako su prošle godine "Oazini" volonteri vrlo aktivno sudjelovali u tom projektu, voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić animirala je volontere iz svoje baze da ponovo učestvuju u projektu.

Likovna izložba Baranjske bisernice
Brojni pojedinci posjećuju izložbu
Kao što smo pisali više puta na ovim internetskim stranicama, likovna izložba "Baranjske bisernice", na kojoj izlažu 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države, bit će otvorena do 31. III. 2011. godine, a može se posjetiti svaki radni dan od 8 do 14 i od 17 do 20 sati u predvorju belomanastirskog kina.

Izložbu su dosad posjetili mnogi pojedinci iz Belog Manastira, ostalih baranjskih mjesta, ali i iz drugih krajeva. Bilježimo i grupne posjete: sedmi razred belomanastirske osnovne škole u koji ide sin jedna od naših slikarica, "Oazina" likovno-kreativna radionica za žene, Dječja kreativna radionica "Oazica", belomanastirski pododbor SKD-a "Prosvjeta", Klub žena liječenih na dojci Mamma Beli Manastir, "Oazini" volonteri koji 18. i 19. III. imaju radionicu…

Četvrtak, 17. 03. 2011.

Torta – kolač okruglog oblika

Baranjske torte
Savicina torta za Novu godinu
Među čitaocima ovih internetskih stranica sigurno nema ni jednoga (a da čitateljice i ne spominjemo) koji ne zna što znači riječ torta. Usprkos tome prepisat ćemo definiciju te riječi iz Anić-Goldsteinovog "Rječnika stranih riječi": "torta … kolač okrugla oblika, s preljevom i nadjevom (od voća, kreme i sl.)". Uz tu definiciju, u spomenutom rječniku objašnjeno je i kako je nastala riječ torta. U naš je jezik ušla iz njemačkoga, gdje ima oblik Torte. U njemački je ušla iz talijanskoga (torta), a u talijanski iz latinskoga, u kome je imala isti oblik kao i u našem i značila – okrugli kruh. I, zaista, torta je obično okruglog oblika, ali može imati i bilo koji drugi, ponekad i veoma neobičan oblik.

Prezentacija poticanja i sufinanciranja zapošljavanja
Miroslav Vanek i Nina Marković
U srijedu, 16. III. 2011. godine, od 10 do 12 sati, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici održana je prezentacija  poticanja i sufinanciranja zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu, koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), i poticanja malog i srednjeg poduzetništva, koje financira Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Na prezentaciji je u ime Mirovne grupe Oaza bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Cilj prvog dijela prezentacije bio je da se prisutni upoznaju s mjerama aktivne politike zapošljavanja u nadležnosti HZZ-a te s novostima, uvjetima i s potrebnom dokumentacijom za sufinanciranje zapošljavanja i samozapošljavanja. Miroslav Vanek, rukovoditelj Odsjeka mjera aktivnog zapošljavanja u HZZ-u Osijek, predstavio je mjere aktivnog zapošljavanja.

Pomoć starim osobama
Gerontodomaćica Gordana pere suđe

"Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović i u drugom mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (20 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 152.

Gerontodomaćice su ukupno odradile: 57 puta spremanje kuća i stanova, 14 puta uređivanje i pospremanje dvorišta, 36 puta nabavki najrazličitijih namirnica, 12 puta spremanje jednostavnijih jela (palačinke i sarma, na što su se neki već navikli). 19 puta pranje posuđe, 6 puta pranje krupnijih komadi rublja, jedanput pomoć u održavanju lične higijene i jedanput popravak odjeće. Kućne račune gerontodomaćice su plaćale 4 puta, 3 puta su išle u ambulantu po recepte za lijekova i podigle ih u apotekama.

Edukacija o zlostavljanju, nasilju i diskriminaciji
Pravnik Milorad Nenadović, Udruženje 'Baranja'
U ponedjeljak, 14. III. 2011. godine, s početkom u 14 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je prva od šest edukacija članova i članica pet timova podrške. Edukaciju su organizirali Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Već smo pisali na ovim stranicama da svaki od pet timova podrške čine tri osobe - socijalni radnik, medicinska sestra i predstavnica udruge koja radi sa ženama na određenom području. Kroz šest edukacija članovi i članice timova podrške bit će detaljnije upoznati s problematikom i metodologijom rada na terenu, gdje će u razdoblju od 18 mjeseci Baranjke, a po potrebi i ostale građane, savjetovati o ostvarivanju ljudskih prava i upoznati ih s procedurom koju moraju proći da bi se riješio njihov problem.
Belomanastirski pododbor SKD 'Prosvjete'
Članovi 'Prosvjete' posjetili likovnu izložbu

U subotu, 12. III. 2011. godine, održana je redovna godišnja skupština belomanastirskog pododbora SKD "Prosvjete", koji ima 16 članova. Prema izvještaju o radu, koji je podnio predsjednik Pododbora Dejan Jeličić, u prošloj, 2010. godini Pododbor je imao 50 aktivnosti, od kojih su neke provedene kroz rad i nastupe belomanastirskog SKUD-a "Jovan Lazić". Skupština je prihvatila taj izvještaj, kao i financijski izvještaj te plan rada za 2011. godinu, iako je rečeno da Pododbor nije dobio onoliko novca koliko mu je bilo odobreno, a vjerovatno ni u 2011. neće dobiti onoliko koliko bi mu bilo potrebno za planirane aktivnosti.

Poslije završetka skupštine, većina članova (njih desetak) prihvatila je ideju da se kolektivno posjeti velika likovna izložba "Baranjske bisernice", koja je ovog mjeseca otvorena u Belom Manastiru, i da se time na simboličan način podrže kulturna zbivanja u Baranji.

Oazin internet-klub
Internet-klub radi svaki radni dan od 9-19 sati

I u ovoj, 2011. godini "Oazin" internet-klub radi svakog radnog dana od 9 do 19 sati. Korisnicima je na raspolaganju 14 kompjutera, deset u jednoj i još četiri u drugoj prostoriji. U klubu dežuraju "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević,  Dubravka Simendić i Snježana Stojanović. Kompjutere održava i također dežura i Davor Frič. O svakom korisniku i svakom posjetu Internet-klubu vodi se evidencija. Od početka prošle, 2010. pa do kraja 2. mjeseca 2011. godine usluge kluba koristilo je 306 različitih osoba. U prvom mjesecu 2011. bilo je 912, a u drugom 869 posjeta, ukupno 1.781 posjet.

DKZ 'Oazica' na izložbi 'Baranjske bisernice'
Baš je dobar ovaj konj!
U petak, 11. III. 2011. godine, petnaestak članovi Dječje kreativne radionice (DKZ) "Oazica", predvođeni svojim "tetama" Stelom i Jelenom, posjetili su likovnu izložbu "Baranjske bisernice", na kojoj 22 baranjske slikarice, koje danas žive u četiri države, izlažu četrdesetak slika i drugih umjetničkih predmeta. Izložba je otvorena do 31. III. svaki radni dan od 8 do 14 i od 17 do 20 sati.

Mali "Oazini" korisnici u prvi mah nisu baš bili oduševljeni idejom da posjete izložbu u predvorju belomanastirskog kina, ali su se ipak zabavili i izrazili svoje mišljenje o izloženim slikama. Većina je bila oduševljena slikama prirode i životinja, što je bilo i za očekivati s obzirom na njihov uzrast.

Kad su završili s razgledanjem, upisali su se u knjigu utisaka, a večer su završili na toploj čokoladi. Njihove "tete" pohvaljuju cijelu grupu jer su svi bili jako pristojni i dobri.

Informatička obuka
Svi polaznici dolaze na svako predavanje...
Osnovna informatička obuka, koja je počela 1. II. 2011. godine u "Oazinom" internet-klubu, punom parom ide dalje. Obuku pohađa deset polaznika: Zora Antunović, Damir Devald, Valerija Fabi-Oršić, Tanja Marković, Vesna Popović, Greta Rehlicki, Goran Repalust, Radmila Sarkanjac, Gordana Stefanović i Jovica Stojković. Predavač je "stari" "Oazin" informatičar Ratko Mrđa, uz asistenciju "Oazinog" zaposlenika Davora Friča. Obuka se održava najčešće utorkom i četvrtkom (ovisno o dogovoru polaznika s predavačem), a traje oko tri školska sata. Predavač i asistent zadovoljni su napretkom polaznika, koji su već usavršili osnove rada na računalu.
Srijeda, 09. 03. 2011.

"Oazine" nove gerontodomaćice

Dragana Vranješ
Gerontodomaćica D. Vranješ na izložbi Baranjske bisernice
Od 28. II. 2011. godine u "Oazi" rade dvije nove gerontodomaćice, dvije dugotrajno nezaposlene žene Marija Ćosić iz Branjinog Vrha i Dragana Vranješ iz Belog Manastira, a sredstva za njihove plaće daje Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) preko mjere zapošljavanja – javnih radova. One će raditi na projektu pomoći starim i nemoćnim osobama do 27. VIII. 2011. Odmah nakon sklapanja ugovora o zapošljavanju započele su s radom. Prvo su se upoznale s "Oazinim" statutom, radom i aktivnostima. Kako su one, zbog zahtjeva HZZ-a, zaposlene mjesec dana prije nego što je prestao rad dviju ranije zaposlenih gerontodomaćica, u tih mjesec dana novozaposlene gerontodomaćice će, uz upoznavanje rada sa starim i nemoćnim osobama, obavljati i druge dužnosti u "Oazi" (npr. dežurstvo u internet-klubu i na likovnoj izložbi "Baranjske bisernice").
Oazin raštimani orkestar
Oazin raštimani orkestar izazvao je opću pažnju

Na osmom Pokladnom karnevalu u Belom Manastiru, održanom 8. III. 2011. godine, učestvovala je i vesela sviračko-muzikantska ekipa sastavljena od dječaka i djevojčica s "Oazinih" dječjih kreativno-likovnih radionica, koji danas djeluju kao Dječja kreativna zadruga "Oazica". Iako su u karnevalskoj povorci stupali zadnji, njihov raštimani orkestar privukao je opću pažnju, i to ne samo zato što su – predvođeni svojim tetama Stelom i Jelenom – stvarno svirali vrlo, vrlo "raštimano", nego i zato što su nosili veliki transparent na kome se kočoperio vrlo aktuelan slogan:
Kakva država takav i orkestar.

O Pokladnom karnevalu postavili smo  članak i na Vikipediju (pogledati ovdje)

Pokladni kaarneval u Belom Manastiru 2011. godine
Kakva država takav i orkestar

U utorak, 8. III. 2011. godine, održan je na glavnom belomanastirskom trgu tradicionalni, osmi po redu, Pokladni karneval u organizaciji Grada Belog Manastira, Turističke zajednice Baranje te Centra za kulturu. U pokladnoj povorci, koja je krenula od OŠ "Dr. Franjo Tuđman", sudjelovalo je oko 1100 maskiranih učesnika predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Polaznicima vrtića i učenicima, kao sudionici maskirane povorke ili kao "pomoćno osoblje" u dijeljenju krofni i čaja, priključile su se i neke belomanastirske udruge:  Mirovna grupa Oaza, "Mađarska katolička žena", "Hrvatska žena" i "Hrvatsko srce".

 U pokladnoj povorci, sa svojim raštimanim orkestrom i svojim "tetama" Stelom i Jelenom, učestvovala je i Dječja kreativna radionica "Oazica" (o kojoj donosimo i poseban članak), dok su se "Oazine" aktivistice Ana, Dubravka i Vesna dobro "ugrijale" dijeleći krofne izgladnjelim maškarantima.

Oazine kreativke na izložbi Baranjske bisernice
Oazine kreativke razgledaju izložbu
Kao i svakog utorka, tako je i 8. III. 2011. godine održana "Oazina" likovno-kreativna radionica. Ništa neobično, reklo bi se, međutim zanimljivost je u tome što je taj utorak nosio datum osmi mart (8. III.) kad se obilježava Međunarodni dan žena, pa je voditeljica radionice Ana Jeličić radionicu htjela učiniti malo neobičnom. Zato je "Oazine" korisnice – kreativke pozvala na razgledavanje likovne izložbe baranjskih umjetnica pod nazivom "Baranjske bisernice", koja je četiri dana ranije postavljena u predvorju kina Beli Manastir i to baš u čast toga za žene važnog datuma. Ove, 2011. godine obilježava se stota obljetnica  prve "ženske pobune" protiv diskriminacije i nepravde, koja je i bila neposredni povod za ustanovljivanje Dana žena.
Mali katalog likovne izložbe 'Baranjske bisernice'
Mali katalog izložbe
Za otvaranje likovne izložbe "Baranjske bisernice", koje je upriličeno u petak, 4. III. 2011. godine, s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirske kino-dvorane, pripremili smo i mali katalog na 4 stranice, u kome smo – uz osnovne informacije o izložbi – dali i popis svih izloženih slika i drugih umjetničkih predmeta. Katalog informira posjetioce o onome što na izložbi može vidjeti, a ako ga ponesu kući, mogu ga pokazati ili pokloniti i drugim potencijalnim posjetiocima. Predviđeno je da će se do zatvaranja izložbe objaviti i reprezentativni katalog izložbe "Baranjske bisernice" jer to – i umjetnice koje sudjeluju u tom jedinstvenom pothvatu i sama izložba – zaslužuju.

Na izložbi, inače, sudjeluju 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države s ukupno 41 izloškom. Izložba je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku" koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira. Projekt financira Europska Unija, a izložba je organizirana u suradnji s belomanastirskim Centrom za kulturu. Bit će otvorena do 31. III. pa još jednom pozivamo Belomanastirce i Baranjce da pogledaju bisere baranjske likovne umjetnosti. To mogu uraditi svakog radnog dana od 8 do 14 i od 17 do 20 sati.

Ponedjeljak, 07. 03. 2011.

Dosta priče, idemo raditi!

Simbolična srca
Simbolična srca s kreativnih radionica
Prošla su već dva mjeseca ove, 2011. godine, u kojima je Mirovna grupa Oaza nastavila sa svojim redovitim aktivnostima, među koje spada i likovno-kreativna radionica za žene, koja se održava svakog utorka od 18 do 20 sati u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Voditeljica radionice je Ana Jeličić. U ta dva mjeseca održano je ukupno šest radionica na koje su se odazivale "Oazine" vjerne korisnice, koje "Oazu" podržavaju već desetak godina.

Pitate se zašto? – Zato što su prepoznale vrijednosti druženja i razgovora, zajedničke kave, a prvenstveno zato što kroz radionice otkrivaju nove vještine kreativnog izražavanja, vještine koje mogu upotrijebiti u svakodnevnom životu u izradi raznih malih suvenira i poklončića, kojima će razveseliti svoje prijatelje, rođake i poznanike.

Likovna izložba 'Baranjske bisernice'
Mirjana Vojnović govori na otvaranju izložbe
Na otvaranju likovne izložbe "Baranjske bisernice" bile su skoro sve umjetnice koje žive u Baranji, a one koje su izostale, izostale su zbog zdravstvenih razloga. Pozvali smo, naravno, i umjetnice koje žive daleko od Baranje, ali nismo mogli očekivati da nam u goste dođu čak i one koje žive u Njemačkoj ili npr. Argentini.

Ipak, jedna je umjetnica – Mirjana Vojnović – prevalila nekih dvjestotinjak kilometara i iz Beograda stigla u Beli Manastir. Nju smo zamolili da se u ime svih umjetnica obrati okupljenoj publici i iznese joj svoja viđenja naše izložbe. Vjerno prenosimo njene emotivne riječi izgovorene 4. III. 2011. godine u predvorju belomanastirskog kina:

Subota, 05. 03. 2011.

Baranjske likovne umjetnice

Likovna izložba 'Baranjske bisernice'
Jelena Opačić-Matijević i Danijela Pendić
Na otvaranju likovne izložbe "Baranjske bisernice" (4. III. 2011) željeli smo ukratko opisati samu izložbu i s dvije-tri rečenice predstaviti svaku umjetnicu. Međutim, kako na toj izložbi izlažu 22 umjetnice predstavljanje bi dugo trajalo pa smo odustali od takve zamisli i izložbu otvorili onako kako je opisano u prethodnom članku. Na web-stranici, međutim, pažnja posjetilaca nije ograničavajući faktor pa možemo objaviti cijeli tekst.

Priprema izložbe
Izložba "Baranjske bisernice" zamišljena je kao izložba svih baranjskih likovnih umjetnica koje su stekle afirmaciju na likovnim kolonijama i izložbama i čiji likovni rad ima odjeka u javnosti. Pod baranjskim likovnim umjetnicama smatramo sve one umjetnice koje se bave likovnim stvaralaštvom u najširem smislu, a rođenjem, životom ili radom vezane su za Baranju.

Otvaranje izložbe 'Baranjske bisernice'
Vesna Nedić, Edo Jurić i Jasna Petrović
Kao što smo danima najavljivali, u petak, 4. III. 2011. godine, s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirske kino-dvorane otvorena je likovna izložba "Baranjske bisernice", na kojoj sudjeluju 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države s ukupno 41 izloškom. Ta je izložba jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku" koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira. Projekt financira Europska Unija, a izložba je organizirana u suradnji s belomanastirskim Centrom za kulturu. Izložba će biti otvorena do 31. III. pa još jednom pozivamo Belomanastirce i Baranjce da pogledaju bisere baranjske likovne umjetnosti.
Izložba 'Baranjske bisernice'
Džambo-plakat na city lightu kod pošte
U četvrtak, 3. III. 2011. godine, sve je spremno za otvaranje likovne izložbe "Baranjske bisernice", na kojoj će sudjelovati 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države s ukupno 41 izloškom. Danas su postavljeni plakati na zgradi belomanastirskog kina te dva džambo-plakata (neki bi rekli veleplakata) na tzv. "city light-ovima" u samom centru Belog Manastira, kod pošte i kod robne kuće. Plakat je dizajnirala i štampala belomanastirska tvrtka Devas-media, a fotografije umjetnina koje su na plakatu snimio je Josip Farkaš iz Foto-kino kluba "Baranja-film".

Likovna izložba 'Baranjske bisernice'
Još dva dana do otvaranja izložbe
U petak, 4. III. 2011. godine, s početkom u 18 sati, a u predvorju belomanastirskog kina, otvaramo likovnu izložbu "Baranjske bisernice", na kojoj će sudjelovati 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države s ukupno 41 izloškom. Većina poslova već je obavljena: slike i drugi umjetnički predmeti već su postavljeni, mediji obaviješteni, pozivnice za otvaranje poslane ili uručene, knjiga utisaka kupljena, plakati odštampani, mali katalog upravo se priprema, scenarij otvaranja koncipiran, osvježenje za goste će biti, nastup na lokalnom radiju dogovoren…

Izložba će biti otvorena do kraja trećeg mjeseca svaki radni dan od 8 do 14 i od 17 do 20 sati. Zato iskoristite ovu jedinstvenu priliku da vidite što sve mogu napraviti baranjske likovne bisernice.

 

Izložba 'Baranjske bisernice'
Priprema za postavljanje izložbe

Na likovnoj izložbi "Baranjske bisernice" (4-31. III. 2011) sudjelovat će 22 učesnice s ukupno 41 izloškom. Izlagat će likovne umjetnice koje su rođenjem, životom ili radom vezane za Baranju, a koje većinom i danas žive u Baranji, ali ih ima i iz drugih hrvatskih gradova i iz drugih zemalja, čak i iz daleke Argentine. Na sudjelovanje u izložbi pozvali smo sve one umjetnice za koje smo znali da su sudjelovale na likovnim kolonijama i likovnim izložbama i sve su prihvatile učešće.

 

Ipak, broj od 22 umjetnice nije konačan. Ima ih još nekoliko. Do nekih nismo uspjeli doći, za neke smo saznali prekasno, pa kako žive u inozemstvu njihovi radovi ne bi mogli na vrijeme stići u Beli Manastir. Nadajmo se da će biti prilike da se i njihovi radovi izlože na jednoj sličnoj izložbi.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok