Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 25. 10. 2012.

"Oazina" pomoć II. srednjoj školi u prevenciji nasilja

Blaženka Kalčić i 'Oazine' aktivisticeBlaženka Kalčić i 'Oazine' aktivisticeU četvrtak, 25. X. 2012. godine, "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić odnijele su u belomanastirsku Drugu srednju školu edukativne i promotivne materijale koji govore o prevenciji nasilja u partnerskim vezama mladih i predale ih ravnateljici Blaženki Kalčić i profesorici Božani Tenji.

U materijalima je bilo priručnika za edukatore i edukatorice o nasilju u adolescentskim vezama, CD-ova s filmom "Šutnja nije zlato", programskih paketa "Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama", test-razglednica "Daj mi pet minuta svoga vremena – reći ću ti kakva je tvoja veza", razglednica s korisnim telefonskim brojevima (SOS-telefoni raznih centara, društava i udruga za pružanje pomoći), traka za mobitele s parolama "seks na ex" i "nasilne veze su bez/veze" te minijaturnih blokova – podsjetnika.

Podjela tih materijala jedna je od  aktivnosti projekta "Povezani – za veze bez nasilja". Nosilac projekta je zagrebački CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a partneri na projektu su ZUM iz Pule, Udruga Zora iz Čakovca, Potencijal – Udruga za razvoj ljudskih potencijala iz Rijeke te Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira.

Božana Tenji i 'Oazine' aktivisticeBožana Tenji i 'Oazine' aktivisticeOpisane materijale "Oaza" je dobila od CESI-ja, koji je već razvio programe koji doprinose prevenciji nasilja i rodnoj ravnopravnosti. Drugoj srednjoj školi "Oaza" je, kroz razgovor i savjetovanje, pružila podršku za razvijanje neformalnih preventivno-edukativnih programa i stručno osposobljavanje osoba koje rade s mladima, a CESI školi nudi edukaciju, savjetovanje i mentorsku podršku pri osmišljavanju programa za prevenciji nasilja u partnerskim vezama.

Profesorica Tenji već ima bogatog iskustva u radu s mladima i u aktivnostima koje doprinose prevenciji nasilja i rodnoj ravnopravnosti jer je sudjelovala u projektu "Obrazac za rodnu jednakost", koji je škola provodila sa Ženskom udrugom "Izvor" iz Tenje, i u projektu "Rodno uvjetovano nasilje" u suradnji s CESI-jem. Profesorica Tenji će radionice na temu prevencije nasilja u partnerskim vezama odraditi s učenicima koji su članovi Vijeća učenika, a oni će onda druge učenike podučavati na satovima razrednih odjela, kao i na satovima zdravstvenog odgoja. Na taj će se način učenici upoznati s problemom nasilja u partnerskim vezama, a ujedno će se i senzibilizirati javnost za važnost takve prevencije.

Najnovije vijesti Administrator

Vezane vijesti