MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 29. 08. 2010.

Deseti susreti enigmata u Kragujevcu

(Fotoalbum sa Susreta enigmata može se vidjeti ovdje.) 

Susreti enigmata u Kragujevcu
Svi učesnici pred Skupštinom Opštine Kragujevac

Od petka do subote, 27-29. VIII. 2010. godine, u kragujevačkom Studentskom domu "Sloboda" održani su jubilarni, deseti Susreti enigmata Srbije (SES), koji su okupili pedesetak enigmata i ljubitelja enigmatike i koji su imali međunarodni karakter jer je učesnika bilo i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske (ekipa iz Belog Manastira) i Makedonije. U okviru Susreta enigmata održana je i godišnja skupština Enigmatskog saveza Srbije te enigmatska tribina o kragujevačkoj enigmatici (Jovan Vuković), o Enciklopediji enigmatskih vrsta (Marjan Radaković) i o trodimenzionalnim ukrštenicama (Dragan Ristić).

Priređene su i dvije enigmatske izložbe ("Domaći i strani enigmatski listovi", Miroslav Živković, i "Trideset godina enigmatskog rada Branislava Nikića"), kao i takmičenja u sastavljanju anagrama, sastavljanju i rešavanju zagonetaka te turniri u superkvizovci i brzopoteznom šahu. Organizatori Susreta bili su Kragujevčani Aleksandar Janković i Dragan Matović uz pomoć Enigmatskog saveza Srbije, Skupštine Grada Kragujevca i brojnih sponzora.

Susret enigmata u Kragujevcu
Izložba enigmatskih listova
Susret enigmata u Kragujevcu
Takmičenje u sastavljanju zagonetaka

 

Susret enigmata u Kragujevcu
Tamičenje u rješavanju zagonetaka
Susret enigmata u Kragujevcu
Turnir u superkvizovci

Za učesnike Susreta organizovani su obilazak Spomen-parka "Šumarice", gdje su nacisti 20. i 21. X. 1941. godine strijeljali oko 2800 talaca od 16 do 60 godina starosti, uključujući i 60 gimnazijalaca, manastira Vraćevšnica te kragujevačkih znamenitosti (Narodnog muzeja, Stare crkve, Muzeja Topolivnica itd.).

Susret enigmata u Kragujevcu
Učesnici pred spomenikom u Šumaricama

Za najuspješnijeg učesnika SES-a proglašen je Milutin Tepšić iz Kljajićeva, član somborskog Enigmatskog društva "Dr Đorđe Natošević". On je bio najuspješniji u sastavljanju zagonetaka, ispred Sretena Perića iz Loznice i Nikole Petkovskog iz Skoplja. U rješavanju zagonetaka prvak Srbije postao je Milenko Mijatović iz Beograda, ispred Milutina Tepšića i Jovana Novakovića iz Požarevca. Titula prvaka države u sastavljanju anagrama pripala je Nikoli Pešiću iz Niša, koji je pobijedio ispred Milosava Marjanovića iz Valjeva i Slavka Bovana iz Kikinde.

Susreti enigmata u Kragujevcu
Organizatori Dragan Matović i Aleksandar Janković
Susreti enigmata u Kragujevcu
Najuspješniji učesnici Milutin Tepšić i Slavko Bovan

Pobjednik drugog Prvenstva Srbije u superkvizovci postao je Slavko Bovan na turniru koji je okupio 8 igrača. Igralo se po Bergerovom sistemu, a Bovan je trijumfovao ispred Milutina Tepšića i Sretena Perića, osvojivši tako drugu, uzastopnu titulu u toj igri. Na brzopoteznom turniru enigmata-šahista učestvovalo je također osam igrača, a najuspešnji je bio Jovan Vuković iz Nove Pazove, ispred Tomislava Popovića iz Beograda i Vladimira Šarića iz Šimanovaca.

Susreti enigmata u Kragujevcu
Svi učesnici pred Muzejem 21. oktobar
Susreti enigmata u Kragujevcu
Razgledanje grada: pred Crvenom zastavom

Nagradu za životno djelo u enigmatici dobio je enigmatski teoretičar i historiograf Miroslav Živković iz Jagodine, a obilježen je i jubilej Branislava Nikića iz Požarevca, 30 godina bavljenja enigmatikom. Dogovoreno je da se sljedeći SES održi u Požarevcu. Fotoalbum s više od 200 slika s 10. SES-a može se vidjeti ovdje, a članak o Enigmatskoj koloniji u Somboru ovdje.

Susreti enigmata u Kragujevcu
Zabavno veče s glumcem Mirkom Babićem (u sredini)
Susreti enigmata u Kragujevcu
Ekipa iz Belog Manastira
Pročitano 1167 puta
Prethodni i sljedeći članak: « Skulpture od slame Zanimljivost iz Karanca »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok