Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 16. 03. 2015.

Promocija knjige o Habsburškoj Monarhiji

B. Hadži Bojanić, prof. dr. sc. Z. Živaković Kerže, dr. med. G. MiškovićB. Hadži Bojanić, prof. dr. sc. Z. Živaković Kerže, dr. med. G. Mišković(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 16. III. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Beli Manastir, a u organizaciji Centra za kulturu i same Knjižnice, održana je pred malobrojnom publikom promocija knjige "Habzburška monarhija : 1618-1815" američkog historičara Čarlsa (Charles) Ingraoa. Knjigu su promovirali Đorđe Nešić iz Bijelog Brda, prof. dr. Zlata Živaković Kerže iz Osijeka, pravnik Branislav Hadži Bojanić te prevodilac knjige Gojko Mišković, doktor medicine, obojica iz Sombora.

Knjiga ima 260 stranica, na koricama nosi podnaslov "Novi pristup evropskoj istoriji", a izdali su je Centar za regionalizam iz Novog Sada i Zadruga Res publica iz Beograda.

U pripremnim materijalima za promociju moglo se pročitati da prof. Ingrao predaje na Sveučilištu Purdue (čitaj: Perdju) u američkoj saveznoj državi Indiani. Područje njegovog interesa je evropska povijest, prvenstveno srednjoevropska, s užom specijalizacijom na ranonovovjekovnu povijest Habsburške Monarhije. Na tom području ostvario je zavidnu sveučilišnu karijeru, koju potkrepljuju brojne publikacije (šest knjiga i preko 40 članaka). Početkom devedesetih godina 20. st. svoje znanstvene interese preusmjerio je na proučavanje etničkog konflikta i pitanja koegzistencije na Balkanu na zalazu 20. stoljeća.

Prijevodom knjige, dr. med. Gojko Mišković učinio ju je dostupnom svim zainteresiranim ljubiteljima povijesti, studentima, znanstvenicima i široj javnosti.

- Riječ je o djelu modernog klasika povijesti Habsburške Monarhije, koji je uspio na historiografski način dokazati da je ona u ranom novom vijeku bila jedan od "motora" povijesnih promjena u Evropi te u stvaranju svijeta u kome i danas sa svim njegovim civilizacijskim prednostima i nedostacima živimo. Ingrao je dokazao da nijedan evropski narod koji je baštinik njezinih tradicija ne može ni danas o svojoj prošlosti i o svojoj budućnosti kritički razmišljati zanemarujući vlastita iskustva s njima u vezi – ocjena je prof. dr. sc. Drage Rosandića, predstojnika Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Najnovije vijesti Jovan

Vezane vijesti