Ispiši ovu stranicu
Petak, 22. 11. 2013.

Promocija knjige "Bolman je bio Bolman"

Jovan Vilić i autori knjigeJovan Vilić i autori knjigeNakon što je 26. X. 2013. godine u prepunom bolmanskom Domu kulture održana prva promocija knjige "Bolman je bio Bolman", u petak, 22. XI., ista knjiga promovirana je i u Belom Manastiru, u također prepunoj Velikoj vijećnici. Belomanastirska promocija, koju je povodom crkvene slave Aranđelova organizovao lokalni pododbor SKD-a "Prosvjeta", nije bila repriza bolmanske, nego se odvijala po potpuno drugačijem scenariju.

U promociji su, uz autore Jovana M. Nedića, Vidoju Bijelića i Jovana S. Nedića, učestvovali osječki liječnik i historiograf mr. Milorad Mišković, belomanastirski naivni slikar i etnograf Milan Dvornić, mlada vokalna solistica Aleksandra Vukadinović iz Popovca te Bolmanci Jovan Vilić kao voditelj i Željko Nedić kao pripovjedač. Željko Nedić je za promociju izradio maketu bolmanskog centra kakav je bilo prije Drugog svjetskog rata, s Hramom svetih apostola Petra i Pavla u središtu.

Mr. Milorad MiškovićMr. Milorad MiškovićMilan DvornićMilan DvornićAleksandra VukadinovićAleksandra VukadinovićU holu Velike vijećnice bolmanska ženska organizacija "Zlatna žena" priredila je izložbu svojih rukotvorina, zajedno s malom izložbom od dvije slike pod naslovom "Iz bolmanskog Pariza" slikara Andrije Bošnjaka iz Branjinog Vrha. Slike su nastale 1998. godine kad je slikar potražio inspiraciju u bolmanskom Parizu, kad već nije mogao u onom pravom, velikom, francuskom.

Uz brojne posjetioce i goste iz Belog Manastira, Baranje, Bijelog Brda, Osijeka i Pečuja, na promociju su bili i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, njegovi pomoćnici Predrag Stojanović i Marko Bogatić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Jadranka Sabljak te načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban.

Željko NedićŽeljko NedićVidoja BijelićVidoja Bijelić

Jovan S. NedićJovan S. NedićJovan M. NedićJovan M. NedićKnjiga, ukratko rečeno, ima tri glavna dijela: "Iz historije sela i Crkvene opštine" (258 str.), "Bolman je bio Bolman – Sjećanja Vidoje Bijelića" (68 str.) i "Ledari" (200 str.), s opisom bolmanskih običaja i mentaliteta.

U Velikoj vijećnici odavno nije bilo toliko publikeU Velikoj vijećnici odavno nije bilo toliko publikeA o kakvoj se knjizi radi, pokazuju i impresivni brojčani podaci. Sa čak 758 stranica spada u najopširnije knjige o malim mjestima kakvo je Bolman. U njoj se nalazi oko 350 fotografija, a da bi se opisalo šta je na tim fotografijama, trebalo je 26 stranica. Poglavlje "Mali rječnik bolmanskog divana" ima 68 stranica s 800 odrednica. Za bibliografiju je trebalo 11, a za sadržaj čak 18 stranica. Knjiga ima i "Opšti registar pojmova" na 28 stranica s 1000 stavaka, iako su u taj registar uvrštavana samo za knjigu važnija imena i nazivi. Da je izrađen potpuni registar pojmova, knjiga bi bila opširnija za najmanje pedesetak stranica. Štampana je u 300 primjeraka, a njeno objavljivanje financirala je Općina Jagodnjak.

Bolmanska 'Zlatna žena' s autorima knjigeBolmanska 'Zlatna žena' s autorima knjigeNeki dijelovi knjige pisani su ćirilicom, neki latinicom, u skladu s tim da Bolmanci koriste oba pisma. Veći dio knjige pisan je, naravno, književnim jezikom i to ijekavskim izgovorom jer tako izvorno govore Bolmanci i ostali baranjski Raci, kako su nekad zvali baranjske Srbe starosjedioce. Dijelovi knjige pisani su i živopisnim bolmanskim divanom jer je jedan od ciljeva knjige i bio da se sačuvaju stare riječi i nekadašnje bolmanske "pripovijetke" u što autentičnijem obliku.

Rukotvorine 'Zlatne žene' i slika Andrije BošnjakaRukotvorine 'Zlatne žene' i slika Andrije Bošnjaka"Ako ova knjiga pomogne da svima nama Bolman ostane trajno u mislima i sjećanjima, ogroman trud uložen u njenu pripremu neće biti uzaludan" – kažu autori.Maketa starog Bolmana koju je izradio Željko NedićMaketa starog Bolmana koju je izradio Željko Nedić

(Snimili: Rajko Cicaki Sonja Nedić)

Najnovije vijesti Jovan

Vezane vijesti