MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

U nedjelju, 30. XI. 2008. godine, iz Osijeka je u Beli Manastir stiglo četiristotinjak izviđača, učesnika 7. međunarodnog festivala izviđačkih pjesama Fipo-fest u organizaciji osječkog Izviđačkog kluba "Javor". Umjesto raspjevanim vlakom, kako je bilo najavljeno, izviđači su u Beli Manastir doputovali u devet raspjevanih autobusa. Uz izviđačke povike, članovi 20 izviđačkih društava iz različitih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Slovenije i Srbije zaputili su se prema kino-sali, u kojoj je za njih od 9 do 10 sati priređan kulturno-umjetnički program.

Edukacijom protiv ovisnostiEdukacijom protiv ovisnostiU sklopu projekta Mirovne grupa Oaza pod nazivom  "Edukacijom protiv ovisnosti" u petak, 28. XI. 2008. godine, od 19 do 21 sat, održana je još jedna radionica namijenjena mladima od 7 do 14 godina. Trinaestero djece na toj je radionici, koju je vodila Ana Jeličić, odslušalo predavanje o ovisnostima dr. Miroslave Kralj iz belomanastirske Hitne pomoći, a potom su radili crteže na temu "Sačuvajmo prirodu". Nakon edukativnog i radnog dijela slijedila je, kao što je to već uobičajeno svakog posljednjeg petka u mjesecu - zabava (ili, ako netko tako više voli, parti).

Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s belomanastirskom ispostavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje započinje provedbu projekta pod nazivom "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce". Projekt se provodi u "Oazinim" prostorijama u Belom Manastiru u Ulici J. Antala 3 od 1. XII. 2008. do 30. XI. 2009. godine.

Opći cilj projekta je povećati konkurentnost nezaposlenih osoba na tržištu rada.
Ukupni troškovi projekta iznose 329.033 kuna, od čega se darovnicom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH iz sredstava Svjetske banke  pokriva 84,74 % ili 278.833 kuna, dok preostalih 15,26 % ili 50.200 kuna pokriva "Oaza".

Aktivnosti projekta su:
-    organizacija i provođenje informatičke obuke;
-    organizacija i provođenje tečajeva engleskog i njemačkog jezika;
-    besplatno korištenje "Oazinih" kompjutera za pristup internetu.

Pozivaju se nezaposlene osobe s područja Baranje da se uključe u navedene aktivnosti. Svim nezaposlenim osobama koje su izvan Belog Manastira platit će se putni troškovi za dolazak na obuku i tečajeve.
Detaljnije informacije mogu se dobiti i upis izvršiti u "Oazinom" uredu u Društvenom centru u Belom Manastiru, u Ulici Jozsefa Antala broj 3, u vremenu od 9 do 19 sati svakog radnog dana ili na telefon 705-055 te u Zavodu za zapošljavanje u Belom Manastiru ili na telefon 701-552.

U četvrtak, 27. XI. 2008. godine, od 9,30 do 14,30 sati održana je u Osijeku u Volonterskom centru radionica "Izazovi upravljanja i rukovođenja organizacijom", koju je vodila magistra andragogije Nikoleta Poljak s dugogodišnjim iskustvom u rada na poslovima upravljanja i rukovođenja u neprofitnom sektoru. Iz Baranje na radionici su bile Hana Abebe iz belomanastirskog Baranjskog civilnog centra (BRICC-a), Jasna Petrović iz biljskog Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja" i Vesna Nedić iz Mirovne grupa Oaza Beli Manastir te Berislav Bulat, Tanja Popović, Siniša Stanivuk i Alenka Šegrt iz Osijeka.

Radionica je održana u sklopu Programa "Šalter", koji je dio cjelovitog "Programa regionalnog razvoja i jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva", kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a čiji je cilj doprinijeti razvoju civilnog društva kroz informiranje, savjetovanje, edukaciju i pružanje tehničke pomoći civilnim inicijativama i organizacijama civilnog društva.

Okrugli stol u OsijekuOkrugli stol u OsijekuDana 25. XI. 2008. godine, u Mjesnom odboru Gornji grad u Osijeku, održan je okrugli stol pod nazivom "Mehanizmi djelovanja lokalne zajednice protiv nasilja u obitelji" u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Osijek i Ženske udruge "Izvor" Tenja. Okrugli stol je vodila Mirjana Herceg, predsjednica "Izvora", uz asistenciju aktivista Zorana Zubovića. Na okruglom stolu učestvovalo je 19 osoba, a među njima i Gordana Sobol iz Zagreba, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač-Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvoje Ljubičić, policijski službenik zadužen za maloljetničku delikvenciju. "Oazu" je predstavljala Vesna Nedić.
Petak, 28. 11. 2008.

"Oazine" kreativne radionice

Kreativne žene na djeluKreativne žene na djeluU toku mjeseca studenog (novembra) 2008. godine održane su četiri "Oazine" kreativne radionice, koje vodi Ana Jeličić. Na prvoj, održanoj 4. XI, trinaest korisnica oslikavalo je kaljeve tzv. salveta-tehnikom. Druga radionica (11. XI), na kojoj je bilo 12 korisnica, bila je posvećena prodajnoj izložbi u prostorijama Turističke zajednice Baranje, a u povodu Dana Grada Belog Manastira. Na trećoj radionici, održanoj 18. XI, deset je korisnica izrađivalo broševe od žice i perlica, a na četvrtoj (25. XI) jedanaest korisnica izrađivalo je adventske ili božićne vjenčiće. Korisnice "Oazine" kreativne radionice su žene od 20 do - 78 godina.

GKUD "Kosta Abrašević" iz Bačke PalankeGKUD "Kosta Abrašević" iz Bačke PalankeNevladine organizacije (pa i Mirovna grupa Oaza) podstiču međugraničnu suradnju, a i same učestvuju u njoj, jer se na taj način poboljšavaju odnosi u široj regiji. U međugraničnoj suradnji sudjeluju i neke belomanastirske organizacije. Tri KUD-a (hrvatski, srpski i mađarski) koncem svake zime učestvuju na bušama u Mohaču, a mohački folkloraši na "Jeseni u Baranji". Gradsko kazalište Beli Manastir surađuje s Hrvatskim amaterskim kazalištem iz Ljutova kod Subotice, Dobrovoljno vatrogasno društvo Beli Manastir s vatrogascima iz Bačkog Monoštora, SKUD "Jovan Lazić" svake godine nastupa na međunarodnoj smotri u Bajmoku, MKD "Pelmonoštor" održava veze s društvima iz Mađarske i Vojvodine ...

Sandra i njeni učeniciSandra i njeni učeniciInstrukcije iz matematike, koje u sklopu projekta "Naučimo pomagati" u prostorijama Mirovne grupe Oaza drži dipl. ing. Sandra Kušenić, do 22. XI. 2008. pohađao je 31 osnovnoškolac od 4. do 8. razreda (13 djevojčica i 18 dječaka), a održana su ukupno 52 sata. Jedan od polaznika instrukcija redovnu nastavu sluša na srpskom jeziku, jedan pohađa nastavu po posebnom programu, o stali pohađaju redovnu nastavu na hrvatskom jeziku.

Instrukcije iz matematike daju se od početka 10. mjeseca 2008. godine, a odvijaju se po dogovoru s učenicima. Projekt financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Davateljica instrukcija svaki se put s učenicima dogovara za sljedeći termin jer je njihov školski raspored prenatrpan i promjenjiv. Predavačica svake srijede i petka dežura u "Oazi" pa polaznici tim danima mogu slobodno doći u "Oazu" ako imaju nekih problema sa zadaćom iz matematike, što je nekolicina njih do sada i iskoristila.

Utorak, 25. 11. 2008.

Javna tribina u Bilju

Dana 25. XI. 2008. godine održana je u Bilju javna tribina pod nazivom "Pristup medija izvještavanju o nasilju nad ženama" u organizaciji Udruženja "Baranja". Javnu tribinu je vodila Jasna Petrović iz Udruženja "Baranja", uz asistenciju Ružice Mandić, predsjednice Udruge žena Vukovar. Na javnoj tribini učestvovalo je 10 osoba, a među njima i Nada Ristić iz Policijske postaje Beli Manastir, Sanda Lazar, socijalna radnica iz belomanastirskog Centra za socijalnu skrb te Ida Potalec, članica tima podrške iz Kopačeva. "Oazu" je predstavljala Vesna Nedić.

Nedjelja, 23. 11. 2008.

Slava VSNM

Predrag Stojanović (okrenut leđima) i učenica Vojana ObradovićPredrag Stojanović (okrenut leđima) i učenica Vojana ObradovićGrad Beli Manastir (u čijem su sastavu naselja Beli Manastir, Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina) imao je 2001. godine 10.986 stanovnika, od kojih 40,92 posto čine pripadnici nacionalnih manjina. Najbrojniji su Srbi (26,58 %), a slijede Mađari (8,48 %), Romi (1,39 %) i Nijemci (1,11 %) te Slovenci, Crnogorci, Albanci, Rumunji, Bošnjaci, Makedonci, Slovaci, Ukrajinci, Poljaci, Rusi, Rusini, Česi, Austrijanci, Talijani, Bugari i Turci (kojih ima od 0,79 do 0,01 %) te ostali (0,24 %).

Mirovna grupa Oaza po svom se statutu i programu zauzima za ravnopravnost i jednakost svih ljudi pa i pripadnika nacionalnih manjina. Zato podržava projekte nacionalnih manjina koji se zalažu za univerzalne vrijednosti, a u nekim svojim projektima surađuje s organizacijama nacionalnih manjina. Među "Oazinim" aktivistima i korisnicima ima dosta pripadnika nacionalnih manjina.

Baranjski osnovnoškolciBaranjski osnovnoškolciU okviru projekta "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki" (financira ga Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti), koji Mirovna grupa Oaza provodi u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" i u Područnoj školi Grabovac, u toku listopada, studenog i prosinca 2008. godine provode se ove radionice:
Tokom 10. mjeseca 2008. godine "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić, Sandra Kušenić, Dubravka Simendić i  Snježana Stojanović obavile su ukupno 211 obilazaka svojih korisnika (starih i nemoćnih osoba) u okviru projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Pet je aktivistica u prosjeku dva puta tjedno (u redovnim prilikama) obilazilo ukupno dvadesetsedmero starih građana Belog Manastira. Za vrijeme obilazaka obavljane su razne vrste poslova prema zahtjevu korisnika.
Žena ima višeŽena ima višeU petak i subotu, 14. i 15. XI. 2008. godine, u Zagrebu je održana godišnja skupština Ženske mreže Hrvatske (ŽMH), u koju je učlanjeno 35 ženskih organizacija, a među njima i Mirovna grupa Oaza Beli Manastir. Na skupštini su bile predstavnice 19 članica, dok su njih 7 svoje vjerodajnice predale nekoj od prisutnih predstavnica drugih organizacija. "Oazina" predstavnica na godišnjoj skupštini bila je Ana Jeličić.
Nedjelja, 16. 11. 2008.

Tragom pitanja : Parti u "Oazi"

Dječja zabava u "Oazi"Dječja zabava u "Oazi"U baranjskom izdanju "Slavonskog doma" od 14. XI. 2008. godine, u rubrici "Tragom pitanja", Belomanastirka Ivana Z. postavila je pitanje: Gdje se mališani u gradu mogu zabaviti? Na to pitanje odgovorila je novinarka Stana Nemet ovako:

- Svakog posljednjeg petka u mjesecu u Mirovnoj grupi Oaza održava se parti u sklopu projekta "Edukacijom protiv ovisnosti" koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, saznajemo u Mirovnoj grupi Oaza. Veseli je to završetak mjeseca za svu djecu koja dvaput tjedno, svakog ponedjeljka i petka od 18 do 20 sati, sudjeluju na kreativnim radionicama.

Obuka u sklopu PSGO-aObuka u sklopu PSGO-aU vukovarskom Hotelu Lav, a u organizaciji Ministarstva razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO), održana je 11. i 12. XI. 2008. godine obuka pod nazivom "Izgradnja multisektorskih partnerskih odnosa u provođenju projekata". Na obuci je učestvovala 41 osoba iz Brodsko-posavske (10), Vukovarsko-srijemske (6), Požeško-slavonske (8), Osječko-baranjske (8) i Virovitičko-podravske županije (9). Trenerice su bile Lidija Pavić-Rogošić i Ariana Vela iz zagrebačke udruge ODRAZ - održivi razvoj zajednice.
Petak, 14. 11. 2008.

Dan Grada Belog Manastira

Gradonačelnik Davorin Bubalović i ministar Petar ČobankovićGradonačelnik Davorin Bubalović i ministar Petar ČobankovićDan Grada Belog Manastira pada na katolički blagdan svetog Martina (11. XI). Ove, 2008. godine taj je dan obilježen nizom manifestacija, koje su se odvijale od 8. do 11. studenog (novembra).

U suboru (8. XI) otvorena je u predvorju belomanastirskog kina izložba III. Salon umjetničke fotografije "Salon minijatura Beli Manastir 2008.", a potom je u maloj dvorani Osnovne glazbene škole Beli Manastir održan koncert na kome su nastupile Lidija Horvat Dunjko (sopran) i Marija Mlinar (harfa).
U nedjelju (9. XI) u kinu je prikazana kazališna predstava "Rogonje" zagrebačkog Teatra Gavran, koju je režirao Zoran Mužić i u kojoj su glumili Siniša Popović, Žarko Savić i Vlasta Ramljak.

Desetog i jedanaestog studenoga 2008. godine u kongresnom centru Hotelskog naselja Solaris (Hotel Ivan) u neposrednoj blizini Šibenika održan je II. susret Mreže škola bez nasilja u organizaciji Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i predstojnice toga ureda Tanje Radočaj. Na susretu je učestvovala 121 škola iz svih krajeva Hrvatske s preko 440 učesnika. Škole su zastupali ravnatelj, stručni suradnik, jedan roditelj i jedan učenik. Iz Baranje u Solarisu su bili predstavnici Osnovne škole Popovac i Gimnazije Beli Manastir, koju su predstavljali ravnatelj Veljko Frank, pedagodinje Ivana Vinkler i Dajana Babli, učenica prvog razreda Ivana Mijač iz Popovca te "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić kao predstavnica roditelja, čija kćerka pohađa 4. razred te gimnazije.

Ana Jeličić (u sredini)Ana Jeličić (u sredini)U povodu Dana Grada Belog Manastira (11. XI) Društvo "Hrvatska žena" - Baranja Beli Manastir i Mirovna grupa Oaza Beli Manastir organizirali su dvodnevnu izložbu suvenira i ručnih radova.

U ponedjeljak, 10. studenoga 2008. godine, u prostorijama Turističke zajednice Baranje žene iz tih udruga otvorile su izložbu koja je bila prodajna i nosila naziv "Proljeće, ljeto, jesen i zima". Velik broj žena zaista se potrudio suvenire i ručne radove predstaviti u najboljem svjetlu. Miljei, ukrašene čaše i boce te velik broj ručno vezenih radova privukli su prolaznike koji su vidjeli da se nešto događa te su sa zanimanjem pogledali tu zanimljivu izložbu i kupili koji suvenir. Osim izložbe, žene iz tih udruga organizirale su i malo druženje te su se počastile domaćim kolačima. Članice obiju udruga također su istaknule da njeguju višegodišnju uspješnu suradnju te se nadaju da će se tako nastaviti i u budućnosti.

Petak, 14. 11. 2008.

Oazina radionica zlatoveza

U okviru programa "Baranjski suveniri", koji Mirovna grupa Oaza financira vlastitim sredstvima, sljedećih mjesec dana svakog četvrtka od 18 do 21 sat u belomanastirskom Društvenom centru odvijat će se "Oazina radionica zlatoveza". Na njoj će trenerica Mirjana Drenjančević iz Bilja obučavati zainteresirane žene u izradi zlatoveza. Program vodi Jelena Opačić-Matijević.
Prvi trening, kome je prisustvovala 21 žena, održan je 6. IX. 2008. godine. Na njemu su se obavljale pripreme za izradu zlatoveza. Od plišanog materijala krojile su se podloge, koje su  potom postavljane na kvadratne ili kružne rame (okvire). Na tako pripremljene podloge zatim su lijepljene šeme po kojima će se na sljedećim treninzima izrađivati zlatovez.

U sklopu projekta Mirovne grupa Oaza pod nazivom  "Edukacijom protiv ovisnosti" 31. X. 2008. godine održana je još jedna radionica namijenjena mladima od 7 do 14 godina. Evo kako je tu radionicu opisala novinarka Stana Nemet u "Slavonskom domu" (treće, baranjsko izdanje), u broju od 4. XI. 2008. godine (str. 4):
Na radionici su se djeca zabavljala, ali i poslušala riječ stručnjaka.
- U sklopu projekta koji financira Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti održana je radionica "Edukacijom protiv ovisnosti", a predavanje je držala Iva Jeger, psihologinja u belomanastirskoj osnovnoj školi. Nakon predavanja priređen je parti uz muziku u duhu Noći vještica, istaknula je Stela Fabijan, voditeljica dječjih radionica.
U petak, 31. X. 2008. godine, u Hotelu Osijek organizirao je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Infodan programa Europa za građane. U ime Mirovne grupe Oaza na Infodanu bila je projekt-koordinatorica Vesna Nedić skupa s još četrdesetak predstavnika nevladinih organizacija, lokalne uprave i škola, od kojih su svi dobili "Programski vodič" tog programa na 100 stranica.
Četvrtak, 06. 11. 2008.

Slava "Praktične žene"

Znak Srpske organizacije "Praktička žena"Znak Srpske organizacije "Praktička žena"Belomanastirska Srpska organizacija "Praktična žena", koja je s "Hrvatskom ženom" i "Mađarskom katoličkom ženom" bila "Oazin" partner u projektu "Baranjski motivi", proslavila je u ponedjeljak, 27. X. 2008. godine, u prostorijama SKUD-a "Jovan Lazić", svoju slavu Svetu Petku. Na svečanoj večeri, uz predstavnike srpskih organizacija iz Belog Manastira i belomanastirske pravoslavne sveštenike, bile su i predstavnice baranjskih manjinskih ženskih organizacija (mađarskih, romskih i srpskih) iz Belom Manastira, Bolmana, Jagodnjaka i Kneževih Vinograda, a od nevladinih organizacija samo predstavnice Mirovne grupe Oaza, predsjednica Jelena Opačić-Matijević i projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok