MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Lokalni izbori 2009. godine
Promatrači: Stojan Alapović (SDP) i Vesna Nedić (GONG)

Na lokalnim izborima održanima 17. V. 2009. godine ni jedan od četvorice kandidata za gradonačelnika Belog Manastira nije dobio više od 50 % glasova birača izašlih na izbore pa je 14 dana kasnije, 31. V. 2009, održan drugi krug izbora u kome su se nadmetala dva najbolje plasirana kandidata iz prvoga kruga. U drugom krugu ovogodišnjih izbora, na biračkom mjestu broj 9 u Domu zdravlja Beli Manastir, "Oazina" predsjednica Vesna Nedić bila je GONG-ova volonterska promatračica. Time je "Oaza" dala još jedan doprinos općem dobru.

Edukacija o marketingu
Laura Blagus, Poduzetnički centar
U petak, 29. V. 2009. godine, s početkom u 12 sati, a u sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", u etnoselu belomanastirskog Hotela Patria održana je edukacija pod nazivom "Što trebamo znati o marketingu?". Edukaciji su prisustvovale 23 žene koje dolaze na "Oazine" kreativne radionice.

Edukaciju je držala Laura Blagus, direktorica Poduzetničkog centra Beli Manastir. Govorila je općenito o marketingu, koncepciji i planu marketinga, veličini tržišta, kupcima i konkurentima, distribuciji, cijeni i vrijednostima proizvoda, promociji, … Edukacija je završena ručkom i druženjem.

Promocija romana Govori istinu
Svetlana Zelenković predstavlja svoj roman
Dvadesetak Belomanastiraca, a među njima i tada kandidat za gradonačelnika, a dva dana kasnije novi belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, imali su prilike 29. V. 2009. godine u sali SKUD-a "Jovan Lazić" prisustvovati promociji romana "Govori istinu" spisateljice Svetlane Zelenković. Promociju je organizovao belomanastirski pododbor SKD-a "Prosvjeta". Roman je, nakon uvodnih riječi predsjednika pododbora Milenka Stanića, promovirala sama autorica, a publika je poticajnim pitanjima pomogla da se stvori prijatna atmosfera i da to veče ostane u prijatnom sjećanju i autorici i svim prisutnim građanima.

Engleski za darovite gimnazijalce
Dodjela certifikata i poklona
Prošle, 2008. godine Mirovna grupa Oaza dobila je od Zagrebačke banke, u kategoriji "Znanjem do uspjeha", donaciju u iznosu od 62.700 kuna za projekt "Besplatni engleski za darovite baranjske gimnazijalce". Tečaj se odvijao u učionicama Gimnazije Beli Manastir, i to za dvije grupe gimnazijalaca. Prvu ili početnu činili su učenici prvog i drugog razreda, a drugu ili naprednu učenici trećeg i četvrtog razreda (koji su već pohađali sličan tečaj 2007. godine). Nastava se odvijala od 9. I. 2009. godine jedanput tjedno, i to za prvu grupu četvrtkom, a za drugu petkom od 18.00 do 19.30 sati.

Nakon 70 sati nastave, koju je držala Gordana Čiča, obje su grupe uspješno završile tečaj i to proslavile 28. V. 2009. godine dodjelom certifikata, poklona i druženjem u belomanastirskoj piceriji. Tom je prilikom "Oaza" polaznike tečaja nagradila vrijednim knjigama na engleskom, velikim čokoladama i - pizzama.

Edukacija volontera u Orahovici
Novinarka Slavonskog doma kao volonterka

Na edukaciji tima "Oazinih" volontera u Dječjem odmaralištu "Merkur" Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici (od 22. do 24. V. 2009) kao volonter bila je i Biljana Bekić, belomanastirska dopisnica osječkog dnevnog lista "Slavonski dom". Svoja iskustva s te edukacije ona je opisala i objavila u članku štampanom 28. V. 2009. godine na 20. stranici tih novina. Članak prenosimo u cijelosti. Uz taj članak objavljena je i anketa "Jeste li zadovoljni edukacijom?", koju također prenosimo u cijelosti, ali kao poseban članak na "Oazinim" internetskim stranicama.

Anketa iz Slavonskog doma
Mihalj Kedveš i Željana Laketa (samo na slici)
Uz članak "Prvi volonteri prošli edukaciju", koji je novinarka Biljana Bekić - također učesnica edukacije tima "Oazinih" volontera u Orahovici od 22. do 24. V. 2009. godine – objavila u osječkom dnevnom listu "Slavonski dom" od 28. V. 2009. godine, objavljena je i anketa "Jeste li zadovoljni edukacijom?", koju (kao i članak) prenosimo u cijelosti.

Ispunjena očekivanja

MIHALJ KEDVEŠ, učenik, Kneževi Vinogradi
- Bilo je lijepo. Prvi sam put na ovakvoj edukaciji i seminari su za mene bili jako poučni, a način rada nešto novo. Iako se nisam baš odmorio jer smo stalno s nečim bili zauzeti, jako su mi se dopala ova tri dana.

Sastanak tima Oazinih volontera
U prvom planu: Ana i Jasna Petrović
U srijedu, 27. V. 2009. godine, tri dana nakon povratka s edukacije u Orahovici, sastao se tim "Oazih" volontera u etnoselu belomanastirskog Hotela Patria. Na sastanak su došli svi volonteri koji su bili u Orahovici.

Na početku sastanka podijeljeni su im sljedeći materijali:
prijavnica za volontera, koju su svi odmah popunili i tako zvanično postali "Oazini" volonteri;
opis prvog volonterskog posla koji su se obavezali obaviti kad su se prijavljivali na edukaciju (anketiranje građana i organizacija / institucija);

Utorak, 26. 05. 2009.

"Oaza" na Osječkoj televiziji

Logo Osječke televizije
Logo Osječke televizije
U članku "'Oaza' na Međunarodnom danu muzeja u Osijeku" (18. V. 2009) napisali smo da je "Oaza", zahvaljujući svom štandu na Međunarodnom danu muzeja u Arheološkom muzeju iz Osijeka, dobila poziv od Osječke televizije za sudjelovanje u emisiji "Akvarel". Taj je poziv sa zadovoljstvom prihvaćen pa su Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić 26. V. 2009. sudjelovale u spomenutoj emisiji emitiranoj od 17.05 do 17.20 sati.

"Oazine" aktivistice priredile su u TV-studiju malu izložbu radova s kreativnih radionica, a potom su ukratko govorile o projektu "Pomoć za nezaposlene žene iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, i o radionicama koje se održavaju u sklopu toga projekta te o tome kako je "Oaza" nastala i kako radi. Tokom emisije gledaocima koji su se prvi javili telefonom poklonjene su dvije vrećice: jedna sa sloganom "Vreće ne u smeće" i jedna ručno oslikana na kreativnoj radionici, dok su četirima osobama u studiju aktivistice poklonile po jedan "Oazin" proizvod.

Tečaj njemačkog jezika
7 polaznika uspješno je završilo tečaj

U utorak, 26. V. 2009. godine završen je "Oazin" tečaj njemačkog jezika za naprednu grupu polaznika. Tečaj se odvijao u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Predavanja su započela 3. IV. 2009. godine, a održavala su se u početku 2 puta tjedno po 3 sata, a kasnije 3 puta tjedno po 3 sata. Predavačica je bila Izabela Wilhelm-Arsić iz Čeminca. Ovaj tečaj, kao i tečaj engleskog jezika, organiziran je u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje isključivo za nezaposlene osobe kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Okrugli stol s poduzetnicom
Dušanka Rakić (u sredini u crnom)

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, održavaju se i okrugli stolovi na kojima poznate baranjske poduzetnice govore o tome kako su počele svoj posao, jesu li zadovoljne, imaju li problema zato što su žene, isplati li se to što rade…

Prvi okrugli stol (s poduzetnicom Nadom Gledić) održan je 31. III. 2009. godine, a drugi 21. IV. (s poduzetnicom Danijelom Bošnjak). Potom je 25. V. 2009. na red došao treći okrugli stol (s poduzetnicom Dušankom Rakić, vlasnicom ugostiteljskog obrta "Fontana" iz Belog Manastira), na kome je bilo 13 korisnica.

Kreativna radionica
Kreativne žene na Oazinoj radionici

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, od 6. IV. 2009. godine, svakog ponedjeljka i utorka od 18 do 21 sat, održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne radionice. Ponedjeljkom kreativne radionice vodi Jelena Opačić-Matijević, a utorkom Ana Jeličić.

Edukacija volontera u Orahovic
Vježba komunikacije
Od petka do nedjelje, 22-24. V. 2009. godine, u Dječjem odmaralištu "Merkur" Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici održana je edukacija tima "Oazinih" volontera. Edukacija je imala naziv "Biti volonter", a organizirana je u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati" koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Trenerice su bile Nikoleta Poljak i Tanja Vidaković-Gal, aktivistice Volonterskog centra Osijek.

Na edukaciji je sudjelovalo 17 Baranjaca: Mihalj Kedveš, Ana i Jasna Petrović i Dalibor Stojanović iz Knežavih Vinograda;  Neven Jokić iz Grabovca; Vida Branković i Dragica Kovačević iz Bolmana te Biljana Bekić, Milijana Đukić, Vedrana i Zorka Frank, Danijela Grinfelder, Milena Janković, Željana Laketa, Sonja Nedić, Stanislav Simendić i Savica Vujatović iz Belog Manastira. U svojstvu organizatorica, a i  polaznice edukacije, bile su Ana Jeličić i Vesna Nedić.

Informatička obuka
Prva grupa
U utorak, 19. V. 2009. godine završena je besplatna informatička obuka za drugu i treću grupu nezaposlenih Baranjaca, koja je započela 25. III. Obuka se provodila kroz "Oazin" potprojekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke. Predavač je bio ing. Srđan Canjko.

Od 20 polaznika koji su krenuli na obuku njih 18 ju je uspješno završilo. Svi su polaznici besplatno dobili sav potreban materijal za učenje, a putnicima su refundirani putni troškovi.

Arheološki muzej Osijek
Arheološki muzej Osijek
18. V. 2009. godine, kao i prethodnih godina, širom svijeta obilježen je Međunarodni dan muzeja. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja bila je "Muzeji i turizam", a obilježavanje u Osijeku upriličili su – u suradnji Turističke zajednice Grada Osijeka i muzejskih institucija – Arheološki muzej Osijek (AMO), Galerija likovnih umjetnosti Osijek (GLUO) i Muzej Slavonije Osijek (MSO).

Arheološki muzej toga je dana bio otvoren od 10 sati prijepodne do ponoći, a ulaz je bio besplatan. Uz stalni postav, od 10 sati bili su postavljeni štandovi turističkih zajednica s turističkom ponudom pojedinih gradova, županija ili zaštićenih parkova prirode. Uveče, u 19 sati predstavljene su prirodne i kulturne znamenitosti Parka prirode Papuk, a u 20 sati započeo je koncert šansona Srđana Depola iz Rijeke.

Ispraćaj maturanata
Maturanti su ispraćeni s Godišnjakom maturanata

U petak, 15. V. 2009. godine, za 42 maturanta Gimnazije Beli Manastir, od kojih su neki "Oazini" korisnici i učesnici "Oazinih" projekata, priređen je svečani ispraćaj iz škole u kojoj su znanja sticali četiri godine. Ispraćaj je uključivao bogat program koji su tradicionalno pripremili učenici trećih razreda. Uz crvenu ružu maturantima je uručen i tvrdoukoričeni, prethodnog dana odštampani "Godišnjak maturanata Gimnazije Beli Manastir generacije 2008./2009.", u kome se na 76 stranica formata 21 x 26 cm nalazi čak 238 kolor-fotografija, uključujući i slike svih profesora te ravnatelja, pedagogice i nenastavnog osoblja.

Petak, 15. 05. 2009.

Kvadrilja u Belom Manastiru

Kvadrilja u Belom Manastiru
Živopisni ples na belomanastirskom korzu

U petak, 15. V. 2009. godine, u 12 sati preko 3.300 maturanata u gradovima Osječko-baranjske županije: Osijeku, Našicama, Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru plesalo je nekadašnji dvorski ples kvadrilju u sklopu projekta "Ispraćaj maturanata", koji su organizirali Osječko-baranjska županija i agencija "Koncert". Istovremeno kvadrilja se plesala i u pedesetak većih evropskih gradova. Time su maturanti pokušavali srušiti rekord u broju istovremenih plesača kvadrilje prethodnih generacija kako bi se upisali u "Guinnessovu knjigu rekorda". Na belomanastirskom korzu kvadrilju je plesalo preko 200 maturanata iz Gimnazije te Prve i Druge srednje škole. Člančić i fotoreportaža o plesanju kvadrilje u Belom Manastiru mogu se pročitati i vidjeti na internetskim stranicama Gimnazije Beli Manastir.

Poljoprivredna zadruga Rit
Dipl. ing. Stojanka Omerbašić i Gabrijela Čurman

Kao što je više puta istaknuto na ovim internetskim stranicama, "Oazine" platnene vrećice sa sloganom "Vreće ne u smeće" dijeljene su na ovogodišnjem Sajmu udruga Baranje svim građanima koji su potpisali peticiju protiv pretjerane upotrebe i bacanja plastičnih vrećica. Nakon sajma platnene vrećice podijeljene su i "Oazinim" partnerima na raznim projektima, ali i pojedincima i pojedinkama koji su "Oazini" korisnici ili suradnici.

Ne možemo, naravno, nabrojati imena svih tih pojedinaca i pojedinki, niti ih sve možemo prikazati fotografijama. No, u prilici smo da pokažemo da su "Oazine" platnene vrećice dospjele i u Poljoprivrednu zadrugu Rit Bilje sa sjedištem u Ulici Šandora Petefija u Lugu. Upraviteljica zadruga dipl. ing. Stojanka Omerbašić i službenica Gabrijela Čurman, koje su bile polaznice "Oazine" informatičke obuke, spremno su nam pozirale s "Oazinim" platnenim vrećicama.

Edukacija o menadžmentu volontera
Rješavanje zadataka u grupi
U srijedu i četvrtak, 13. i 14. V. 2009. godine u prostorijama Volonterskog centra Osijek održan je treći modul s nazivom "Volonteri trebaju edukaciju i podršku" edukacijskog ciklusa o menadžmentu volonteru, koji su vodile Jelena Kamenko i Nikoleta Poljak. Prvi modul tog edukacijskog ciklusa održan je 23. i 24. III, a drugi 15. i 16. IV. 2009. godine. Među 15 učesnica i ovaj puta bila je "Oazina" predstavnica Vesna Nedić.

Nakon pregledavanja i diskutiranja pisanih zadaća s prethodnog modula (koje su se sastojale od popunjavanja dvaju opisa radnog mjesta volontera, pravljenja plana njihovog treninga i popunjavanja prijavnog obrasca za volontere), obrađivale su se sljedeće teme:

Edukacijski ciklus o menadžmenz volontera
Zamijenimo plastične platnenim vrećicama
Vesna Nedić, "Oazina" predstavnica na edukacijskom ciklusu o menadžmentu volontera, koji se odvijao u Volonterskom centru Osijek, iskoristila je treći modul toga ciklusa pod nazivom "Odgovarajući posao za volontera, odgovarajući volonter za posao" (održan 13. i 14. V. 2009) za promociju "Oazinog" projekta "Vreće ne u smeće", kojim se želi smanjiti korištenje i bacanje plastičnih vrećica.

Kao što se i vidi na fotografiji, sve učesnice edukacije dobile su po jednu platnenu vrećicu sa sloganom "Vreće ne u smeće" i "Oazinu" brošuricu s istim nazivom. Učesnice edukacije sa zanimanjem su prihvatile platnene vrećice i brošurice, složile se s potrebom da se smanji bacanje plastičnih vrećica i rado pozirale za "Oazine" internetske stranice.

Četvrtak, 14. 05. 2009.

Akcija "Ruža"

Akcija Ruža
Sandra muku muči s tvrdom zemljom
Uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj, održanih 17. V. 2009. godine, počela je dugonajavljivana i skupa rekonstrukcija središnjeg belomanastirskog Trga slobode, koja uključuje uklanjanje sveg dosadašnjeg zelenila i svih objekata koji su bili na Trgu. To je dalo ideju "Oazinoj" članici Jeleni Opačić-Matijević da, u dogovoru s pročelnicom gradskog Odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Kornelijom Pacanović-Zvečevac, pokrene akciju "Ruža". Cilj te akcije bio je da se bar dio zelenila i objekata (klupe, kandelabri, kante za otpatke, betonske ploče) spasu od bacanja na otpad i presele u parkić pred Društvenim centrom. Zato su se u četvrtak, 14. V. 2009. godine, u 11 sati na Trgu slobode okupili Stela, Sandra, Jovan i Dubravka iz "Oaze" i Pedo iz P.G.D.I.-ja i pred začuđenim prolaznicima počeli iskopavati ruže i ostalo zelenilo i tovariti ih u P.G.D.I.-jev kombi. Neki su se prolaznici i prolaznice počeli raspitivati mogu li i oni izvaditi koju ružu, dok su drugi spremno davali savjete kako tu operaciju treba izvesti jer nije vrijeme za presađivanje ruža i drugog zelenila.

Srijeda, 13. 05. 2009.

Dramska predstava "Laki komad"

Dramska predstava Laki komad
Glavni glumci Miroslav Šašlić i Ružica Nikolić
U srijedu, 13. V. 2009. godine, u organizaciji SKD-a "Prosvjeta", pododbor Beli Manastir, u belomanastirskoj kinodvorani gostovao je dramski ansambl KUD-a "Branko Radičević" iz Pačetina s dramskom predstavom "Laki komad", nastalom prema tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Cvetina Aničića. Pačetinski glumci Miroslav Šašlić, Ružica Nikolić, Lepa Sretić, Petar Musić, Borislav Šašlić, Dragana Đaković, Svetlana Mikerević i Miroslav Sretić, iako amateri i iz malog mjesta, predstavu u trajanju od 105 minuta profesionalno su izveli i razveselili i zabavili belomanastirsku publiku. U tome im je pomogao i tekst, koji na lak način, uz mnoštvo sočnih psovki, govori o nama bliskom mentalitetu i kako na lak način doći do novca.

Ponedjeljak, 11. 05. 2009.

Podjela platnenih vrećica

Osnovna škola u Belom Manastiru
Za ekologe vrećice je preuzela Anica Vujović
Na ovogodišnjem Sajmu udruga Baranje, održanom 9. V. 2009. godine na Trgu slobode u Belom Manastiru, počela je propagandna podjela "Oazinih" platnenih vrećica (sa sloganom "Vreće ne u smeće") u sklopu projekta kojim se želi smanjiti pretjerana upotreba (i bacanje) plastičnih vrećica. Po jednu platnenu vrećicu, skupa s "Oazinom" brošuricom na istu temu, dobili su svi građani koji su na sajmu potpisali peticiju i svi učesnici sajma (iz jedanaest baranjskim i po jedne tenjske i daljske udruge), što ukupno iznosi 520 komada.

Nakon sajma platnene vrećice podijeljene su i "Oazinim" partnerima na raznim projektima: 61 vrećica podijeljena je na nastavnicima i nenastavnom osoblju belomanastirske Osnovne škola "Dr. Franjo Tuđman", a članovima Ekološke sekcije iste škole, koji su prisustvovali "Oazinoj" tribini o štetnosti i teškoj razgradljivosti plastičnih vrećica (18. II. 2009), podijeljeno je 50 platnenih vrećica.

Potpisivanje peticije protiv plastičnih vrećica
Gužva na potpisivanju peticije

Ovogodišnji Sajam udruga Baranje, koji je održan u subotu, 9. V. 2009. godine na Trgu slobode u Belom Manastiru, iskorišten je za nastavak potpisivanja peticije protiv pretjerane upotrebe (i bacanja) plastičnih vrećica. To potpisivanje započeto je još u prvom mjesecu ove godine, a nastavljeno na javnoj tribini o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica (održanoj 18. II. 2009) te na drugim "Oazinim" aktivnostima.

Tko god je na Sajmu udruga potpisao spomenutu peticiju, dobio je na dar "Oazinu" platnenu vrećicu sa sloganom "Vreće ne u smeće", koju može koristiti mnogo puta umjesto plastičnih vrećica i time doprinijeti smanjenju količine nerazgradljivog otpada.

Subota, 09. 05. 2009.

Susret kolekcionara Baranje

2. Susret kolekcionara Baranje
Filatelisti i numizmatičari
U isti dan, u isto vrijeme i gotovo na istome mjestu (u subotu, 9. V. 2009. godine od 9 do 13 sati) kad je (i gdje je) Mirovna grupa "Oaza" organizirala Sajam udruga Baranje 2009, darđanska Udruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje - u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira - organizirala je  2. Susret kolencionara Baranje, u sklopu koga je održan i Sajam antikviteta. Na susretu i sajmu bilo je tridesetak izlagača.

Kako su – uz domaće - neki izlagači došli iz Mohača, Pečuha i Bezdana, susret je dobio međunarodni karakter.

Sajam udruga Baranje 2009.
Mladi vatrogasci iz DVD-a Beli Manastir
Ovogodišnjem Sajmu udruga Baranje, koji je održan u subotu, 9. V. 2009. godine na Trgu slobode u Belom Manastiru – kao i prethodnim takvim sajmovima – važan doprinos dalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Beli Manastir. Mirovnoj grupi Oaza, organizatoru Sajma, vatrogasci posuđuju stolove i klupe i još ih dovoze na "lice mjesta" i odvoze u spremište. Ti stolovi i klupe sudionicima sajma služe kao štandovi i sjedalice.

No, to još nije sve. Mladi vatrogasci, predvođeni zapovjednikom Josipom Molnarom – Popajem, aktivno sudjeluju na sajmu, prezentiraju svoje aktivnosti i svojim vježbama privlače pažnju prolaznika i obično su najbrojniji sudionici. Ove ih je godine, na primjer, bilo 30.

Subota, 09. 05. 2009.

"Oazin" tim na Sajmu udruga

Sajam udruga Baranje 2009.
Nepotpuni Oazin tim aktivista i volontera
U prethodna tri članka na ovim internetskim stranicama opisan je ovogodišnji "Oazin" Sajam udruga Baranje, koji je održan u subotu, 9. V. 2009. godine na Trgu slobode u Belom Manastiru, kao i Susret kolekcionara Baranje te Sajam antikviteta, koji su održani istog dana, u isto vrijeme i na istom mjestu kao i "Oazina" manifestacija. U jednom članku pobrojali smo i fotografijama "opisali" sve "odrasle" učesnike sajma, a u drugom smo na isti način predstavili mlade vatrogasce i nogometaše, koji su sajmu dali mladalačku živost.

 

Sajam udruga Baranje 2009.
Prezentiranje aktivnosti baranjskih udruga

U subotu, 9. V. 2009. godine, po lijepom vremenu, od 10 do 13 sati na Trgu slobode u Belom Manastiru, ispred zgrade Centra za kulturu, održan je Sajam udruga Baranje 2009. (četvrti po redu) u organizaciji Mirovne grupe Oaza i u partnerstvo s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira. Na sajmu je učestvovalo 14 od 21 prijavljene udruge:

Otvaranje izložbe Branka Bazine
Slikar i kipar Branko Bazina (drugi slijeva)
U petak, 8. V. 2009. godine, u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grada Belog Manastira, otvorena je 30. samostalna izložba skulptura i slika Branka Bazine iz Vinkovca. Izložba, na kojoj su izložena 22 ulja na platnu (uglavnom ravničarsko-slavonskih motiva) i jedna skulptura, otvorena je do kraja petog mjeseca. Uz izložbu, objavljen je i reprezentativni katalog u tiražu od 1.000 primjeraka na 16 kolor-stranica plus korice na preklop, u kome je – uz fotografije kipova i reprodukcije slika – objavljen tekst muzejskog savjetnika Zdravka Dvojkovića "Kipovi na dlanu ruke i slike u srcu oka" te popis dosadašnjih samostalnih (1988-2009) i skupnih izložbi (1989-2009) Branka Bazine. Na preklopu zadnjih korica štampana je i umjetnikova biografija. Na naslovnoj stranici kataloga objavljena je fotografija Bazinine skulpture u kamenu "Presveto trojstvo" (300 x 100 x 90 cm, teške 6 tona), koja je nedavno kao spomenička skulptura postavljena na belomanastirski Trg Svetog trojstva, a čija je umanjena replika u patiniranom gipsu visine 57 cm izložena na autorovoj izložbi u Centru za kulturu. (Fotografiju snimio Rajko Cicak)
Potpisivanje ugovora s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi
Vesna Nedić potpisuje ugovor za projekt vrijedan 103.500 kuna

U utorak, 5. V. 2009. godine u Zagrebu "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor o financiranju projekta "Prepoznajmo nasilje". Taj je projekt "Oaza" poslala na Poziv (dugačkog naziva!) za sudjelovanje udruga koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću u provođenju projekata iz područja socijalne skrbi, čiji se sadržaj odnosi na provedbu mjera iz Nacionalnih strategija, planova i programa, u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2009. godinu. Ukupan iznos od 3.182.142 kune Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi rasporedilo je na 22 projekta, od kojih je "Oazin" projekt dobio 103.500 kuna.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok