MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 01. 08. 2010.

Međunarodni tjedan kulture u Pečuhu

Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Pečuh, europska prijestolnica kulture 2010.

Na 14. Međunarodnom tjednu kulture u Pečuhu, održanom od 24. VII. do 1. VIII. 2010. godine, bila je samo jedna studentica s Osječkog sveučilišta: Belomanastirka Sonja Nedić s Odjela za kulturologiju. Donosimo njen izvještaj s toga skupa:

Mladi iz cijelog svijeta bavili se Balkanom
The International Culture Week in Pecs
(ICWiP), ili u slobodnom prijevodu Međunarodni tjedan kulture u Pečuhu, poznata je kulturna manifestacija koja se već 14 godina organizira u tom mađarskom gradu za mlade ljude, uglavnom studente, koji dolaze iz mnogih zemalja svijeta. Manifestacija se sastoji od ljetne škole, različitih kulturnih i sportskih priredbi i puno muzike, plesa i zabave.

Ovogodišnji ICWiP trajao je od 24. VII. do 1. VIII, a tema mu je bila "Balkans: Re-loaded", tj. cilj je bio da se zajedno s mladim ljudima iz svijeta pokuša doći do različitih ideja koje bi pomogle u razvijanju i promoviranju balkanskih država.

Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Lidija Getto iz Osijeka
Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Jedna od zabavnih igara

Oko 250 učesnika iz cijelog svijeta (iz Armenije, Azerbejdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indonezije, Italije, Južnoafričke Republike, Kosova, Mađarske, Makedonije, Maroka, Njemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Sudana, Turske, Ukrajine i Velike Britanije) moglo je uživati u izlaganjima predavača iz Austrije, Kenije, Mađarske i Hrvatske (Lidija Getto, predavačica engleskog jezika na osječkom Odjelu za kulturologiju) i u radionicama koje su im držali mentori iz Finske, Mađarske, Makedonije i Ukrajine. Na predavanjima i radionicama učesnici su se bolje upoznali s Balkanom te su iznosili svoje ideje i prijedloge kako bi se život na njemu mogao poboljšati.

Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Radionica u prirodi
Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Koncerti su održavani svaki dan
Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Uživanje u muzici i plesu
Međunarodni kulturni tjedan u Pečuhu
Koncert Gorana Bregovića

Da se ne bi previše umorili od predavanje i sudjelovanja u radionicama, organizatori ICWiP-a sudionicima su i ove godine pripremili puno zanimljivih događanja (sportski dan, mafia party, pyjamas party, put u selo Palkonya i sl.), a svaki dan na pečuškom Katedralnom trgu bili su koncerti bendova iz Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije (novosadska muzička grupa "Zbogom Brus Li"). 

Međunarodni tjedan kulture u Pečuhu 2010, kako i priliči ovogodišnoj temi, završen je koncertom najveće balkanske muzičke zvijezde Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, koji su dva sata odličnom svirkom uz učesnike ICWiP-a zabavljali i brojne posjetioce iz Mađarske, Hrvatske i svijeta. Nakon koncerta, učesnici ICWiP-a povukli su se u studenti dom gdje su bili i smješteni i tamo priredili završni party na kojem su se oprostili do nekog drugog ICWiP-a.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok