MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 26. 05. 2009.

Okrugli stolovi o poduzetništvu

Okrugli stol s poduzetnicom
Dušanka Rakić (u sredini u crnom)

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, održavaju se i okrugli stolovi na kojima poznate baranjske poduzetnice govore o tome kako su počele svoj posao, jesu li zadovoljne, imaju li problema zato što su žene, isplati li se to što rade…

Prvi okrugli stol (s poduzetnicom Nadom Gledić) održan je 31. III. 2009. godine, a drugi 21. IV. (s poduzetnicom Danijelom Bošnjak). Potom je 25. V. 2009. na red došao treći okrugli stol (s poduzetnicom Dušankom Rakić, vlasnicom ugostiteljskog obrta "Fontana" iz Belog Manastira), na kome je bilo 13 korisnica.

Gospođa Rakić je na okruglom stolu govorila o potrebnoj dokumentaciji za otvaranje ugostiteljskog objekta te o poteškoćama i problemima koji prate otvaranje. Potom se osvrnula na način rada ugostiteljskog objekta te opisala probleme na koje je nailazila u toku rada i prikazala načine kako ih je rješavala. Za kraj je ostavila ono što smatra najljepšim u onome čime se bavi, a to je da sama kreira svoj posao.

Već utorak, 26. V. 2009. godine održan je četvrti okrugli stol na kome je poduzetnica Marija Petrov (obrt "Njofra", prodavaonice Fimm) održala predavanje o poduzetničkom iskustvu s  tekstilnom trgovinom. Njemom predavanju, održanom od 19 do 20 sati u Društvenom centru, prisustvovalo je 14 žena.

Okrugli stol s poduzetnicom
Marija Petrov u svojoj prodavaonici

Gospođa Petrov govorila je prisutnim ženama o obrtu "Njofra" koji je s mužem otvorila još 1989. godine. Krenuli su s jednom djelatnošću (videotekom), da bi kasnije doregistrirali još dvije djelatnosti: prodavaonicu tekstilne robe i prodaju motora, a sve to s ciljem da bi obrt opstao.

Ona smatra da je dolaskom Kineza i velikih trgovačkih lanaca na naše tržište počelo propadanje tzv."malih obrta". Također smatra da Grad Beli Manastir, Obrtnička komora i Poduzetnički centar podupiru "velike", a o malim obrtnicima ne vode dovoljno računa. Nakon ove kritike pohvalila je Poreznu upravu od koje uvijek dobija dobre i korisne informacije. Boji se da će na kraju ne samo ona nego i mnogi drugi morati zatvoriti obrt.

U današnje vrijeme velike konkurencije, nedostatka novca i nezaposlenosti ne preporučuje otvaranje obrta ako nemate svoj poslovni prostor i obrtna sredstva. Ranije je planirala zaposliti još jednu radnicu, ali je odustala od toga jer kad poplaća sve obaveze gotovo joj ništa ne ostane. Smatra da će opstati samo šverceri, dok će pošteni obrtnici zatvarati svoje obrte, kao i to da je u drugim gradovima (Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu) situacija znatno bolja.

Pročitano 758 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok