MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 30. 08. 2010.

Skulpture od slame

Beremend
Najava ljetnih manifestacija u Beremendu

O Land-art-festivalu Slama na obiteljskom gospodarstvu Fallerovi dvori kod baranjskog Luga pisali smo i prošle (2009) i ove godine (2010), što se može pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. I lani smo skrenuli pažnju na činjenicu da je slama umjetnička "sirovina" ne samo u Lugu, nego i u drugim krajevima, npr. u Tavankutu kod Subotice ili u mađarskom selu Mesztegnyő (čitaj: Mestegnje), koje se nalazi na cesti broj 68 u kotaru Marcali, između zapadnog dijela Balatona i Kapošvara (o čemu se može pročitati ovdje). A ove smo se godine uvjerili da skulpture od slame nisu nepoznanica ni u Beremendu, mađarskom selu odmah nakon što se prijeđe granica kod Baranjskog Petrovog Sela.

(Fotoalbum sa Susreta enigmata može se vidjeti ovdje.) 

Susreti enigmata u Kragujevcu
Svi učesnici pred Skupštinom Opštine Kragujevac

Od petka do subote, 27-29. VIII. 2010. godine, u kragujevačkom Studentskom domu "Sloboda" održani su jubilarni, deseti Susreti enigmata Srbije (SES), koji su okupili pedesetak enigmata i ljubitelja enigmatike i koji su imali međunarodni karakter jer je učesnika bilo i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske (ekipa iz Belog Manastira) i Makedonije. U okviru Susreta enigmata održana je i godišnja skupština Enigmatskog saveza Srbije te enigmatska tribina o kragujevačkoj enigmatici (Jovan Vuković), o Enciklopediji enigmatskih vrsta (Marjan Radaković) i o trodimenzionalnim ukrštenicama (Dragan Ristić).

Srijeda, 25. 08. 2010.

Zanimljivost iz Karanca

Baranjsko etnoselo Karanac
Stani - kraj asfalta
Da se stanovnici baranjskog etnosela Karanca brinu o dobrom i lijepom izgledu svoga mjesta i da nastoje da na mnoge načine ugode sve brojnijim turistima koji ih posjećuju, to ne treba dokazivati jer je naširoko poznato. Dođe, na primjer, neki motorizirani turist u Karanac i zajuri se u sporednu uličicu koja vodi na sjever, prema Banskoj kosi. Nakon stotinjak metara, međutim, završava ulica i asfalt i što tad? Ako turist ne uspori na vrijeme, dobro će se protresti na zemljanom odnosno "prtenom" putu, kako to Baranjci kažu.
E, da se to ne bi dogodilo, Karančani su na kraju te ulice postavili prometni znak "opća opasnost" i ispod njega jednostavno napisali – "Kraj asfalta". Toliko - da se zna.
Likovno-kreativna radionica za žene
Likovno-kreativna radionica za žene
Opet je utorak (ili ponedjeljak) i opet se čuje veseli žamor iz potkrovlja belomanastirskog Društvenog centra. U toku je jedna od likovno-kreativna radionica za žene, koje se već niz godina održavaju svakog ponedjeljka i utorka s početkom u 18 sati. Radionice posjećuju  "Oazine" korisnice koje vole druženje i kreativno izražavanje. Svaka od njih ima priliku upoznati se s raznim tehnikama kreativnog izražavanja, kao i napraviti unikatni poklon, kojim će razveseliti svoje ukućane ili prijatelje.
Nedjelja, 22. 08. 2010.

Festival "Slama 2010"

Festival Slama 2010.
Skulptura od slame

Od 16. do 22. VIII. 2010. godine, na Obiteljskom gospodarstvu "Fallerovi dvori" blizu baranjskog Luga, Udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu "Slama" po peti je put organizirala međunarodni "land-art-festival" posvećen skulpturama od slame, ovaj put pod imenom "Slama 2010". Za javnost festival je bio otvoren u subotu i nedjelju, 21. i 22. VIII, kad su brojni posjetioci mogli uživati u slamnatim kreacijama, ali i ponudi pića i autohtonih jela.

Kamenac, Katarina Kuzman
Katarina Kuzman ispred svoje kuće u cvijeću

Ako se skitate po Baranji – na biciklu, na primjer – srest ćete mnoge zanimljive ljude. "Oazin" je fotoreporter nedavno u Kamencu sreo gospođu Katarinu Kuzman, koja je rođena u Kotlini, od treće je godine živjela u Kamencu, a nakon višegodišnjeg boravka u Njemačkoj vratila se u Baranju i opet živi u Kamencu, i to u lijepo uređenoj kući tik uz reformiranu crkvu.

 Gospođa Kuzman kaže da je u Kamencu vrlo mirno te da je u njemu lijepo živjeti, ali je malo nezgodno jer u selu nema ni jedne trgovine pa se za sve nabavke mora ići u Kneževe Vinograde, što može biti neugodno za one koji nemaju automobil.

Devastirana nekadašnja trgovina nekadašnjeg zatvora
Devastirana nekadašnja trgovina nekadašnjeg zatvora
Terasa nekadašnjeg hotela "Adice" blizu željezničke i autobusne stanice godinama je bila belomanastirsko ruglo, koje je - konačno - ovoga ljeta ipak sanirano. Međutim, takvih "destinacija" ima – još, a mi ćemo u ovom članku upozoriti na samo dvije. Nekadašnja trgovina nekadašnjeg zatvora, koja se nalazi uz Tunel i željezničku prugu, na početku biciklističke staze od Belog Manastira prema Šumarini i Šećerani, godinama je (sigurno više od jednog desetljeća!) devastirana, s razbijenim staklima, bez vrata i - puna smeća.

Zar netko iz Grada  ne bi jednostavno mogao narediti "tamo nekom" da ukloni bar smeće?

Ponedjeljak, 16. 08. 2010.

Godišnja nagrada Janji Čeliković

Dodjela godišnje nagrade Janji Čeliković
Niko Bulić, Janja Čeliković i ministar Damir Bajs
Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Janji Čeliković, savjetnici Turističke zajednice (TZ) Baranje, dodijeljena je jedna od tri Godišnje turističke nagrade "Anton Štifanić" za 2009. u kategoriji pojedinac (od 11 nominiranih). Ona je među rijetkim "kontinentalnim" turističkim djelatnicima nositeljima toga priznanja. U izjavi za osječki "Glas Slavonije" Janja Čeliković je izjavila:

- Radim već 15 godina i uz pomoć medija, putničkih agencija i turoperatera, te svakako uz veliki angažman na promidžbi, postigli smo da Baranja bude važna karika u hrvatskom kontinentalnom turizmu.

Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana
Folklorni nastup

U subotu, 14. VIII. 2010. godine, održan je Treći susret Petlovčana njemačke i hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić predvodio je misno slavlje u petlovačkoj crkvi, nakon kojega je na mjesnom groblju blagoslovljeno spomen-obilježja bivšim stanovnicima Petlovca njemačke nacionalnosti.

Podizanje spomenika u čast pokojnim Petlovčanima njemačke nacionalnosti organizirala je i podržala Općina Petlovac zajedno sa Zemaljskom udrugom Podunavskih Švaba u Hrvatskoj te Udrugom Nijemaca i Austrijanaca u Osijeku.

Nekadašnji hotel Adica u Belom Manastiru
Nekadašnji hotel 'Adica' u Belom Manastiru

U 518. broju zagrebačkog tjednika "Novosti" od 20. XI. 2009. godine objavljen je članak u kome je pisalo ovo:
Uz belomanastirsku željezničku (i autobusnu) stanicu, još od prije Drugog svjetskog rata, nalazi se hotel "Adica", koji je zadesila neslavna sudbina. Danas je u jadnom stanju i predstavlja pravo ruglo. Kako je u privatnom vlasništvu, Grad Beli Manastir – tvrdi se – ne može ništa učiniti. Na fotografiji se, u pozadini, vide razbijena vrata i prozori, a na hotelskoj terasi hrpe smeća, granja i korova, i to tik do željezničke stanice. Ako se zgrada već ne može urediti, valjda se to smeće može počistiti.

Plastične vrećice
Dio 'kolekcije' besplatnih vrećica
Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira organizirala je dosad nekoliko akcija s ciljem da se utječe na svijest građana kako bi se smanjila upotreba plastičnih vrećica, čak je 2008. i 2009. godine provodila i projekt s takvim ciljem pod imenom "Vreće ne u smeće". Inače, "životni vijek" plastičnih vrećica vrlo je kratak. Obično se u njih stavi roba kupljena u pekari, prodavaonici, na tržnici ili u apoteci, a kad se stigne kući, vrećica se baci, da bi se pri novoj kupnji uzela nova. Time se odlagališta otpada zatrpavaju plastičnim vrećicama, kojima trebaju godine i godine da se razgrade.
Petak, 13. 08. 2010.

Bizovačke toplice

Bizovačke toplice
Bizovačke toplice - Hotel Termia i Aquapolis
Bizovačke toplice su od Belog Manastira udaljene 40 kilometara i to bez obzira ide li se preko Osijeka ili Belišća. Zato i nije čudno što se u toj banji, koja se nalazi na kraju bizovačke Sunčane ulice, svakodnevno mogu sresti brojni automobili s oznakom BM, da i ne spominjemo one Baranjce koji stižu željeznicom, redovnim ili posebnim autobusima. A u Bizovac se ide zbog liječenja, rehabilitacije ili kupanja.

U Bizovačkim toplicama je održano nekoliko "Oazinih" edukacija pa je zato red da ih predstavimo i na "Oazinim" internetskim stranicama.

Četvrtak, 12. 08. 2010.

"Oazin" Karaoke-party

Karaoke-party
Karaoke-party za one od 15 i više godina
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih – u četvrtak, 12. VIII. 2010. godine, od 20 do 23 sata - Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, u sklopu projekta "Naučimo volontirati", organizirala je "Karaoke-party" u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra. Već u 19 sati postavljene uređaje isprobale su voditeljice Stela i Dubravka na muziku svoje mladosti "Bijelog dugmeta" i Đorđa Balaševića. Sve ostale mogućnosti muzičkog izbora prepustile su potom mladoj gardi, koju je samo trebalo ohrabriti i reći im da je to prilika da čuju i sami sebe. Nekolicini je to i bila namjera pa je oko 22 sata s "tavana" Društvenog centra odjeknulo pjevanje nekolicine djevojaka i mladića i to na tekstove i muziku koju ta generacija sluša.

Ljetovanje u Vili Baranja
Đurđa Blagus i Vesna Nedić
Posao u civilnom sektoru često se razlikuje od posla u "državnim" tvrtkama jer se radi više od propisanog mjesečnog radnog vremena, jer se neki poslovi moraju odraditi bez obzira na godišnji odmor, jer se neke aktivnosti odrađuju volonterski… Tako je i u Mirovnoj grupi Oaza. Zato treba iskoristiti svaku priliku da se spoji ugodno s korisnim, tj. odmor s radom.

Ove su godine baranjska osnovnoškolska djeca (zapravo, njihovi roditelji) bili manje zainteresirani za ljetovanje u Vili "Baranja" u Dramlju pa su se neke smjene popunjavale i odraslim ljudima. Tu mogućnost iskoristila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je u Dramlju boravila od 2. do 9. VIII. 2010. s učenicima i nastavnicima Osnovne škole Kneževi Vinogradi.

Nedjelja, 08. 08. 2010.

Poziv na "Karaoke-party"

Plakat za Karaoke-party
Poziv na Karaoke-party
Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, u sklopu projekta "Naučimo volontirati", organizira "Karaoke-party" za mlade od 15 i više godina, kome se mogu priključiti i reperi. Partijem se obilježava 12. kolovoza – Međunarodni dan mladih. Projekt "Naučimo volontirati" potpomognut je sredstvima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Party će se održati u četvrtak, 12. VIII. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, Jožefa Antala 3, a trajat će od 20 do 24 sata.

Veselimo se vašem dolasku.

Utorak, 03. 08. 2010.

Književni maraton u Žitištu

Književni maraton u Žitištu
Književni maraton u Žitištu

Osječki pjesnik i pisac Milenko Vasiljević - Čiko, o kome smo već pisali kad je promovirana njegova knjiga "Moje rodno selo Sekulinci", javlja nam da je 3. VIII. 2010. godine, skupa s pjesnikom Mihajlom Zečevićem iz Klise, bio na Književnom maratonu u banatskom Žitištu, općinskom središtu na obali Begeja. Ta je manifestacija, u organizaciji Kluba knjige i Biblioteke "Branko Radičević", ove godine održan deseti put zaredom, uz učešće tridesetak stvaralaca iz Aleksandrova, Bašaida, Beograda, Kikinde, Novog Sada, Sečnja, Srpske Crnje, Zrenjanina, Žitišta te Osijeka i Klise. Time je nastavljena jedna lijepa tradicionalna manifestacija, koja je i ovoga puta opravdala svoje postojanje, a autori su svojim nadahnutim nastupima oduševili publiku u čuvenom žitištanskom parku na ljetnoj pozornici.

Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Pečuh, europska prijestolnica kulture 2010.

Na 14. Međunarodnom tjednu kulture u Pečuhu, održanom od 24. VII. do 1. VIII. 2010. godine, bila je samo jedna studentica s Osječkog sveučilišta: Belomanastirka Sonja Nedić s Odjela za kulturologiju. Donosimo njen izvještaj s toga skupa:

Mladi iz cijelog svijeta bavili se Balkanom
The International Culture Week in Pecs
(ICWiP), ili u slobodnom prijevodu Međunarodni tjedan kulture u Pečuhu, poznata je kulturna manifestacija koja se već 14 godina organizira u tom mađarskom gradu za mlade ljude, uglavnom studente, koji dolaze iz mnogih zemalja svijeta. Manifestacija se sastoji od ljetne škole, različitih kulturnih i sportskih priredbi i puno muzike, plesa i zabave.

Nedjelja, 01. 08. 2010.

Rad "Oazinog" internet-kluba (VII)

Oazin internet-klub
1000 pristupa internetu u 7. mjesecu

"Oazin" internet-klub radi svakog radnog dana od 9 do 19 sati. U proteklom mjesecu, međutim, bio je zatvoren od utorka do petka, 6-9. VII. 2010. godine, jer su svi "Oazini" aktivisti bili na edukaciji u Orahovici. Usprkos tome, u proteklom je mjesecu bilo 1.000 pristupa internetu, a u popis korisnika "Oazinog" internet-kluba sad je upisano već 228 različitih osoba (među kojima ima i stranaca na proputovanju kroz Beli Manastir), koje su od početka godine imale čak 6383 pristupa internetu. Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu (simboličnu) kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera. Za korištenje kompjutera kraće od 10 minuta nije potrebno doniranje jedne kune, a kad je gužva djeci je ograničeno korištenje kompjutera na 2 sata.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok