MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Biciklijada učenika osnovnih škola
S biciklijade 2009. godine
Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira organiziraju četvrtu biciklijadu "Baranja 2011." za učenike osnovnih škola. Biciklijada je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Biciklijada će se održati u subotu, 14. V. 2011. godine, s početkom u 10  sati. Polazak sudionika je ispred osnovnih škola u Belom Manastiru, Bilju i Dražu, a odredište osnovna škola u Kneževim Vinogradima. Sudionici iz ostalih baranjskih mjesta koja se nalaze na planiranim rutama priključit će se biciklijadi u trenutku prolaska kroz njihova mjesta. Ako bude padala kiša, biciklijada se odgađa za sljedeću subotu, 21. V.

Projekt Važno je imati podršku
Članice timova podrške na radnom sastanku
U četvrtak, 28. IV. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju održan je radni sastanak s članicama timova podrške iz redova ženskih udruga i organizacija koje za svoje korisnice imaju žene. Sastanak su organizirali Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Sastanku su, pored voditeljice projekta Jasne Petrović i koordinatorice projekta Vesna Nedić, prisustvovale i predstavnice udruga: Marija Beti (Udruga žena "Orhideja" Branjina), Andreja Kovačević (Udruga žena Branjin Vrh), Marika Kobia (Udruga žena "Izvor" Općine Kneževi Vinogradi), Zvjezdana Vukoje (Općinsko društvo Crvenog križa Darda), Evica Čutoraš (Gimnastičko društvo Beli Manastir) i Anita Andrašek-Mihaljević iz Udruženja "Baranja".

Četvrtak, 28. 04. 2011.

Bodljikavi "Belomanastirci"

Belomanastirski ježevi
Negostoljubivi belomanastirski ježevi
Često nismo ni svjesni da u gradovima ne žive samo ljudi i njihovi kućni ljubimci te domaće životinje, uobičajene ptice (poput vrabaca i grlica) i dosadni komarci i muhe. Bodljikavi "Belomanastirci" sa slike, ježići-nebježići, koji su očito nerado "pozirali" našem fotoreporteru, vrzmaju se oko vrtnog kompostišta u belomanatirskoj Betonskoj ulici. Što li tamo rade? Vjerojatno traže kukce i crve kojima se hrane jer u Belom Manastiru, na sreću, ne mogu progoniti - otrovne zmije (primjerice riđovke, poskoke i planinske žutokrugove, koji su jedine otrovnice u Hrvatskoj).
Srijeda, 27. 04. 2011.

Dušku Kostiću u čast

Romski aktivist Duško Kostić
Dobitnik Studentske mirovne nagrade 2011.
U srijedu, 27. IV. 2011. g., od 13 do 14 sati, u kinodvorani u Belom Manastiru održan je skup u organizaciji Udruge romskog prijateljstva "Luna" i Centra za kulturu Grada Belog Manastira posvećen Dušku Kostiću iz Belog Manastira, dobitniku Studentske mirovne nagrade za 2011. Tu nagradu od 1999. svake druge godine dodjeljuje Udruga studenata Norveške i poticaj je i priznanje studentima - mirovnim aktivistima u cijelom svijetu za njihov predani rad i učestvovanje u mirovnim procesima u svojim zajednicama.

Duško Kostić je tu nagradu dobio za veliki doprinos na području ostvarivanja prava Roma i za unapređenje njihovog položaja u društvu. Prije Duška tu su nagradu dobili studenti i studentske organizacije iz Istočnog Timora, Burme (dva puta), Zimbabvea, Kolumbije i Zapadne Sahare. Tridesetšestogodišnji Duško prvi je Evropljanin koji je dobio tu nagradu.

Ponedjeljak, 25. 04. 2011.

Poljski "lijevani ponedjeljak"

Śmigus-Dyngus
Uskršnji običaj u Poljskoj
U Poljskoj je drugi dan Uskrsa tzv. "lijevani ponedjeljak" (Lany Poniedziałek, poznat i kao Śmigus-Dyngus), dan kad svako svakog polijeva vodom. To je tradicionalno bio funkcionalni ekvivalent onog đurdevdanskog kupanja iz filma Emira Kusturice, posebno u verziji da momak polije djevojku za koju je zainteresovan (toga još ima po selima), ali se danas, pogotovo u gradovima, pretvorilo u gomilu djece koja stoje po uglovima s vedrima i pištoljima na vodu i vrebaju na prolaznike. Omiljena meta su im tramvaji i autobusi neposredno pred zatvaranje vrata - poliju sve putnike, autobus / tramvaj zatvori vrata pa oni mogu "zbrisati" bez problema.
Nedjelja, 24. 04. 2011.

Uskrs na raznim jezicima

S izložbe uskršnjih jaja
S izložbe uskršnjih jaja
Kršćani slave Uskrs, obilježavajući uskrsnuće sina Božjeg Isusa Krista, koji se po Novom zavjetu podigao iz groba tri dana nakon što je razapet i pogreben, godine 33. nove ere. U zapadnoj crkvi Uskrs pada prve nedjelje poslije proljetne ravnodnevnice te ne može biti prije 22. III., niti poslije 2. V. Pravoslavni Uskrs (često se koristi i naziv Vaskrs) može pasti na isti dan kad i katolički, ali i poslije jedne, četiri ili pet sedmica.

Velika noć
Prema pisanju Jovana Ćirilova u knjizi "Reč nedelje", Rusi Uskrs zovu Pasha, prema jevrejskom prazniku Pesahu, kao i Francuzi Pâques, Španjolci pascua, a Talijani pasqua. Pesah na starožidovskom znači prijelaz i tim praznikom slavi se odlazak iz Egipta u obećanu zemlju.

(O Ljubici Molnar postavili smo i članak na Vikipediju.)

Ljubica Molnar
Ljubica Molnar kraj svojih slika
Belomanastirka Ljubica Molnar radi kao medicinska sestra u Hitnoj medicinskoj pomoći Osječko-baranjske županije. To je u skladu s njenim školovanjem jer je u Osijeku završila srednju medicinsku školu. Ona je, međutim, u Osijeku i Beogradu završila i višu građevinsku tehničku školu pa je i inženjer graditeljstva, a u Osijeku je uspješno pohađala i odgovarajući tečaj tako da je postala i – energetski savjetnik. Zato je i mogla u Društvenom centru održati "Oazinim" korisnicama i aktivisticama predavanje o energetskoj efikasnosti u našem domu, o čemu smo već pisali na "Oazinoj" web-stranici.

Petak, 22. 04. 2011.

Dan Zemlje

Zastava Dana Zemlje
Zastava Dana Zemlje
Dan 22. IV. obilježava se kao Dan Zemlje (engleski Earth Day). Taj međunarodni događaj, koji je pokrenut 1970. godine, smatra se zaslužnim za rađanje modernog pokreta za zaštitu čovjekove sredine. Prvo obilježavanje Dana Zemlje, prije četiri desetljeća, bilo je zamišljeno kao prvi ekološki protest na nacionalnom nivou u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Evo kako je nastanak i obilježavanje Dana Zemlje bilo opisano 22. IV. 2008. godine na internetskim stranicama "Glasa Amerike":

Humanitarna akcija DKZ Oazica
Građani su rado kupovali uskršnja jaja
Povodom Uskrsa 2011. godine Dječja kreativna zadruga "Oazica", koja djeluje kroz "Oazin" projekt "Naučimo nešto zajedno", odlučila je provesti humanitarnu akciju na glavnom belomanastirskom Trgu slobode. Na radionicama su članovi "Oazice" obojili plastična jaja, naboli ih na drvene držače i ukrasili šarenim perjem. Tako "dotjerana" jaja pobodena su u stiroporne podmetače dviju velikih pletenih korpi pa su postala spremna za prodaju, čiji će prihod, odlučila je "Oazica", biti uplaćen na žiro-račun na kome se prikupljaju sredstava za liječenje jedne teško oboljele baranjske mlade djevojke.

Članovi "Oazice" prvo su održali kratak dogovor u vezi sa "strategijom" osvajanja "tržišta". Oko vrata okačili su transparente poput "DOBROVOLJNI PRILOG - donirajmo za zdravlje" i "Humanitarci smo MI, budite to i VI!" i s dvjema velikim korpama punim uskršnjih jaja, te s malim korpicama za prikupljanje novca, krenuli na Trg slobode.

Beli Manastir - Betonska ulica
Sanirana rupčaga na pješačkom prijelazu
Sredinom prvog mjeseca ove godine upozorili smo na ovoj web-stranici na rupčagu u kolniku, i to baš na južnom pješačkom prijelazu, na raskrsnici belomanastirskih ulica Školske i Betonske. Fotografija koju smo objavili još 22. XII. 2009. godine pokazuje zašto je nastala ta rupčaga. Visoke bankine onemogućavale su da kišnica otječe u šanac pa se zadržavala na kolniku i pločniku, uništavajući vremenom i jedan i drugi. Pločnik je, osim toga, prije nekoliko godina (!) bio raskopan pri jednom popravku podzemnih instalacija i nikad nije ponovo izbetoniran.

Ipak, u srijedu, 20. IV. 2011. godine, spomenuta rupčaga ponovo je asfaltirana, a pločnik ostaje raskopan do daljega.

Srijeda, 20. 04. 2011.

Završena anketa o ovisnosti

Radni sastanak Oazinih volontera
Davor, Igor, Nena i Jelena
U srijedu, 20. IV. 2011. godine, u belomanastirskom Društvenom centru održan je radni sastanak predstavnika osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava s volonterima "Oazinog" volonterskog centra. Na sastanku su se predavali i sređivali upitnici koje su popunili volonteri Mirovne grupe Oaza i Udruge romskog prijateljstva "Luna" provodeći istraživačko anketiranje  građana Belog Manastira o problemu ovisnosti o alkoholu. Anketa je provedena u sklopu projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema participatornoj demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus", koji u partnerstvu provode Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Volonterski centar Osijek u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Belog Manastira.
Treća edukacija timova podrške
Edukacija u Društvenom centru
U utorak, 19. IV. 2011. godine, s početkom u 14 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je treća edukacija članova i članica pet timova podrške. Edukaciju su organizirali Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Već smo pisali na ovim stranicama da svaki od pet timova podrške čine tri osobe - socijalni radnik, medicinska sestra i predstavnica udruge koja radi sa ženama na određenom području. Kroz šest edukacija članovi i članice timova podrške bit će detaljnije upoznati s problematikom i metodologijom rada na terenu, gdje će u razdoblju od 18 mjeseci Baranjke, a po potrebi i ostale građane, savjetovati o ostvarivanju ljudskih prava i upoznati ih s procedurom koju moraju proći da bi se riješio njihov problem.
Utorak, 19. 04. 2011.

Svako selo ima svoju diku

Svako selo ima svoju diku
S otvaranja izložbe
U utorak, 19. IV. 2011. godine, s početkom u 17 sati, u predvorju belomanastirskog kina otvorena je izložba Baranjske starine "Svako selo ima svoju diku". Izložbu su organizirale članice Društva "Hrvatska žena" - Baranja  Beli Manastir, pod vodstvom gospođe Marije Sičajmov, a u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira i belomanastirskim ogrankom Maticom hrvatske. Izložbu je otvorio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, a posjetiteljima, kojih je bilo pedesetak, prigodnim su se riječima obratile i Julijana Vladetić, Marija Keler i Marija Sičajmov te na kraju belomanastirski župnik Josip Bunić. Među posjetiteljima su bili i učenici jednog razreda Područne škole Branjin Vrh sa svojom učiteljicom. U ime Mirovne grupe Oaza na otvaranju je bila Ana Jeličić.
Ponedjeljak, 18. 04. 2011.

Akcija "Javor"

Operacija 'Javor'
Presađivanje javora na travnjak uz Društveni centar
Između sjeverne strane belomanastirskog Društvenog centra, u kome je "Oazino" sjedište, i parkirališta uz kolnik u Ulici Jožefa Antala nalazi se oveći travnjak. Prije dvije godine, 17. V. 2009, pokušali smo na taj travnjak presaditi dvadesetak velikih i "mini" ruža s belomanastirskog Trga slobode, koje su upravo tada uništavane jer je započela skupa, a ni do danas dovršena rekonstrukcija toga trga. "Operacija" uglavnom nije uspjela, o čemu možete pročitati ovdje i ovdje.

Na spomenutom parkiralištu nema ni trunke hlada pa se ljeti automobili na njemu doslovno "kuhaju". Zato smo došli na ideju da uz parkiralište posadimo tri stabla kako bismo u budućnosti dobili bar malo hladovine. U tu "operaciju" upustili su se Pedo iz P.G.D.I.-ja i administrator ove stranice. Pedo je na spomenutom travnjaku, u tvrdoj zemlji punoj kamenja, s mukom iskopao tri rupe, a administrator je u svojoj bašti iskopao tri sadnice javora, koje su tu nikle iz sjemena doletjelog s drvoreda u Betonskoj ulici, koji je posječen početkom ove godine.

Predavanje Ljubice Molnar
Ljubica Molnar, energetska savjetnica
U ponedjeljak, 18. IV. 2011. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održala je Ljubica Molnar predavanje pod naslovom "Energetska efikasnost u našem domu". Predavanje je održano u sklopu "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koja se održava ponedjeljkom od 18 do 21 sat. Na predavanju su bile "Oazine" korisnice koje dolaze na tu radionicu i članice "Oaze".

Ljubica Molnar je inženjer graditeljstva, energetska savjetnica, medicinska sestra i slikarica – učesnica likovne izložbe "Baranjske bisernice". Zaposlena je u Hitnoj medicinskoj pomoći Osječko-baranjske županije.

Nakon prikazanog filma i izlaganja o toj temi, "Oazine" korisnice i članice postavljale su Ljubici Molnar pitanja o izolaciji kuća, ali i zgrada u kojima ima više stanova te o štednji energije unutar kućnih prostorija.

Nedjelja, 17. 04. 2011.

Proljetni vašar u Karancu

(Album fotografija s Proljetnog vašara može se vidjeti ovdje.)

Proljetni vašar u Karancu
Štand Mirovne grupe Oaza
U nedjelju, 17. IV. 2011. godine, s početkom u 9 sati, održan je još jedan Proljetni vašar u Karancu, koji su organizirali Turistička zajednica Baranje, karanački restoran "Baranjska kuća" i Mjesni odbor Karanac. Posjetiocima vašara ponuđeno je mnogo domaćih proizvoda i rukotvorina te gastro- i enospecijaliteti začinjeni tamburaškom svirkom. Organizirana su i takmičenja "Krumpir na 100 načina" i "Najveća tabla slanine", svjetska premijera "prve rakije s 0 % alkohola", čiji se autor hvalio da je izumio "hladnu vodu", te prikaz uskršnjih običaja i križnog puta u izvedbi učenika osnovnih i srednjih škola ispred Kapelice sv. Antuna na ulazu u selo. Nakon završetka prikaza križnog puta, djeca i mladi, za zdravlje i ljepotu, kako to običaj nalaže, umivali su se u cvijeću sa svetom vodom, a organizirano je i nadmetanje u potrazi za uskršnjim jajima te u hvatanju zečeva. Na Proljetnom vašaru učestvovala je i "Oaza" izlažući suvenire i rukotvorine izrađene na likovno-kreativnim radionicama za žene.

Koncert Željka Joksimovića u Osijeku
Željko Joksimović: jedan i jedini
"…Drska ženo plava, poludela mi glava, gledaš me u oči pravo, hajde dođi sada, lepa si i mlada, šta ću kada volim plavo…" – orilo se osječkom sportskom dvoranom Gradski vrt u subotu, 16. IV. 2011. godine. Pjevač i autor Željko Joksimović, zajedno sa svojim "Teksas bendom", nastupio je prvi put u slavonskoj metropoli. Ako ćemo suditi prema prvom dojmu, Željko je u naše krajeve i više nego dobrodošao. Uz njegove stare i nove pjesme pjevalo je i plesalo i staro i mlado. Prepuna dvorana eksplodirala je na hitove "Drska ženo plava", "Varnice", "Leđa o leđa" i dr. Osim glasa i stasa, Joksimovića krasi šarm kojim je osvojio i osječku publiku.

Posebna gošća koncerta bila je pjevačica Jelena Tomašević, koja je otpjevala nekoliko pjesama koje je napisao sam Joksimović, a među njima i pjesmu "Oro" kojom je Jelena predstavljala Srbiju na Eurosongu 2008. godine.

Dani tehničke kulture u Belom Manastiru
Puštanje zmajeva
Zajednica tehničke kulture (ZTK) Grada Belog Manastira već niz godina surađuje s baranjskim udrugama tehničke kulture te baranjskim osnovnim i srednjim školama na provođenju svojevrsne smotre učeničkih radova. U okviru te suradnje organizirana je 15. i 16. IV. 2011. godine na središnjem belomanastirskom Trgu slobode smotra pod nazivom "Dani tehničke kulture – Beli Manastir, 2011".

Pored ostalih programskih sadržaja, u subotu su na Trgu slobode baranjski učenici i učenice puštali zmajeve, a na štandovima postavljenim ispred Centra za kulturu prezentirali su svoje aktivnosti i tehničku kulturu uopće učenici osnovnih škola iz Bilja, Čeminca, Jagodnjaka, Luga i Popovca te sljedeće organizacije:

Društveni centar
Razbijena ulazna vrata
U belomanastirski Društveni centar, u kome je sjedište Mirovne grupe Oaza, Projekta građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) i Udruga Roma Grada Belog Manastira – Baranje, svakodnevno dolazi mnogo različitih korisnika, posebno mladih. Većina njih su dobronamjerni, kulturni i pristojni. Neki od njih, međutim, ne ponašaju se onako kako bi trebalo, a njihovo nedolično ponašanje ima širok raspon: od bezazlenih nestašluka i galame,  ometanja ostalih korisnika, bacanje smeća oko Društvenog doma, nemarnog korištenja prostorija i WC-a pa preko bezobrazluka i drskosti sve do – krađe (npr. kompjuterskih slušalica i bicikla). Ipak, dežurni aktivisti obično uspijevaju održati red i mir i smiriti one čije ponašanje nije primjereno.

Oazin internet-klub
Oazini korisnici iz Škotske
U ponedjeljak, 11. IV. 2011. godine, u "Oazin" internet-klub došli su korisnici čak iz daleke Škotske: 15-godišnji Benjamin Vida, 13-godišnji Erik Vida i 11-godišnji Mate Vida. Naime, oni su došli u posjet rodbini u Hrvatsku te ih je naš dugogodišnji korisnik David Guyla Šimon, njihov bratić, uputio u "Oazin" internet-klub. "Gosti" su došli oko 10.30 te se zadržali oko 3 sata.. To vrijeme proveli su na internetu, igrajući razne igrice, uglavnom ono što i obično rade djeca u slobodno vrijeme.

U razgovoru s njima, "Oazin" zaposlenik Davor Frič saznao je da su avionom doputovali do Mađarske te da su daljnji put nastavili automobilom do Hrvatske. U Hrvatsku dolaze svake druge ili treće godine, ovisno o financijskim mogućnostima. Kod nas će boraviti tjedan dana pa će još koji put navratiti u "Oazin" internet-klub. Čak su nam rekli da "Oazu" neće zaboraviti i da će nas posjetiti i kad sljedeći put dođu u Hrvatsku. Neka samo dođu, u naš internet-klub svi su dobrodošli, bez obzira iz koje su zemlje i bez obzira na sve druge razlike među ljudima.

Ponedjeljak, 11. 04. 2011.

Studijsko putovanje po Baranji

Studijsko putovanje po Baranji
Prezentacija projekta 'Baranjski suveniri'
U ponedjeljak, 11. IV. 2011. godine, Nives Ivelja i Milan Bijelić, aktivisti Udruge MI iz Splita, doveli su na trodnevno studijsko putovanje po Baranji predstavnike udruga, zadruga i jedinica lokalne samouprave iz nekih mjesta s područja od posebne državne skrbi (PPDS) u kojima je Udruga MI proteklih godina provodila programe potpore u suradnji s Uredom Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u RH (Donji Kukuruzari, Donji Lapac, Dvor, Ervenik, Glina, Gospić, Gračac, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Karin, Kistanje, Knin, Plaški, Promina i Vukovar).

Studijsko je putovanje jedna od aktivnosti projekta "Izgradnja održive zajednice u PPDS – faza 2", koji financira UNHCR Hrvatska sredstvima Veleposlanstva Belgije. Cilj projekta je osnažiti kapacitete za unapređenje suradnje i povećati znanje u području ruralnog razvoja.

Četvrtak, 07. 04. 2011.

Novinski magazin "Osijek danas"

Dvotjedni magazin 'Osijek danas'
Naslovnica 14. broja

30. rujna prošle, 2010. godine, u vrijeme ekonomske krize, tokom koje su se ugasili neki listovi koji su godinama izlazili (poput "Slavonskog doma" i "Nedjeljnog Glasa Slavonije"), objavljen je u Osijeku prvi broj dvotjednog magazina "Osijek danas". Prema riječima glavne urednice Melite Berečić, taj je magazin svakom svojom stranicom, a ima ih 40, posvećen temama, pričama i do sada anonimnim junacima Osijeka. A Osijek, koji je četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, bogat je sadržajima i zaslužnim sugrađanima pa zaslužuje više pojavljivanja u medijima.

Otada pa do 7. IV. 2011. godine objavljeno je 14 brojeva "Osijeka danas" s mnoštvom zanimljivih članaka i priloga o Osijeku i njegovim stanovnicima. Ipak, u 10. broju (3. II. 2011) objavljen je i intervju s belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem pod indikativnim naslovom: "Jedino zapošljavanje daje perspektivu gradu". Mislilo se, naravno, na Grad Beli Manastir, koji je od Osijeka udaljen samo tridesetak kilometara, pa događanja u Belom Manastiru za Osječane ne mogu biti nezanimljiva.

Utorak, 05. 04. 2011.

Aktivnosti DKZ "Oazica"

Dječja kreativna zadruga 'Oazica'
Pokladni karneval: Oazicin raštimani orkestar
Tokom trećeg mjeseca 2011. godine održano je pet dječjih likovno-kreativnih radionica, a u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo nešto zajedno", koji financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa. Od 21. siječnja radionica djeluje kao Dječja kreativna zadruga (DKZ) "Oazica", koja na Facebooku ima i svoju stranicu. Na radionicama, koje vodi Stela Fabijan, u prosjeku je bilo po dvanaest učenika, a održane su:

- 5. III. 2011. – dogovor za nastup na Pokladnom karnevale (prisutno 11-ero djece);
- 8. III. 2011. – učešće na Pokladnom karnevalu (osmero djece), ostali su se priključili svojim razredima;

Ponedjeljak, 04. 04. 2011.

Izlet na Balaton

Balaton kod Balatonkerestura
I mađarska ima more - Balaton

Jeste li čuli za Alsópáhok? Do prije desetak dana za to mađarsko selo nismo ni mi znali, a sada se možemo pohvaliti da smo i bili u njemu. Naime, "Oazina" je projekt-koordinatorica boravila u tom selu od 4. do 7. IV. 2011. godine na privatnom radnom odmoru u hotelu "Kolping", koji ima bazen s termalnom vodom i u koji inače dolaze mađarski bračni parovi s djecom (jer je hotel prilagođen za boravak sasvim male djece) i umirovljenici iz Austrije. To je bila i prilika da administrator ove stranice i njegov prijatelj "Oazinu" projekt-koordinatoricu odvezu do Alsópáhoka (nekih 210-215 km) i da se isti dan vrate kući.

Takvo putovanje treba iskoristiti da se usput nešto i vidi. Kako nas je put od Pečuja vodio pored Sigetvara prema Kapošvaru i dalje preko Marcalija prema Kesthelju, jedinu stanku napravili smo kod Sigetvara da bismo razgledati Park mađarsko-turskog prijateljstva na mjestu gdje je bio šator turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kad je 1566. godine opsjedao sigetsku tvrđavu, koju je bratio Nikola Šubić Zrinski.

Ponedjeljak, 04. 04. 2011.

Slamnati zečevi u Sigetvaru

 

Sigetvar
Slamnate skulpture na ulazu u Sigetvar

Putnik koji je posljednjih godina češće i više putovao kroz Mađarsku mogao je u najmanje tri različita i prilično udaljena mjesta vidjeti velike skulpture napravljene od bala slame. Administrator "Oazinih" internetskih stranica prvo je takve skulpture vidio u ljeto 2009. godine na ulazu u selo Mesztegnyő (čitaj: Mestegnje), koje se nalazi na cesti broj 68 u kotaru Marcali, a između zapadnog dijela Balatona i Kapošvara. Radilo se o po dvije ogromne skulpture muškarca i žene na ulazu i izlazu iz sela, napravljene od po tri velike bale slame.

 

U ljeto 2010. godine skulpturu sunca, izrađenu također od tri bale slame, vidio je i na ulazu iz pravca Haršanja u Beremend, mađarsko selo odmah nakon što se prijeđe granica kod Baranjskog Petrovog Sela.

Proljetni vašar u Karancu 2010. godine
Bogata ponuda domaćih suhomesnatih proizvoda
Turistička zajednica Baranje poziva sve zainteresirane, a posebno baranjska obiteljska poljoprivredna gospodarstava, da ponudom svojih domaćih proizvoda sudjeluju u još jednom u nizu tradicionalnih karanačkih vašara. Ovogodišnji Proljetni vašar održat će se na Cvjetnicu, u nedjelju, 17. IV. 2011. godine, s početkom u 9 sati. Uz bogat zabavni program etnorestorana "Baranjska kuća", sadržaj vašara obogatit će brojne degustacije hrane i pića te ponuda baranjskih domaćih gastro- i enospecijaliteta.

Svoje sudjelovanje na Vašaru možete prijaviti do 15. IV. 2011. godine na telefon 031/702-080 ili 099/44-55-003, svakim radnim danom od 8-15 sati ili na e-mail info@tzbaranje.hr.

Katalog izložbe 'Baranjske bisernice'
Naslovna stranica

Za otvorenje likovne izložbe "Baranjske bisernice", koja je u Belom Manastiru bila otvorena od 4. do 31. III. 2011. godine, bio je pripremljen mali katalog, u kome je – uz osnovne informacije o izložbi – dan popis svih izloženih slika i drugih umjetničkih predmeta, a njih je bilo 41 od 22 baranjske umjetnice iz četiri države. Ta jedinstvena izložba, a i umjetnice koje su na njoj učestvovale, zaslužile su i reprezentativni katalog pa su se organizatori potrudili da ga odštampaju do svečanog zatvaranja izložbe, iako tako nešto nije bilo predviđeno projektom u okviru koga je izložba organizirana i financirana.

 

Katalog je dimenzija 23 x 16 cm, ima 4 (stranice korica) + 16 stranica, štampan je na finom papiru i u punom koloru u 300 primjeraka, a štampala ga je firma "FIST" iz Borova. Uz predgovor na drugoj stranici korica, popis izloženih djela na trećoj stranici korica, panoramsku sliku izložbenog prostora i fotografiju umjetnica koje su bile na otvorenju izložbe, u katalogu su, od 2. do 16. stranice reprodukovane sve izložene umjetnine (koje je snimio Zdenko Tomšić iz belomanastirske "Foto Mare").

Centar Belog Manastira
Konstituiran Savjet mladih Grada Belog Manastira
U Savjet mladih Grada Belog Manastira izabrani su:
1. Maja Tomšić iz školske populacije
2. Pavo Jelić iz školske populacije
3. Rastko Lujić iz školske populacije
4. Ivana Blagus iz studentske populacije
5. Miloš Vojtek iz studentske populacije
6. Robert Kožić iz studentske populacije
7. Ana Rebrina iz volontersko-radne populacije
8. Sara Fabijan iz volontersko-radne populacije

Prva, konstituirajuća sjednica održana je 14. III.  2011. godine. Na njoj su izabrane predsjednica, potpredsjednica i članovi mandatne komisije. Za predsjednicu je izabrana Maja Tomšić, za potpredsjednicu Ivana Blagus, a za članove mandatne komisije "Oazina" volonterka Sara Fabijan (predsjednica), Miloš Vojtek (član) i Maja Tomšić (članica).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok