MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Programi i projekti

Dječje radioniceDječje radionice"Oaza" organizira edukacije koje upozoravaju na štetnu ovisnost o alkoholu, duhanu i drogi. Edukacije vode diplomirana psihologinja, doktorica Hitne pomoći i djelatnici Policijske postaje u Belom Manastiru. Održavaju se jednom mjesečno od 5 mjeseca 2006. godine za djecu od 7 do 14 godina.
Edukacije protiv ovisnosti slušalo je do sada sedamdesetero djece. Teme su bile različite:
a)    koje su ovisnosti najčešće
b)    što moramo znati o ovisnosti
c)    zašto je ovisnost kronična bolest
d)    kako prepoznati znakove ovisnosti u svojoj sredini i s kim to podijeliti
e)    kako postupamo s ovisnicima koji krše zakon
f)    što čeka ovisnike o drogi
g)    kako povratiti povjerenje kod roditelja, nastavnika i prijatelja ...
Edukacije o ovisnosti dosada su financirali: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.

Tečaj njemačkog jezika "Oaza" je provodila od 2000. do 2002. godine. Od 2006. godine ponovo se provodi. Tečaj je trajao 4 mjeseca i to na potpuno volonterskoj osnovi. Vodila ga je Snježana Vinojčić.

Unikatnim predmetima od vune i predmetima nastalim u likovno-kreativnoj radionici za žene i radionici za djecu "Oaza" je učestvovala na brojnim izložbama i sajmovima (od kojih je neke i sama organizirala). Organizirala je i okrugle stolove i javne tribine s temama iz područja civilnog društva, volonterizma, ravnopravnosti spolova i zdravstva.
Kao članica Ženske mreža Hrvatske, "Oaza" je učestvovala u provođenju kampanja u vezi rodno-spolne izmjene udžbenika, kampanja protiv nasilja nad ženama i akcija pozivanja žena da izađu na lokalne izbore.
Uz pomoć Autonomne kuće Seka "Oaza" je organizirala odlazak 18 žena i djece na more u mjesto Splitsku na otoku Braču u sklopu programa psihološke podrške.
Kroz razne akcije "Oaza" je proteklih godine obilježavala i Europski tjedan.
2006. i 2007. godine "Oaza" je u Belom Manastiru organizirala Sajam udruga Baranje.
Likovno-kreativne radionice za žene održavaju se svakog utorka od 15 do 20 sati. Njihovi radovi, daleko sofisticiraniji od dječjih, bili su izloženi u predvorju belomanastirske kino-sale ("Razigrana mašta - kreativnost na djelu", 13-21. V. 2005) te na više izložbi i sajmova Slavonije i Baranje.
Projekt su do sada financirali: Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Radionica s vunom koristi ekološku osnovu - češljanu vunu,  prirodno je boji, filca je (što je u stvari stari zanat naših baka) i pravi razne upotrebne predmete izuzetne topline i finoće: jastučnice, pokrivače za djecu, futrole za naočale, loptice za djecu, torbice, tapiserije i zidne slike, šešire i kape, efektne zidne i prozorske nizaste ukrase od djelića filca na konopčićima. U toj radionici rade se i narukvice, pojasevi, ogrlice, šnale, broševi i drugi ukrasni predmeti za mlade.
U radionici s vunom žene se obučavaju za samostalnu izradu upotrebnih predmeta od češljane vune još od 1998. godine. Time "Oaza" daje doprinos ekonomskom osnaživanju žena, poticanju žena s područja od posebne državne skrbi na zapošljavanje i stvaranju  kvalitetnijih uvjete za razvoj malog poduzetništva.
"Oaza" je svojim štandovima unikatnih rukotvorina likovno-kreativne i radionice s vunom učestvovala na brojnim izložbama i sajmovima. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Belog Manastira učestvovala je na više manifestacija na kojima se prezentirao Grad Beli Manastir i Baranja.
Po radionici s vunom "Oaza" je postala prepoznatljiva u okruženju u kome djeluje i u medijima. Rezultat višegodišnjih aktivnosti radionice s vunom je i knjižica "Filcanje vune", koja riječju i slikom detaljno opisuje postupak filcanja i daje recepture za izradu pojedinih proizvoda visoke kvalitete.
Radionice s vunom prošle su mnoge žene iz Belog Manastira, Bilja, Uglješa, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Tenje i Odžaka iz BiH.
Radionice s vunom do sada su financirali: Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva, Zagrebačka banka i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
Fotografije napravljenih predmeta
Postupak filcanja jedne slike
Radionice se održavaju u "Oazinim" prostorijama dva puta tjedno. Tokom 2006. godine održane su 43 radionice i 3 obilježavanja prigodnih manifestacija (Uskrs, Europski tjedan i Božić). Radionice su osmišljane tako da pored edukativnog imaju i zabavni karakter. Kroz njih je prošlo ukupno 57-ero djece, a na pojedinim radionicama bude i 30-ero djece.
Radionice s djecom do sada su financirali: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Od 2005. godine "Oaza" uspješno provodi projekt pod nazivom "Pomoć starim osobama". Projektom je obuhvaćeno ukupno 40 osoba preko 65 godina starosti, uglavnom bolesnih, koje nemaju srodnika ili oni žive u drugim mjestima. Dvanaest je osoba bilo preko 80 godina, 9 su bili muškarci, a 31 žena. Na projektu je radilo 5 ili 6 aktivista, koji su obavili 600 nabavki namirnica, 158 nabavki lijekova iz apoteke, 436 spremanja u stanu i dvorištu, 369 odnošenja novina i čitanje slijepima i bolesnima te 1627 razgovora, druženja, razonode, šetnji i sličnog. Treba dodati i 942 zahtjeva posebne vrste za najrazličitije potrebe: od rješavanja dokumenata, osobnih i zdravstvenih iskaznica, održavanje higijene, šivanja, dovođenja raznih majstora za popravke u kući, odlaska na groblje i slično.
Taj "Oazin" socijalni program doprinosi smanjenju deficitarnosti oficijelnog sektora u gradu, ali i humanitarno-filantropskom profiliranju članstva udruge.
Do sada su ga financirali: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Osječko-baranjska županija, Zagrebačka banka i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
"Oaza" organizira tečajeve engleskog jezika od 1999. godine.
Zahvaljujući Europskoj komisiji i potpori dobivenoj na CARDS-u 2002, prošle (2006) godine kroz projekt "Besplatna informatička obuka i tečaj engleskog jezika za nezaposlene Baranjce", ostvaren u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, 81 nezaposlena osoba prošla je tečaj engleskog jezika, s tim da su neki polaznici pohađali početni tečaj, neki tečaj drugog, a neki trećeg stupnja. Ukupno je odrađeno 560 sati tečaja.
Cilj tečaja je da engleski jezik usvoji što više Baranjaca. Time se ujedno mladi pripremaju za informatičku obuku, za posao ili za uključivanje u volonterski rad u nevladinim organizacijama.
Tečaj traje dva i pol mjeseca, a nakon njega polaznicima se uručuju diplome.
Tečajeve engleskog jezika do sada su financirali: Europska komisija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Internet-klub radi od 2003. godine. Zahvaljujući potpori Europske komisije tokom 2006. godine svakodnevno je korisnicima u "Oazi" bilo omogućeno besplatno korištenje interneta. U 2006. godini 288 osoba bile su stalni korisnici interneta ili su se u slobodno vrijeme služile kompjuterima za svoje svrhe. Taj broj je premašio očekivane rezultate projekta (po planu 50 osoba). Bilo je ukupno 2.647 pristupa interneta (po planu 640 pristupa).
Internet-klub radi svaki dan od 9 do 19 sati, osim kad se odvijaju informatičke obuke (ponedjeljak, srijeda i petak od 18 do 20 sati).
Do sada su ga financirali: Europska komisija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, CNF iz Nizozemske, Grad Beli Manastir i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Informatička obuka se održava kontinuirano od 11. mjeseca 1999. godine (s malim prekidima između donacija). Do sada je "Oazinu" informatičku obuku prošlo preko 400 osoba.
Zahvaljujući Europskoj komisiji i potpori dobivenoj na CARDS-u 2002, prošle (2006) godine kroz projekt "Besplatna informatička obuka i tečaj engleskog jezika za nezaposlene Baranjce", ostvaren u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, 89 nezaposlenih osoba prošlo je osnovnu informatičku obuku. Obuka je trajala 630 sati (13% više od plana projekta).
Od 6. mjeseca 2006. provodi se viša informatička obuka. Do sada je 51 osoba prošla tu obuku.
Informatička obuka djelomično je obuhvaćala i osobe kojima je poznavanje rada na kompjuterima bio ultimativni zahtjev za zasnivanje radnog odnosa pa su se "Oazi" obraćali za pomoć.
Informatičku obuku do sada su financirali: Europska komisija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, CARE International, Otvoreno društvo Hrvatske, CNF iz Nizozemske, Osječko-baranjska županija, Grad Beli Manastir i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Nalazite se ovdje: Naslovnica
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok